Българинът – най-големият атеист на Балканите

Едва 52% от българите са религиозни, сочи проучване
8 юни 2015 18:15,
243
Българинът – най-големият атеист на Балканите
Колкото по-тъмен е синият цвят, толкова по-религиозно е населението. Снимка: Gallup

Малко над половината, 52%, от българите определят себе си като религиозни. 39% от сънародниците ни твърдят, че не са вярващи, а 3% от тях са убедени атеисти. Останалите 8% не могат да се самоопределят. Това показват данните на агенция Галъп и Уин.

С тези данни България се нарежда под средния процент на вярващи в света и съответно над средния за невярващи. Държавата ни се различава от страните в Източна Европа и е по-близо до стойностите, които се наблюдават в Западна Европа.

Като цяло околните страни показват по-висока заявена религиозност. Сред съседните на България държави най-ниска религиозност декларират в Сърбия - 71%, а най-висока - в Македония, 88%

Две трети от хората по света твърдят, че са религиозни.

В световен мащаб 63% заявяват, че са религиозни, докато 22% се определят като нерелигиозни. Убедените атеисти са 11%. Те са най-много в Китай – 61%.

Най-религиозни пък са в Тайланд – цели 94% от населението. Следва Армения, Бангладеш, Грузия и Мароко само с процент по-малко.

В Африка и в Близкия Изток съответно 86% и 82% описват себе си като религиозни, докато в Източна Европа и Америка дяловете са респективно 71% и 66%. В Азия 62% заявяват, че са религиозни.

В Западна Европа и Океания мненията са най-силно поляризирани между тези, които смятат себе си за религиозни и тези, които не се смятат за религиозни – в Западна Европа 43% считат себе си за религиозни срещу 37%, които не са, а в Океания процентите са 44 срещу 37.

Връзката между пол, възраст, доходи, образование и религиозността на хората разкрива интересни тенденции. По-младите хора (тези под 34-годишна възраст) се оказват по-религиозни (около 66% срещу 60% за останалите възрастови групи). Тези, без образование („без образование” се отнася до тези, които заявяват  че нямат никакво образование или само основно образование) са най-религиозни (80%), но като цяло религиозните хора са мнозинство във всички образователни групи.

Доходите изглежда оказват по-силно влияние - от тези със средно висок и висок доход по-малко от 50% заявяват, че са религиозни, а при тези с ниски, средно ниски и средни доходи процентът е 70%. По същия начин, броят на убедените атеисти е съответно 22% и 25% сред хората със средно висок и висок доход, но само 6% и 5% сред хората с ниски и средно ниски доходи.

Проучването е проведено сред 63 898 души от 65 страни по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
6
 
5
 
! Отговори
адъ преди 8 години
До Мисли си,че е вярващИма една лека "подробност" - въпросните учени ДОПУСКАТ, че може И да има висша сила - за справка прочети писанията на "онзи велик учен, в инвалидната количка".Тук, в статията, става въпрос не за Бог и висшите сили, а за РЕЛИГИИТЕ.Религията е сбор от догми, приказки и учения, с една цел - контрол на масите.Можеш да вярваш в Бог и без да си религиозен.Та така - прави разлика между вяра и религия.
92
5
 
9
 
! Отговори
Коментатор преди 8 години
Аз вярвам в Червената Шапчица.
91
3
 
5
 
! Отговори
басинацията преди 8 години
атеисти, бездетни, многознаещи, научни работници, разведени 3 пъти, с по 2 деца от трима бащи, с 2 чалга телевизии, 10кратно увеличаващо се *** население, което пуска бради и слага бурки, бедни, мързеливи, обвиняващи винаги другите и шепа тарикати,кръстещи се и правещи теманета само преди избори. това, ако го гледам по дискавъри, ще си помисля че е адът на земята. ама се оказва държавата, в която живея.
90
9
 
12
 
! Отговори
факт преди 8 години
Исус Христос е бил атеист. Когато е била на кръста той е извикал: "Господи, господи, защо ме изостави." И умрял в тежки мъки, изоставен от господа, в който вече не вярвал, защото ги изоставил.
89
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Молитвата е политически приемлива форма на шизофрения.
88
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Бог иска да вярваме в него, защо е измислил логиката?
87
2
 
