Калфин вярва: Ефектът от пенсионната реформа - след години

Социалният министър оптимист, че до сряда всички проблеми ще бъдат решени
Обновена: 17 май 2015 13:46 | 17 май 2015 11:20, Красимир Ангелов
34
Калфин вярва: Ефектът от пенсионната реформа - след години
Ивайло Калфин. Снимка: БТА

За да бъде максимално приемлива пенсионната реформа, ефектите от нея ще бъдат видени след години, коментира в ефира на БНР вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Според разчетите на трудовото министерство един от ефектите на промяната е, че до 10-12 години ще бъде намалена субсидията в Националния осигурителен институт (НОИ) с около 1,2 -1,3 млрд. лева. Тези средства могат да бъдат ползвани за увеличаването на пенсиите.

Още по темата
Според него в резултат от реформата колкото по-късно се пенсионират хората, толкова по-висока ще бъде и пенсията им.

Калфин посочи още, че първите стъпки за пенсионна реформа, предприети с промените в законодателството в края на миналата година, вече дават ефект. Пример за това са увеличените приходи в бюджета от здравноосигурителни вноски - ръстът е от 280 млн. лева за първите четири месеца на годината. Това се дължи и на по-добрата работа на Националната агенция за приходите (НАП).

Вицепремиерът обаче не изключи вероятността част от мерките да имат само временен ефект, сочейки за пример криминализирането на невнасянето на осигурителните вноски. Опасенията му са, че тази стъпка само временно ще извади "на светло" доходите на работещи в някои от секторите.

Промените по отношение на пенсионните фондове пък ще ги накара да се активизират и да докажат своето съществуване, посочи още социалният министър. Той припомни, че в момента фондовете получават 5% от осигурителната вноска автоматично и призова за засилване на контакта между дружествата и осигурените.

Според Калфин трябва да намалеят таксите, които пенсионните дружества събират за управление на активите. Той препоръча и дружествата да изготвят различни видове инвестиционни пакети.

Социалният министър посочи и още проблеми в сферата като например факта, че Комисията по финансов надзор (КФН) и пенсионните дружества не могат да се разберат какъв модел на изчисляване на доходността да използват.

Калфин е оптимист, че до сряда всички проблеми ще бъдат решени, включително и разногласията между социалните партньори за ранното пенсиониране, осигурителните вноски и инвалидните пенсии. "Всеки трябва да направи крачка към промените, за да бъдат приемливи за обществото”, заяви той.

Според него военните не търсят възможности за ранно пенсиониране на всяка цена, а нямат сигурност за развитието си в системата и пенсионирането си.

Каквото и да бъде решено обаче, в сряда (20 май), Министерският  съвет ще разгледа плановете за реформа, а след това законопроектът ще бъде внесен в парламента, уточни още Калфин.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
Чудесно преди 8 години
До БРАВОТи си живото олицетворение на Вуте:не е важно ти да си добре,а другите да станат зле!Не ти пожелавам да стигнеш до болница,за да прокълнеш всяка подобна "реформа".А за пенсиите,ще ми се да те чуя вече пенсионер!А знаеш ли какви цени ще има тогава?Всъщност,за теб единственото важно е да закриват болници и да вдигнат възрастта за полицаи.А не разбрах как сметна,че ще "спестят пари,вдигайки възрастта им с 1 година"?***...
24
0
 
4
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Ами след години... Нали ти ще получаваш 80 % от заплатата ти на евро депутата. Отделно министър във второ правителство, отделно депутат, отделно комисионни, хонорари и т.н. А ние както е тръгнало няма да доживеем пенсия.
23
0
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Само гражданска ще ни оправи.Баси измамниците.Измамата е на всяка крачка в БГ
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя се натиска за президент,ама няма да го огрее...
21
1
 
3
 
! Отговори
men преди 8 години
преди политиците трябва милиционерчетата да бъдат ***. от моята махала само най простите бивши псевдо футболистчета станаха полицаи и сега обикалят парка по 4ма в кола и спят на смени. а като отворят прозорец вътре вони на пръдня. ужас.
20
0
 
7
 
! Отговори
men преди 8 години
швейцарските минцифайки бачкат до 65 като останалите хора като след 50 седят и го играят секретарки а до 50 въртят секи ден колелото по 20на километра. нашите тунеядци да се поучат. навсякъде престъпност, дрога, разврат, корупция а нашите бабаите много работели. какво работите бе мишоци. освен и вие да изнудвате и да грабите друго не правите. men
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-високи данъци за да спаси НОИ и вдигне пенсиите сега. Борисов и Калфин можеха да внасят по 90 % от заплатите си в НОИ или по 4-5 хиляди лева всеки месец осигуровки в НОИ и останалото около 400-500 лева чисти да вземат като заплати. В бъдеще новите премиери и министри ще внасят и те така за пенсиите пък на Калфин и Борисов. Колкото е по-богат, толкова по-висок данък дължи в НОИ и НАП.
18
0
 
12
 
! Отговори
реалиста преди 8 години
Вярно е, ефекта ще се види след години и тогава пак реформи. Спрете парите на източващите системата, а те са много. Не се правете че не ги виждате и че не съществуват.
17
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Системата изнемогва и от ченгета, военни и всякакви тунеядци , на които държавата/ ние!/ им плащаме осигуровките. А те с големи заплати, пенсионират се млади и накрая взимат по 40-60-80 бона накуп.Къде го има това по света???? 85% от тях въобще не знаят какво работят. Специализирани служби от времето на Живков с огромни бюджети,огромна власт и неясни и излишни функции. Май не сме по-различни от Македония. По-зле и от комунизма.
16
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До Анонимен АМИ ДА НАПРАВИМ НОВ 9 СЕПТЕМВРИ ----ТЕЗИ БЕЗ БОЙ НЕМО ДА ДАДАТ ВЛАСТА
15
2
 
7
 
! Отговори
анти преди 8 години
Дефектът от комунизЪма до безкрай
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ае да излизаме вече ги измитаме тез крадци
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кой ще ги изработва тия пенсии?! Тия с каруците ли? Защото българите изчезваме.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
problema e edin che naroda ne skochi i vi izbie do krak kakto v drugite darjavi huntata ot izmenici kogato se likvidira tova shte ima badeshte i za naroda i darjavata .
11
0
 
16
 
! Отговори
кратко и ясно преди 8 години
в дългосрочен план целта е по- малко хора да доживеят до пенсия и да се възползват от нея за възможно по- кратко време!
10
0
 
9
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Отчаянието ви в неолибералната, анархокапиталистическа *** е наистина забележимо.
9
0
 
13
 
! Отговори
В дългосрочен ... преди 8 години
... план всички сме мъртви. Шансът, че ще проработи след години е 20 на 80 - 20% ще проработи80% няма да проработи
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Таварищ Калфиндокато разни държавни чиновници, ченгета, съдебни мафиоти и тем подобни не почнат да си плащат сами осигуровки- от мен няма да видиш ни плосък данък нито вдлъбнат или изпъкнал, да не говорим за здравни и осигурителни вноски.
7
0
 
18
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Защо не си наемете консултант да ви каже че в сектор "сигурност" хората са много повече, отколкото страната може да си позволи
6
0
 
20
 
! Отговори
пенсионер преди 8 години
В нашата мила татковина всичко хубаво е в бъдеще време , но за настоящето няма пари . И ТЕ така вече 50 години. Който иска да чака още 50 години аз НЕЕМАМ НЕРВИ .