След 30 години у нас: 2,8 млн. роми и 1,7 млн. българи

Държавата да спре помощите за раждане, настоява здравен експерт
26 авг 2015 11:02,
319
След 30 години у нас: 2,8 млн. роми и 1,7 млн. българи
Снимка: архив, Булфото

През 2050 г. населението на България ще бъде едва 5,2 млн. души – с 2 млн. по-малко в сравнение с тази година. Това сочат данните от стряскащ доклад за демографската ситуация по света, изготвен от ООН.

След 30 години българите ще бъдат едва 1,7 млн. от цялото население на страната ни, а ромите ще наброяват 2,8 млн. души. Останалите 700 000 ще са етнически турци, пресметна пред Нова тв акад. Петър Иванов, директор на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата.

Още по темата

Според акушер-гинеколога доц. Атанас Щерев пък държавата трябва да спре помощите за раждане на деца.

Това щяло ограничи раждаемостта при ромите, които и без това създавали "нещастни деца".

Според доцента емиграционните и имиграционните процеси също ще променят демографската ситуация у нас.

"В България ще се заселят много, но ниско образовани бежанци. Повечето имигранти сега са млади хора и деца и те ще бъдат приети в Европа, защото на целия континент населението застарява", коментира още доц. Щерев.

"Генофондът ни е увреден. Българинът е много болен. Освен това сериозно куцат системите на образованието и здравеопазването", каза от своя страна акад. Иванов.

БАН разработва вече националната стратегия за демографско развитие. Очаква се до края на 2015 г. учените да представят идеите си, които да бъдат обсъдени от Народното събрание.

България заема първо място в Европейския съюз в мрачната класация за най-висока смъртност. През 2014 г. у нас са починали 108 952 души. Броят им е с 4607 по-голям, отколкото през 2013 г.

По раждаемост страната ни изостава от средното ниво в ЕС. През 2014 г. у нас са проплакали 67 585 бебета - с 1007 повече, отколкото през 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
25
 
! Отговори
Интелегентност преди 8 години
Колко трябва да си ,,интелигентен , за да четеш и да не можеш да разбереш две неща.Прогнозата е е на ООН ,а не на този професор.Ако за 25 години сме намалели с 2 милиона и това намаление се наблюдава само при българският етнос ,толкова ли е трудно да разбереш , че това е процес които се ускорява и ще бъде намалението най малко с 2 милиона българи през следващите 25 години.
94
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За целия период на демокрация етническите българи са намалели с 20% (при всичките хипер инфлации, виденови зими и какво ли не), а този "академик" твърди, че за още 30 ще намалеят с още 70%.Да си скъса дипломата и да си върне парите, дадени му под масата.
93
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости, ще останем 100 хил., даже тотално ще изчезнем след 5 г. Като чета лековерните коментари, май ще е по-добре изобщо да освободим света от присъствието си. Нищо чудно че тук е рай за мутри. Преди изборите каквото кажат, всичко се взима за чиста монета без съмнения. Само трябва да е негативно и всичко е ОК.
92
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Da sprat vsqkakvi pomoshti sled 2-ro dete, I te shte sprat da se razmnojavat
91
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не спорете за глупости. Не се поддавайте на предизборни манипулации. Има си НСИ, има си прогнози, влезте и вижте. Това са пълни глупости тука. В историята на човечеството няма етнос, който да се е стопил тройно за 1 поколение освен при форсмажорно обстоятелство.
90
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще ви го обясня. Хората са разделени така - млади, средна възраст и стари. Те са приблизително равни по брой, дори средната възраст е малко повече, но да приемем, че са равни. За справки НСИ. 30 г. са 1 поколение. Айде всички пенсионери ще умрат, ама и всички на средна възраст ли ще умрат за 30 г., че и нито едно дете да не се роди за 20 г. Само така можем да станем на 1/3. А това, както се сещате е невъзможно.Убедил съм се, че българина си иска негативна новина и това си е. Иначе не му е гот.
89
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пенсионната Реформа на ГЕРБ ще допринесе за това намаление на Българите
88
2
 
20
 
! Отговори
Веселин преди 8 години
До до 115Младите са много малка част от населението и ще стават все по-малка именно от ниската раждаемост, за сметка на црните ;). Отделно ще емигрират голяма част от тях, това май не го пишеш в сметките.
87
6
 