3
 
! Отговори
ми..... преди 8 години
само рогачи , какво да очакваш, иначе пък се ежим за обединение на православните...
86
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли Бог? Ако вярваш - той съществува. Ако не вярваш - не съществува. (М. Горки)
85
9
 
3
 
! Отговори
Мисли си,че е вярващ преди 8 години
До 119 - Затова ти не си ***, ти си пълен ***, който не чете и не се интересува от заобикалящата го среда. Ти си човек, който не е чел, че Айнщайн е признал за божествената частица, а онзи велик учен, в инвалидната количка /забравих му името и сега не ми се търси/ си каза, че има "висш разум", създал всичко това...ТИ СИ ШМАТАРОК
84
8
 
7
 
! Отговори
До попа с бр... преди 8 години
Попе с риск да те разочаровам, но и ти си само е една комплексна биомеханична машина продукт на най-малко 3,5 милиарда години еволюция... с други думи едно тяло...Когато то се износи и се изключи за жалост няма да има никакво по-нататъшно съществуване... няма отвъдно, няма богове, няма дяволи, само едно голямо нищо - КРАЙ НА ИНДИВИДУАЛНОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ...Безсмъртие и вечен живот няма, така както най-вероятно и вселената не е вечна...Примири се с това или пък вярвай - ако ти помага...
83
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бог е комедиант, играещ пред публика, която е твърде уплашена, за да се смее./ Волтер/
82
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само *** може да вярва в приказки, които твърдят как Бог бил създал света за шест дни и на седмия решил да си почине и как създал мъжа от кал и от реброто му жената. Чак не ми се вярва, че в 21 век приемат това насериозно, едва ли не като теория за възникването на света. Дори за човешка глупост това е прекалено.
81
9
 
7
 
! Отговори
Мисли си,че е вярващ преди 8 години
Понеже сме си атеисти, дълбоко вярваме, че като отидем един път в годината на църква, сме отбили номера... Затова и Господ ни наказва. Аз приемам всичко, което случва на страната ни, като Наказание Божие!
80
1
 
2
 
! Отговори
sfrjj преди 8 години
До Оооооо 106Преди години казваха: Църквата - отделно от държавата.Сега ти казваш: Църквата - отделно от Господ.кой от кого преписва?
79
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТрябвало е да настояваш! Разбира се че има такава графа (най-малкото в данъчната декларация я има)... Всичко е заради данъците. От самото начало служителката е искала да те впише някъде защото немската държава събира църковния данък и го разпределя (т.е. работи с парите)... Колкото повече "вярващи" толкова повече "звън" в касите...Майната и на религията...
78
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Религията е необходима, за да могат простите да имат алтернатива на науката.
77
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До циникаОбщото на всички религии е ПОДТИСНИЧЕСТВОТО. Налагане на чужди принуди, забрани, наказания за всичко което може да е опасно за "вярата"Ако се бяха наложили, още щяхме да се криеме по пещерите и да се насираме като падне гръмРелигията ВИНАГИ е била срещу прогреса, причините са ясни.Образовани хора със собствено мнение не можеш да ги водиш за носа като добитъкНали знаеш защо се наричат пастори ... (пастири) .... Кои са тогава овците?Защо се казва РАБ / РОБИНЯ божия? и .т.н.
76
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато пристигнах да живея в Германия при адресна регистрация ме попитаха каква вяра изповядвам казах им атеист съм, а госпожата насреща ми обяснява, че няма такава вяра.След няколко минути на разправий съгласих се православен християнин да ме впише иначе нямаше регистрация.В края ня годината ми идва църковен данък 300евро затова, че дамата на гишето ме писала нарочно РИМОКАТОЛИК с 300 зора 3 месеца ходене по мъките с малко бебе се съгласиха да ме отпишат.Вчера ме посетиха с БГ брошура от ЙЕХОВА
75
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как така 39 % били невярващи и 3 % атеисти? Невярващи и атеисти е едно и също.
74
4
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До АнонименЗащо Бог наказва невинни създания ?-------------- Ти каква квалификация имаш да прецениш дали са невинни или не?