Ромски обръчи обграждат най-големите ни градове

Пришълците обикалят в търсене на храна и създават етническо напрежение
26 юни 2015 07:09, Анисия Иванова
131
Ромски обръчи обграждат най-големите ни градове

Сателитни градчета с преобладаващо ромско население обграждат най-големите градове в България. От тези крайградски пръстени орляци от роми всекидневно се стичат към центъра.

Влакът от Ихтиман за София например сутрин се пълни само с пътници без билети. Надвечер е същото с обратния влак. Тази мобилност се обозначава напоследък с термина “пришълци”. С тях пък, а не с местните роми кореняци се обяснява етническото напрежение като това в “Орландовци”.

Картината на бъдещите Орландовци и Гърмени у нас може да бъде нарисувана с помощта на демографската статистика.

Моделът, по който ромите се струпват в някое градче и от малцинство се превръщат дори в мнозинство, е много характерен. Те се установяват там, за да гастролират в близкия голям град в търсене на прехрана. Така около големите градове се създават пръстени от населени места с висок процент циганско население, пише в свой анализ "168 часа".

За мащаба на тези градчета - Ботевград, Самоков, Асеновград и др., ромските им махали са огромни. Обитателите им са силно мобилни и постоянно циркулират към и от големия град. Става дума за десетки хиляди мигранти на ден. Това най-ясно се вижда в столицата и в Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Хасково, Стара Загора, Видин.

Досега се смяташе, че ромите се заселват предимно в обезлюдени села. Статистиката обаче ясно говори, че те не се задържат в тях, а се местят към градовете. И това е логично - намирането на работа, и то от роми в села, обезлюдени заради липса на поминък, е невъзможно.

 А общините на сателитните градчета около големите градски центрове са богати и редовно изплащат социалните помощи, с които ромите оцеляват.

Затова говори и степента на урбанизация на етносите в България. По последни данни на НСИ 3/4 от самоопределилите се като българи (77,5%) живеят в градове. Там са над половината (55,4%) от нареклите се роми и 37,6% от турците.

Местожителството обуславя достъпа до медицински услуги и образование, възможността за намиране на работа и за прилични доходи, нивото на изграденост на инфраструктура, жилищната среда, а също разликата в детската и майчината смъртност, средната продължителност на живота, раждаемостта и властовите отношения в семействата.

Най-изявена е обаче миграцията на ромите в градовете за сметка на селските райони. Статистиката го показва. През 1992 г. 52,3% от ромите са граждани, през 2001 г. - 53,8%, а през 2011 г. те вече са 55,4%. За този период процентът на живеещите в селата намалява от 47,7% на 46,2% и после на 44,6%.

Според демографи корените на явлението са в установения от векове начин на живот на ромите. Той е тясно свързан със социалното номадство, което ще рече, че те използват готовите ресурси на природата, без да ги рекултивират. Те никога не са притежавали и не са обработвали земя. Точно заради този начин на прехранване ромите са традиционно чужди и във “война” със земеделската цивилизация.

Трайното несоциализиране на ромите води до парадокса, че повече от 125 г. след забраната на номадизма в България през 1889 г. и след комунистическата забрана на скитничеството катунарският начин на живот се завръща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо триете?
12
0
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото повече гледам на къде вървят нещата,толкова повече започван да разбирам Хитлер.
11
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зергите така си строят базите.
10
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По точна обосновка на .........ския етнос не съм чел.Браво.Даже почвам да мисля че авторът е ....нин.
9
0
 
37
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Бе много обръчи станаха, бе - то обръчи от фирми, то обръчи от ***...Къде сме ние в тоя калабалък ? И почвам да се питем : "Кои ли сме ние ?"
8
7
 
36
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
ДО 1987Г НЯМАШЕ НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ С ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ОТ ПОЛИЪИЦИТЕ "РОМИ" ТОГАВА ТЕ НЕ БЯХА "РОМИ" И ВСИЧКИ ЗНАЕМ КАК СЕ НАРИЧАХА.СЕГА БЪЛГАРИТЕ СМЕ НА НОЖ С ТЕЗИ "РОМИ" БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ НАТРАПЕНИ НИ ОТ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ ПОСЛЕДНИТЕ 25Г. ЗА ВСИЧКИ ТЕЯ И ДРУГИ ПРОБЛЕМИ СА СИ ВИНОВНИ ЕДИНСТВЕНО БЪЛГАРИТЕ ГЛАСУВАЩИ 25Г. ЗА ПРЕСТЪПНИЦИ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ. КАКВОТО СИ НАДРОБИШ.ТОВА ЩЕ КУСАШ!
7
1
 
53
 
! Отговори
Браво преди 8 години
Много добра статия!Нормална държава->престъпление->наказание->спокоен народ!България->престъпление->нищо->гняв->гражданска война!!!
6
0
 
26
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
До РомлянинИзчезни бе ***
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГорублянеЗащо, *** платен, Сидеров ти е пак в устатата - защо не тези,които създадоха това положение - костов, Паси, Станишев, Първанов, Кобурготски,борисов, плевнелиев...
4
1
 
37
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
До до 9Има, как да няма. Отиди в делиормана и виж колко много има. Но те наистина не гласуват за ДПС. И наистина са работливи и гостоприемни. Случи ми се да закъсам за бензин с колата и почуках на първата къща да поискам бензин и разбира се ще си го платя. Беше вечерта към 21 часа. Човека (турчин) ме покани вътре и каза че по това време бензиностанцията не работи а той нямал кола, иначе щял да ми услужи. Останах му на гости, напълно непознати. Вечеряхме, приготвиха ми стая да спя.....
3
17
 
11
 
! Отговори
до 9 преди 8 години
ей *** в БЪЛГАРИЯ турци няма
2
0
 
50
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
Около Сънито живеят на палатки заедно с животните!От тях тръгна туберкулозата на Морето която упорито крият за да не избягат туристите!
1
14
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 8 години
Авторът на статията просто е отбелязал какъв процент от турците живеят в или около градовете. Никой не е казал, че не работят.