По-по-най: Борисов одобряван от 44%, а правителството...

Вижте какво сочат данните от проучването на Екзакта Рисърч
3 юни 2015 18:57,
224
По-по-най: Борисов одобряван от 44%, а правителството...
Снимка: Булфото, ахрив

Правителството е одобрявано от 31% от българите, а министър-председателят Бойко Борисов – от 44%. Това сочат данните от проведеното в края на май национално представително изследване на общественото мнение за работата на основните държавни институции, проведено от "Екзакта Рисърч Груп".

"Сред одобряващите работата на Министерски съвет по-често се срещат хора със стандарт над средния, на възраст между 50 и 60 години, високообразовани респонденти и жители на градовете-областни центрове. Най-висока подкрепа за работата на правителството регистрираме сред избирателите на ГЕРБ.

73% от привържениците на ГЕРБ одобряват работата на кабинета, а 90% от тях подкрепят работата на Борисов като премиер на страната. Одобрение над средното за дейността на правителството заявяват и привържениците на Реформаторския блок. Най-критични към работата на кабинета са симпатизантите на БСП и на Атака", обявиха социолозите, цитирани от "Фокус".

Недоволни от работата на кабинета са 58%, като сред тях преобладават хора на възраст между 30 и 40 години, както и такива на възраст над 60 години. Критични оценки за работата на кабинета дават най-често нискообразованите респонденти, както и българите с нисък жизнен стандарт.

Парламентът одобряват и от 18% от пълнолетните българи. Одобрението към дейността на Народното събрание спада с 4% в сравнение с месец април. В същото време, Парламентът продължава да бъде най-неодобряваната държавна институция от 69% от българите.

"Въпреки, че немалко партии са представени в настоящия състав на българското Народно събрание, сред избирателите на нито една от тях не преобладават положителните оценки за работата на парламента. Най-често критикуват работата на законодателния орган избирателите на БСП и на Атака. Негативните настроения към работата на българското Народно събрание се дължат преди всичко на общественото усещане, че през последния месец основната законодателна институция отново се плъзга към политическо противопоставяне и конфликти и в по-малка степен държи на фокус нуждата от закони по темите на деня", сочат данните от проучването.

"Работата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева е одобрявана от 31% от българите, като за последния месец одобрението се качва с 2%. Така оценките за работата на Цецка Цачева са значително по-добри от тези за работата на Парламента", се посочва още в изследването.

"Президентът Росен Плевнелиев е одобряван от 31% от българите, а критични оценки към него имат 57%. По-често негативни оценки за работата на държавния глава дават избирателите на БСП, на Атака, на ПФ и на АБВ. 60% от привържениците на ГЕРБ одобряват работата на президента", сочат още резултатите на "Екзакта Рисърч Груп".

Данните от изследването показват, че в повечето сфери на обществения живот все още не е настъпила очакваната положителна промяна, коментират анализаторите. В четири сфери обаче хората забелязват положителни промени. На първо място по напредък у нас 41 на сто от българите поставят сферата на усвояване на средствата по еврофондовете на ЕС.

Соред 36% има напредък в сферата на транспорта, а 26 на сто са склонни да оспорват подобно твърдение. Регионалното развитие е четвъртата сфера, в която българите са склонни да виждат напредък. Това твърдят 30 на сто от запитаните - най-често млади и високообразовани жители на големите градове. 28 процента пък са убедени, че тенденцията е обратната.

Най-често българите не виждат значими промени, нито положителни, нито отрицателни, в сферата на вътрешния ред и сигурността, по отношение на опазването на околната среда, както и в сферата на културата. Две трети от анкетираните твърдят, че се влошава общото благосъстояние на хората.

Малко над половината интервюирани посочват, че негативните тенденции вземат връх над позитивните в сферата на финансите, в сферата на енергетиката, в сферата на икономиката, в сферата на здравеопазването и в сферата на правосъдието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
3
 
! Отговори
Челси Магнолов преди 8 години
Особено манипулативни и съмнителни са тези социологически проучвания, така се манипулира обществото, че една или друга партия има привърженици и е одобрявана, което кара среднодтстистическия българин да мисли, че гласът му нищо не може да промени при избори и не гласува, защото смята, че резултата е ясен. Дори да е одобряван някой, съм убеден, че процентите са целево завишени.
136
1
 
6
 
! Отговори
Kolqak преди 8 години
До Анонимен 186Човек ние ще се радваме на африканска заплата в Мароко тя е 253 долара в България 213 да не говорим за Габон които не може да стигнем с техните 302 долара? Така е аз бих се радвал на африканска заплата, до там ни докара Бойко и *** му!
135
1
 
