След 30 години у нас: 2,8 млн. роми и 1,7 млн. българи

Държавата да спре помощите за раждане, настоява здравен експерт
26 авг 2015 11:02,
319
След 30 години у нас: 2,8 млн. роми и 1,7 млн. българи
Снимка: архив, Булфото

През 2050 г. населението на България ще бъде едва 5,2 млн. души – с 2 млн. по-малко в сравнение с тази година. Това сочат данните от стряскащ доклад за демографската ситуация по света, изготвен от ООН.

След 30 години българите ще бъдат едва 1,7 млн. от цялото население на страната ни, а ромите ще наброяват 2,8 млн. души. Останалите 700 000 ще са етнически турци, пресметна пред Нова тв акад. Петър Иванов, директор на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата.

Още по темата

Според акушер-гинеколога доц. Атанас Щерев пък държавата трябва да спре помощите за раждане на деца.

Това щяло ограничи раждаемостта при ромите, които и без това създавали "нещастни деца".

Според доцента емиграционните и имиграционните процеси също ще променят демографската ситуация у нас.

"В България ще се заселят много, но ниско образовани бежанци. Повечето имигранти сега са млади хора и деца и те ще бъдат приети в Европа, защото на целия континент населението застарява", коментира още доц. Щерев.

"Генофондът ни е увреден. Българинът е много болен. Освен това сериозно куцат системите на образованието и здравеопазването", каза от своя страна акад. Иванов.

БАН разработва вече националната стратегия за демографско развитие. Очаква се до края на 2015 г. учените да представят идеите си, които да бъдат обсъдени от Народното събрание.

България заема първо място в Европейския съюз в мрачната класация за най-висока смъртност. През 2014 г. у нас са починали 108 952 души. Броят им е с 4607 по-голям, отколкото през 2013 г.

По раждаемост страната ни изостава от средното ниво в ЕС. През 2014 г. у нас са проплакали 67 585 бебета - с 1007 повече, отколкото през 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
4
 
14
 
! Отговори
123 преди 8 години
До Анонимен 104Пропускаш застарялото население, да в момента може да има 5.6 етнически българи, но в какъв възрастов състав са те?
74
3
 
24
 
! Отговори
япати преди 8 години
До ФХТочно заради помощите раждат! Ако не вярваш, питай социалните работници.
73
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами ако ние Българите в чужбина вземем да се върнем, а? Май тогава сметките и пожеланията на някой елементи ще излязат криви. А, че ще се върнем с децата си е почти 100% сигурно. Само вижте, какво преселение става на запад.
72
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Със сигурност има нещо вярно в статията, но то е силно преувеличено. Вероятно има връзка с наближаващите избори. В момента в Б-я има 5,6 млн етнически българи, а те ми твърдят, че за 30 г. ще намалеят над 3 пъти. Аз лично силно се съмнявам това да стане, защото това означава всяка година да намаляват с над 3%. А според данни на НСИ за последните 10 г. етническите българи са намалявали с 1,5% на година, което вкл. и емиграцията. При всички положения през 2050 ще са над 3 млн. в най-песимистчния
71
2
 
10
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
на правитеството ни добро дошло че ромите са неграмотни.а бай *** тъпее от без паричие.на правителството добро дошло.*** народ и неграмотни роми правителствот ще ги насочи както си иска където иска.и на вас ще ви дойде края както завъшиха комунистите в съд .***. като българин го казвам това не е правителство а баница кои как иска тека краде парче да го яде .дано да сте проклети и ваща платена информация настройвате народа ни един срещу друг.искате втора украйна
70
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 93Не приятелю! Не мизерните доходи. Мизерното мислене на хората. Мизерията в ценностите на хората. Това са причините. Избягалите до '2000г. са подвластни на романтиката и разбирането, че в "чужбина и хляб не ядат" и всичко е по-хубаво. Като се приберат в България дерибействат, и казват: "е това никъде по света го няма" хвърляйки си фаса на асфалта, а като стъпи в германия е най-стриктният гражданин спазващ законите й. Отговорността се носи в 1-во лице единствено число.
69
11
 
