Фондации със зов: Дайте шанс на ромите да излязат от гетата

Искат граждански одит на средствата за интеграция
19 юни 2015 19:07, Красимир Ангелов
153
Фондации със зов: Дайте шанс на ромите да излязат от гетата
Снимка: Булфото

Да се даде шанс на ромите да излязат от гетата и да се интегрират в българското общество, призоваха на пресконференция представители на фондации, свързани с проблемите на малцинствата.

Лилия Макавеева от "Асоциация Интеро", заяви, че е крайно време да се направи прозрачен граждански одит на средствата, предназначени за интеграция на ромите. “Българската държава не отделя такива целеви средства в държавния бюджет”, заяви Макавеева, която е представител на ромската общност.

По думите й държавата се явява единствено бенефициент по европейски проекти, по които се дават пари за ромска интеграция, но резултатите от проектите са неефективни.

"Настояваме Сметната палата да предостави пълна информация за средствата и дейностите, предназначени по европейски проекти за така нареченото ромско включване през последните 15 години, за да се спре манипулацията по темата за неуспешно похарчените средства, заяви Макавеева, цитирана от БТА.

От неправителствените организации поискаха още да се утвърди етнически и верски толерантна медийна среда и да не се допуска публично говорене, което да насажда омраза към малцинствата.

По думите на Калина Бозева, която е журналист и представител на НПО, ако има повече роми във висши държавни институции, както и в медиите, отразяването на техните проблеми ще е различно.

Неправителствените организации, обединени в коалицията "Интелект", са изготвили отворено писмо до парламента, президента и Министерския съвет, както и до главния прокурор, с искания да се спре процесът на маргинализиране на ромската общност и да се поеме политическа отговорност за решаване на натрупвани с години проблеми, свързани с ромските гета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: ромиинтеграция на роми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
26
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
До 82,В Ямбол го бутнаха,но в Плевен изтърбушения блок стои още на входа на града."Майка на три деца проституира в Гърция"19.06.2015 20:16-от тази вечер е!"Майката" е на 25 г.от Криводол,най-голямото дете на ДЕВЕТ !!! г.!Е,опити са направени,но като не искат да живеят нормално,трябва ли години наред да се занимаваме с битовите и половите им драми?"да не се допуска публично говорене,което да насажда омраза към малцинствата"-толерантност ли?Колко още години да ги носим на гърба си?
66
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Блок 20-ти в Ямбол беше. Общината го бутна преди години.
65
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като говорим за интеграция се сещам за онзи блок в Сливен май беше, който показваха преди време, който нямаше врати, прозорци, а долу около него беше сметище. Ето това е интеграция на практика. Интересно дали тези, които зоват за интеграция са готови да отидат да ги обучават.
64
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Показателно е, че дори при комунизма не се интегрираха. Имаха работа, напълно безплатно образование, детски градини, жилища и т.н. Що си останаха, що си учеха до четвърти клас максимум, що пак имаше силна музика и съседите им не спяха с дни? Гледаха прасета по балконите, кокошки в мазетата и коне пред блока? Тогава зависеше ли нещо от гласуването им? Ами побоищата и изстъпленията над българите, апропо и аз съм потърпевш. Не стават, който иска, може да излезне от гетото, познавам и такива.
63
2
 
29
 
! Отговори
Ицака преди 8 години
Първо трябва си им отнемат правото на глас , чрез въвеждане на образователен ценз , чак тогава политиците ще имат причина да се опитат да им помогнат . Разбира се тази интеграция не може да стане изведнъж , трябва да се затворят в резервати , където желаещите да излязат да бъдат обучавани . Ще отнеме много време но не невъзможно .
62
22
 
8
 
! Отговори
??? преди 8 години
А,какво излиза парите за интегриране на ромите май някъде в български джобове изчезват.И за тези българи е по хубаво да интегрират още дълго,за да има още дълго лапачка.Всичко е контролирано иначе ромите отдавна да са влезли в правия път
61
1
 
36
 
! Отговори
Хаджи Ахил преди 8 години
В съседната къща от се заселиха *. Десетина души. Идват:"Дай 2 лева,че нямаме за хляб." Давам им.В интерес на истината-връщат ги.На другия ден са им паднали някакви пари.Масата на двора.Бира,кюфтета.Музиката ехти.На следващия ден идват:"Дай 5 лева,че нямаме за цигари." Той не може да разбере, че не е задължително като ти паднат пари да ги профукаш веднага, а на следващия ден да нямаш пари за хляб.Е как да стане тая пуста интеграция питам аз.
60
0
 
36
 
! Отговори
Спонги преди 8 години
Глупости. Защо никой не гледа с лошо око на турци, арменци, евреи, власи. Защото не са полу или напълно неграмотни и защото работят.
59
0
 
17
 
! Отговори
Петков преди 8 години
До иван - Те ако искаха земя за работа до сега щяха да им дадат сто пъти. Ама не искат. Трябва да се копае.
58
1
 
40
 
! Отговори
Без помощи... преди 8 години
Само им спрете помощите и популацията рязко ще спадне.... Дори ще мигрират 100% сигурен съм....
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
zadalzete gi da ne razdat tolkova i shte moze da imat shans da ne im razdat decata
56
16
 
11
 
! Отговори
иван преди 8 години
На братята роми държавата да предостави земя. Да им осигури, чрез европейските пари необходимата минимална техника и да започнат да си произвеждат и търгуват със земеделска продукция, както това го правят други жители на България. Така според мен ще бъде спряна практиката която прилагат братята роми, казвайки "Нямаме работа, гладни сме затова крадем". Надявам се някой от управляващите да прочете това и предприеме нещо в тази посока.
55
1
 
8
 
! Отговори
med.sestra преди 8 години
te ne iskat. nanachihme gi za sanitari za po 360lv na mesec izbyagaha kazaha ceh tolkova pari poluchavat i akto si sedyat u kashtite
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
koi ne im dava te ne iskat
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kakyv e tozi etnos deto ne plashta danyci , ne plashta tok , ne plashta voda , stroi nezakonno ,pravi kakvoto si iska, i nikoi nishto nemoje da kaje,takiva prava koi ima po sveta?
52
0
 
29
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Българи, ако знаете какво Ви чака - с глас ще заплачите!
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
vsi4ki bulgari triabva da sprat da plashtat danyci,shtom za *e moje ? zashto bulgarite plashtat?to4no tia danyci deto gi plashtate uvajaimi bulgari , s tiah se plashta na
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който иска, има квартири на свободен наем, да си плаща наема и другите разходи и да работи, може и бизнес и далаверка да върти негова си работа.
49
21
 
4
 
! Отговори
буТонкaтa преди 8 години
Пфф, тоя форум пaк се нaпълни с *** фенове нa Болен Лидеров!!
48
1
 
15
 
! Отговори
РОМУЛ преди 8 години
Дайте шанс на ромите да излязат от гетата и да се интегрират в ..........жилищата Ви !!!А , забравих- ако обичате!