6
 
! Отговори
Калоян преди 8 години
Така е. *** сме, че търпим да се гаври с нас, да ни краде и обижда
134
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той не е *** *** са тези които го избират! Сигурно много им харесва да живеят в скапана държава която в недалечно бъдеще може да изчезне!
133
1
 
6
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
По-***, още по- ***, най- ***, Борисов
132
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забравили сте да добавите и ореола на главата малко ангелчета -цецка и румито и НАЧАЛНИКА
131
1
 
18
 
! Отговори
123 преди 8 години
Абе всека първи на улицата го мрази тоя мутрак мутраковски , а вече 10 години не слиза от сцената. Унищожи държавата и тва е еййй голама М У Т Р А
130
1
 
5
 
! Отговори
Registriran преди 8 години
До бико Който ги харесва той и прави изследване на общественото мнение, какво не е ясно.
129
3
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Народа иска диктатор а не парламентарни марионетки. Ще се оправим само ако станем национал-социалистическа диктатура
128
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мазохисти ли са българите? От Стокхолхолмски синдрон ли са болни? Аз ги разбирам тези които си направиха парички от обшествени поръчки или разни некадърници и некадърнички, които получиха сладка държавна служба. Или от малцинството на държавна хранилка Ама тези дето бачкат за една заплата и ги изгърбат от работа и от сметки??? Много ли ви са симпатични ...кефите ли се на африканската заплата , на сметките за ток парно ...на банковите кредити , на съдиите изпълнители
127
1
 
1
 
! Отговори
* преди 8 години
Ти какво искаш-служебните разговори да ги водим от личните си телефони ли?И без това си плащаме и хартията и другите канцеларски материали.Хайде стига с тези държавни служители.Само ви насъскавт срещу нас,а в много отношения не сме по-добре както си мислите.Представям си какъв вой ще се надигне сега.И само за сведение- в отпуск съм и мога да сис сърфирам из нет-а по всяко време.
126
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 8 години
О Бойко - да се свети името му. Добре, че е той да докара народа до това цветущо положение. Как няма да го харесват хората. Аз мисля, че тия от Екзатка нещо са сгрешили- не 44% 144 % от българите го харесват!!!!!!!!!!!!
125
3
 
2
 
! Отговори
citizen преди 8 години
Еми идват избори. Разни коляци, лудаци, спецове и дядо петровци ( а по вероятно един и същи платен ***), може да пуснат прогноза. Колко кметове ще има герб и колко - любимото ви бсп/дпс.Наесен пак ще има сълзи...
124
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честито на всички Българи , пак вдигат тока
123
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Независимо, че 3-4 *** най-вероятно платени, не ми се вярва да са толкова глупави, пишат дитирамби за "успехите" на "неповторимия"и "единствен" премиер "работещ" за благото на българите, хората отдавна усещат простотията, неграмотността, некомпетентността, наглостта на Борисов, готов да се крепи на власт докато е жив. Такива изследвания само потвърждават опитите лъжата и обедняването да се покриват с нереални проценти. Магнолията за толкова глупави ли мисли българите? Явно самозабравата му е пъл
122
2
 
31
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Поредното платено от властта проучване, нямащо нищо общо с действителността. Хората те мразят мутро, време ти е да си ходиш. Оставка
121
3
 
31
 
! Отговори
Kolqak преди 8 години
Прекалявате вече с тези проценти! Според тези проценти 44% от българите са пълни *** или зомбирани! Всъщност не забелязах много важни данни сред колко души от населението е направено това изследване? И ако са 1000 колко от тях са от ГЕРБ?
120
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
25 години се чувствам изоставен - как пък един път не ме попитаха кой харесвам и кой не. Ката ден социолоци фърчат по форумите - мен ме не ме броят!
119
2
 
35
 
! Отговори
Спеца преди 8 години
Е , хайде сега , Бойко пак го надуха като балон !И кой го надува .....фирма на Прокопиев - "Екзакта"!Но надуването понякога води до спукване на балона......дай Боже , че тая глутница на гербавите вече става непоносима!
118
2
 
35
 
! Отговори
Дядо Петър преди 8 години
"Критични оценки за работата на кабинета дават най-често нискообразованите респонденти, както и българите с нисък жизнен стандарт."Това е най-голямата лъжа.КРИТИЧНИ ОЦЕНКИ ДАВАТ ТЕЗИ, КОИТО ВСЕ ОЩЕ ИМАТ НЕЩО В ГЛАВИТЕ СИ.И на които отдавна им е писнало от безкрайните пируети, изцепки и идиотщини на Рапона.Който отдавна трябваше да бъде освидетелстван и вкаран на тихо и прохладно място.