16
 
! Отговори
ФХ преди 8 години
Аз не мисля, че те раждат заради помощите. По-скоро е заради ниската култура и необразованост. И заради това, че не им пука.
68
1
 
35
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Аз отдавна съм казал, че помощите са заплата за лентяи и неграмотници. Държавата трябва да подпомага произвеждащите добавена стоийност граждани, а не туртеите. Най-добрият начин е чрез придобивки и намаление данъци свързани със заплатата. За безработни търтеи може да се осигурява храна (от супермаркети, които не могат да я продадат), а за безработни изгубили работата си държавната подкрепа да се ограничи до 1 мах 2 год при изключителни обстоятелства.
67
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това, което трябваше да се направи още през 1991 година, беше да се спрат всякакви социални помощи за всички, като можеше да се помисли за намаляване на данъците в зависимост от възрастта и броя деца, които има човек. Пак още през 1991 година, трябваше държавата да определя такава минимална работна заплата, която би позволила създаването и нормалното отглеждане на поне две деца. Сега такава би била примерно минимална заплата от 1000-1500 лева. Двама работещи родители - общо 2000-3000 лева, които
66
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От къде ще се вземат милион и нещо българи след 30 години?? То в парламента няма да има българи, камо ли сред народа.
65
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на снимката може да видите улица Цар Иван Шишман през 2060-та
64
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега сме 2015 година, а демографската катастрофа стана ясна още през 1991 година. Къде спаха тези 25 години управляващите в България демократи? При това те продължават да си гледат само личният интерес и нищо не правят за спасяването на България, въпреки че тук-там по света започнаха да публикуват какво става в България. Причината за топенето на българите е ясна - мизерните доходи след 1989-та година, които накараха милиони българи да избягат от България, а останалите спряха да създават деца.
63
1
 
10
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Помощите, добавки за деца и всички облаги давани от държавата трябва да са обвързани правопропорционално с образованието на получаващия ги.
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не е само Атака, бе?! Имаш Патриотичния фронт, имаш Вализар Енчев, имаш Расате, ако щеш! И те имат кусури със сигурност, но няма политик без такива, не само у нас, а и по света. Страх, страх е основната причина, от страх се затриваме!!!!!
61
2
 
30
 
! Отговори
Георги преди 8 години
За громящите комунизма форумници:Преди светлата демокрация България очакваше 9 000 000-ният си жител! Нормалните български семейства имаха сигурност и бяха с по 2-3 деца! В прехода знайни и незнани герои ограбиха България! След като изчезна законноста хората изгубиха и сигурността си, че ще дадат на децата си това което те самите са получавали! Политиците започнаха да обгрижват неграмотните в стремежа си на всяка цена да се докопат до властта! И резултата е налице!
60
5
 
5
 
! Отговори
Мъж на място преди 8 години
До диванни мъжаги смелиЛичи си, че нормалните мъжете те избягват. Явно са ти сбъркани критериите.
59
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това на снимката повече ми прилича на пейзаж от индия или бангладеш направо не мога да повярвам че е в България
58
1
 
33
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
С увеличаването на ромите ще намаляват и парите в държавата. Това ще доведе до фалит и най-вероятно гражданска война.
57
6
 
4
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
1.нарушение на човешките права ако се спрат помощите.2.правителството да се задължи по икономически път да върне всмчки българи от заминалите на работа в чужбина -за парче хляб.а това е най големият проблем на правителството.3.б.б..да арестував ползата на държавната хазна всички корупционери.и да ги вкарва на топло.4.да се създават работни места стого под контрола на б.б.5.нека б.б.да каже пред народа кои вкарва цигари на черно в българия.6.недейте да настровайте българи против роми.ние сме бг.
56
2
 
19
 
! Отговори
Сиси преди 8 години
Виновниците за изчезването ни,като народ са алчните политици и бизнеса.Политиците със закон определя минималната работна заплата,която е по ниска от 560 лева-нормален доход,за издръжката на един човек в България.Икономиката-лека и тежка промишленост,земеделие,корумпирани политици и комунистически *** с червени куфарчета всички от този бранш смазват работещите българи `ЗАКОННО`.За 20 години 2 милиона българи избягаха от страната ни.За да я има България тези мушенници да се вразомят!

Спонсорирани публикации