Ромски обръчи обграждат най-големите ни градове

Пришълците обикалят в търсене на храна и създават етническо напрежение
26 юни 2015 07:09, Анисия Иванова
131
Ромски обръчи обграждат най-големите ни градове

Сателитни градчета с преобладаващо ромско население обграждат най-големите градове в България. От тези крайградски пръстени орляци от роми всекидневно се стичат към центъра.

Влакът от Ихтиман за София например сутрин се пълни само с пътници без билети. Надвечер е същото с обратния влак. Тази мобилност се обозначава напоследък с термина “пришълци”. С тях пък, а не с местните роми кореняци се обяснява етническото напрежение като това в “Орландовци”.

Картината на бъдещите Орландовци и Гърмени у нас може да бъде нарисувана с помощта на демографската статистика.

Моделът, по който ромите се струпват в някое градче и от малцинство се превръщат дори в мнозинство, е много характерен. Те се установяват там, за да гастролират в близкия голям град в търсене на прехрана. Така около големите градове се създават пръстени от населени места с висок процент циганско население, пише в свой анализ "168 часа".

За мащаба на тези градчета - Ботевград, Самоков, Асеновград и др., ромските им махали са огромни. Обитателите им са силно мобилни и постоянно циркулират към и от големия град. Става дума за десетки хиляди мигранти на ден. Това най-ясно се вижда в столицата и в Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Хасково, Стара Загора, Видин.

Досега се смяташе, че ромите се заселват предимно в обезлюдени села. Статистиката обаче ясно говори, че те не се задържат в тях, а се местят към градовете. И това е логично - намирането на работа, и то от роми в села, обезлюдени заради липса на поминък, е невъзможно.

 А общините на сателитните градчета около големите градски центрове са богати и редовно изплащат социалните помощи, с които ромите оцеляват.

Затова говори и степента на урбанизация на етносите в България. По последни данни на НСИ 3/4 от самоопределилите се като българи (77,5%) живеят в градове. Там са над половината (55,4%) от нареклите се роми и 37,6% от турците.

Местожителството обуславя достъпа до медицински услуги и образование, възможността за намиране на работа и за прилични доходи, нивото на изграденост на инфраструктура, жилищната среда, а също разликата в детската и майчината смъртност, средната продължителност на живота, раждаемостта и властовите отношения в семействата.

Най-изявена е обаче миграцията на ромите в градовете за сметка на селските райони. Статистиката го показва. През 1992 г. 52,3% от ромите са граждани, през 2001 г. - 53,8%, а през 2011 г. те вече са 55,4%. За този период процентът на живеещите в селата намалява от 47,7% на 46,2% и после на 44,6%.

Според демографи корените на явлението са в установения от векове начин на живот на ромите. Той е тясно свързан със социалното номадство, което ще рече, че те използват готовите ресурси на природата, без да ги рекултивират. Те никога не са притежавали и не са обработвали земя. Точно заради този начин на прехранване ромите са традиционно чужди и във “война” със земеделската цивилизация.

Трайното несоциализиране на ромите води до парадокса, че повече от 125 г. след забраната на номадизма в България през 1889 г. и след комунистическата забрана на скитничеството катунарският начин на живот се завръща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що за толерантност е това !Ти си плащаш за колата гражданска а за каруците няма нищо да се плаща ако подкарат българите каруци веднага ще измислят застраховки и такси.
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ ТРИЙ КОМЕНТАРА
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обграждат градовете като германските войски Сталин град !
30
0
 
13
 
! Отговори
R преди 8 години
До българинИма още един, пак с мустачки - руснак :)И той върши работа.
29
1
 
18
 
! Отговори
Koko преди 8 години
Дали са български роми или турски роми все тая , всички да дошли на Балканите през Византия
28
0
 
24
 
! Отговори
фф преди 8 години
Това,което се наблюдаяа в момента се нарича диктатура на толерантноста
27
0
 
1
 
! Отговори
фф преди 8 години
До 55.Прав си.Това е въпрос на време.
26
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е нужно да откриваме топлата вода вижте какво стана с малките населени места същото ще стане и с големите ама простия държавен служител ще седи там на стола докато не влязат и не го изхвърлят от там.
25
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие си плащайте данъците ,здравните,гражданската,таксите за входа,картата за градския ... А те един ден ще дойдат с хиляди и ще се изгаврят с вас и вашите деца където ги хванат
24
0
 
5
 
! Отговори
ynota преди 8 години
До АнонименEdinstveniat 4ovek razbral , 4e v slu4aia s dobro ne stava ...
23
0
 
40
 
! Отговори
Градинар преди 8 години
Представете си добре подредена и поддържана градина.Влагате много труд и старание за да е такава.Около нея обаче пълно с плевели които настъпват.Те са лесно приспособими бързо се размножават.Как трябва да постъпи градинаря!Да изостави градината или незабавно да започне борба с плевелите?
22
0
 
7
 
! Отговори
fff преди 8 години
Съгласен съм с 49
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обграждат градовете както са правели едно време хуните и нападат като се саберат достатъчно
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На път за работа с трамвая имаше хайка на контрольори и полиция за нередовни пътници!Всяка вечер като се прибирам в трамвая е пълно с "хора" без билет
19
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най -лошото е ,че процеса е необратим и часовника тиктака !
18
1
 
46
 
! Отговори
учуден преди 8 години
Ами градовете и най-вече София бяха глухи за ставащото в страната. Сега ордите опоскаха България и налазват столицата. Заслужено.
17
2
 
9
 
! Отговори
Нарин преди 8 години
Това с децките и соц. Помощи не е решение те не стоят на едно място като го опустошат се местят не възприемат или не искат една част от тях има и друга маи имат доста сортове тия
16
0
 
57
 
! Отговори
Не само! преди 8 години
До От Стара ЗагораВъв всички градове и села е така! Вече понятието "вилна зона" не се използва, защото всичко сринаха със земята!После защо бягали от България нормалните хора? Познайте!
15
1
 
32
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Всичките ромунисъбрани във комуни!
14
2
 
71
 
! Отговори
От Стара Загора преди 8 години
Нашата вила в покрайнините на Стара Загора я разрушиха, окрадоха строителните материали и изсякоха овошките, в момента е лунен пейзаж....Кажете ми оттук нататък, какво ще ми е отношението към тези хора? А властта си затваряше очите и ги поощряваше даже......