Хотелиерски жалейки: Няма подготвени кадри за нас!

Министерството на туризма иска eдни 14 млн. лева за реклама
12 юни 2015 15:37, Красимир Ангелов
253
Хотелиерски жалейки: Няма подготвени кадри за нас!
Снимка: Булфото

Туристическият бранш изпитва сериозен недостиг на качествени кадри и са необходими спешни мерки за разрешаване на проблема. Около това мнение се обединиха във Варна участници в дискусия, посветена на проблемите на сектора, на която присъства министърът на туризма Николина Ангелкова.

В срещата се включиха представители на всички черноморски курорти, както и областните управители на Варна, Бургас и Добрич.

"Сезонът става все по-къс и няма как да задържим качествени кадри, ако ги наемаме само за по 4 месеца", посочи Ивелина Грозева от "Албена" АД. Георги Щерев от Съюза на хотелиерите в "Златни пясъци" допълни, че в бюрата по труда са регистрирани само нискоквалифицирани хора, които не могат да бъдат използвани.

Елена Косева от "Св.Св. Константин и Елена" каза, че би трябвало да се помисли за облекчаване изискванията при наемане на работна ръка от страни извън ЕС, като посочи конкретно привличане на хора от Украйна и Молдова.

Представителите на комплексите бяха единодушни, че трябват промени в правилата за концесионирането на плажовете. Всички участници в дискусията още настояха пред министъра размерът на концесионните такси да бъде намален.

Почти всички присъстващи отчетоха спад в броя на туристите през тази година. Елена Косева посочи, че намаляване на туристите има при хотелите с по-малко звезди, които разчитат на руския и украинския пазар. По думите й при висококатегорийната база няма отлив на гости.

Сериозно намаляване на туристите отчетоха от "Слънчев бряг", макар че не посочиха конкретен процент. Димитър Николов съобщи, че по последни данни в курорта има 600 000 легла. Той настоя да се въведат правила супермаркетите в комплексите да нямат право да продават алкохол след 21 часа.

Същевременно министър Ангелкова съобщи, че Министерството на туризма иска средствата за национална
реклама през следващата година да са 14 милиона лева. По думите й увеличението, което иска министерството, е почти тройно.

През тази година средствата за национална реклама са 5 милиона лева. Ангелкова посочи, че за да бъдат осигурени повече средства за реклама, е необходимо всички да бъдат убедени, че това е правилното решение. По думите на министъра по тази причина националната програма за реклама за следващата година се обсъжда сега.

Тя съобщи още, че през тази година очаквано най-големият спад на туристи ще е от руския и украинския пазар. По думите й към момента средно този спад е около 20 процента.

За сметка на това обаче се очаква ръст от 10 на сто на туристите от Полша, както и на 22% на тези от Израел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още по темата: туристихотелиери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В курорта Слънчев бряг имало 600 000 легла. 600 000 !!!? И се чудите защо туристите ви бягат? Алчни ***.
162
0
 
38
 
! Отговори
г преди 8 години
След това да вземат да се огледат как съседите предлагат ол инклузив.Да се позагледат и във ведрото им отношение всеки ден и качественото обслужване, като елиминират самите те чалгията и пияндурските изпълнения, ще се намерят туристи с друг манталитет, които ще дойдат тук и ще се интересумат от история, от селски туризъм, от музеи, паметници на културата и т.н. Докато привличаш само хора, готови да се нашльокат с долнопробен алкохол, туризма ще е и на по-ниско ниво.
161
0
 
17
 
! Отговори
h преди 8 години
Като започнат да заплащат качествено, ще намерят и качествени кадри.Като им тряват такива, да започнат с елементарни неща заплащане за стаж през лятото ама не 2000-300 лева, а нормална заплата. И с едни куршум два заека - ще имат кадри, качествени - колкото те са си ги обучили.
160
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единственото което не са поискали е в конституцията да пише, че задължително всички българи почиват в частни хотели на черноморието, хахах
159
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма , кой да им работи за смешните пари , и за това бягат хората и работят лятото в чужбина.
158
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не е съгласен да бъде експлоатиран на минимална заплата от хиляда лева и след 2 месеца да го гонят на улицата. Мутрите си правят частни хотелчета, но и работниците им вече се осъзнаха и бягат в чужбина. Затова намалява броя на робите и се увеличават робовладелците, които търсят роби.
157
4
 
21
 
! Отговори
gluposti преди 8 години
Добре владея английски и руски, имам висше, в момента си търся за лятото в търговията не чендж бюра и ....кво се оказва - никъде няма обявени свободни работни места от провинцията съм и просто е безумно - пишат кво ли не колко свободни места имало , а за 500 лева че е ниска заплата - ниска е , но аз примерно а и не само аз мисля че са готови даработят за толкова зашото това е един плюс за лятото. Е обявете къде са тези места, не пълнете статии със простотии !!!
156
0
 
42
 
! Отговори
Jon преди 8 години
Първо трябва да си платите за образование и след това да вдигнете качеството и заплащането тогава ще имате добри кадри. А вие с трици маймуни искате да хващате.
155
0
 
35
 
! Отговори
мап преди 8 години
Тези 14 млн. по-добре да отидат за пречиствателни станции, че морето става юли-август на ***.
154
1
 
44
 
! Отговори
на преди 8 години
Нагли "хотелиери"! Плащайте заплати като за добри кадри и кадрите ще работят добре. То не става само с ядене, трябва и акъл. Ама какъв акъл от *** мутри и мутреси...
153
1
 
12
 
! Отговори
fkk преди 8 години
Da si rabotiat sami, da si specheliat personal ot predmetnata lotaria ili toto, casino. Ili da si vnesat personal ot shengen, pa moe i otzad nego, otdet si hvanat-halal da im e. Nazdrave!
152
0
 
33
 
! Отговори
мутротрепец преди 8 години
Взе майте си бетона и се разкарайте от българското черноморие.
151
0
 
25
 
! Отговори
scenic преди 8 години
Ами създайте си!
150
0
 
42
 
! Отговори
конгобонго кадър преди 8 години
1.какъв туризъм има у нас, че чак и министерство трябва?; 2. бетонните кошери за пияни английски търтеи откога се наричат хотели?. 3.пред колко от 'хотелите' има градина и паркинг?; 4.и безплатна да е концесията, мутрите пак ще сложат чадъри за 10 евро; 5.на тази дискусия събраха ли хотелиерите пари за пречистват. станции или само произвеждат фекалии?; 6.докато се 'жалват' на държавата, могат ли междувременно да си докажат парите за джипове и строителството; 7.самите собственици какво са учили?
149
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
po vreme na sezona, zaplatite pod 2000 lv neto ne trjabva da padat. iskat za edna staja nad 100-200 leva, posle na personala - trohite, ne stava maina, revete, trashkaite se, bez pari nisto ne stava!
148
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ne moge edni da stavat milioneri za 2 godini, a drugite da si brojat galtite stotinki. parite sa Motivator, ama kakto znaete, nashijat 4orbadgija e Alchen...iska vsi4ko toi da nalapa...mamka im...bokluzi
147
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Mnenieto na vsi4ki ni e edno, zastoto sme potarpevshi. Neka ima normalni uslovia i uvagenie i zaplati megdu nad 1200 lv, togava ste vidim. Ne moge edni da imat vsi4ko, a drugite da im se prismivat. Givotat e skap. Ama te mutresite iskat da dojat nas, malkite Hora, posle da davat pari za 4algadgiiki i t.n. prostotii....abe obarkana dargava sme, ...ne slu4aino horata napusnaha rodinata...galka kartinka...
146
1
 
39
 
! Отговори
Аз преди 8 години
а вие имате ли пари за квалифициран персонал?!?
145
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смеят се на жени и мъже на по 50-55г,че били дъртаци,тетки,грозни лелки и бомбашки,но пенсионират ли се те, няма да има кой да работи в хотелите на мутрите,в заводите им,фирмите,селското стопанство.За 25г. всички се научиха на мързел и че кражбата,проституцията ,дилърството са най-доходните и престижни професии.
144
2
 
37
 
! Отговори
не е за смях,бях там преди 8 години
Хотелиерите да не риват за квалифицирана работна ръка,защото сами са си виновни за това.Хотелиерите сами си подбиват цените на услугите и заплатите,защото събират персонал от цяла България що е куцо,кьораво и сакато без дипломи,без ценз ги назначават само за сезона и тази гмеж ,която никога не е работила в хотелиерския бизнес тепърва се учи и наваксва материал за 3год.обучение в ТОХ.А местните хора са завършили повечето ТОХ ,но не се хващат заради ниските заплати и условия.