2
 
! Отговори
до 115 преди 8 години
Да, умират, но при под 50 годишните смъртността е доста ниска, а в същото време има и някаква раждаемост все пак, колкото и ниска да е. Основната смъртност се дължи на 60+ годишните. А при 20-35 годишните пък има почти нулева смъртност, а в същото време правят деца.
86
4
 
15
 
! Отговори
Веселин преди 8 години
До до 110А, тези които вече сериозно се замисляме да емигрираме ,въпреки романтичните си патриотични нагласи от младежките ни години?
85
12
 
1
 
! Отговори
Ужас преди 8 години
Това са глупости. В момента сме 7,250 мил. Според НСИ намаляваме с 43хил на година. Това прави, без да го смятам, през 2050, към 5,800-5,900 мил..А съотношението не е на база раждане, така че и него да си го сложат при другите изследвания.
84
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много *** народ има като ви чета коментарите !В тая държава умират не само пенсионери ами и много млади хора
83
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 107.Преселението,което сега отива на Запад ,му се полага да отиде на Запад.Тези емигранти ще трябва да си получат откраднатото от Запада,защото са били техни колонии.Държави,като Англия,Франция и други западни страни заедно със САЩ,затова са богати,защото крадяха нефта им,златото им и всичко скъпо,което можеше да се вземе от техните държави го взимаха,ако не имаше и друг начин нарече МИСИЯ.Сега не ги искат.Те отиват на запад да си вземат откраднатото от дедите им!
82
3
 
6
 
! Отговори
до 110 преди 8 години
добре ли си? тези, които сега са пенсионери ще умрат, но новите които тогава ще са ще умрат след още 10-20-30 г.? За геометрична прогресия на дробно число, ако не си чувал, поне влез в НСИ и прочети малко статистически пргонози, а не попивай първосигнало от медиите, особено преди избори.
81
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За пореден път се убеждавам, че българина е просто племе. Как може да повярвате, че за 30 г. ще се стопите повече от тройно? Ако имахте трети клас образование, щяхте да знаете, че това чисто математически не е възможно. Освен ако не настъпи някакво форсмажорно обстоятелство като война, смъртоносна епидемия или изключително мащабен природен катаклизъм. Че намаляваме, намаляваме, ама чак пък толкова.
80
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая държава си умира, каквото и ще да измислят умните глави от БАН до края на 2015-та. А и на никой не му пука вече
79
4
 
4
 
! Отговори
До 110 преди 8 години
Дете като пораснеш и научиш таблицата за умножение ще разбереш, сега не се напъвай разбрахме че си зле още с първия коментар, не е нужно посстоянно да ни го натякваш. Само ще ти кажа, че за 30 години толкова нови пенсионери ще се появят и ще измрът, че дори не можеш да си го представиш, или си мислиш че 30 години няма да има други пенсионери освен сегашните??
78
16
 
7
 
! Отговори
до 110 преди 8 години
В момента има 5.6 млн българи, от които да речем 2 млн са пенсионери. Дори и всичките да измрат и да не се роди нито 1 българче, пак ще са над 3 млн. Така че тези прогнози могат да си заврат някъде. А и между другото силно се съмнявам, че в следващите години тази емиграция ше продължи, защото вече и в чужбина не е добре. Даже по-скоро ще се връщат някои.
77
1
 
45
 
! Отговори
банкомата преди 8 години
Право на помощи трявба да имат само хора с.-Минимум средно образование-Да нямат криминални прояви-Да нямат задължения към държавата(данъци,глоби,осигуровки и т.н)- И да имат поне 2-3 години трудов стаж!Неможе 16 годишни да са наредени на банкомата за пари при условие,че не спазват законите на държавата и не са внесли и 1 лв !Това си е чисто плащане от страна на държавата на бедни , необразовани ,крими хора за производство на същите като тях !Порочен кръг,водещ до снимката по горе !
76
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за ромите, трябва да се върнат мерките от Живково време. Да им се слагат спирали след второ дете. Хем за тях здравословно, хем за нас. И трябва да е безплатно, задължително, че иначе няма да стане. И да има затвор за децата, раждащи деца. Политиците, трябва да се замислят. Ромите няма да работят, че да ги хранят. Иначе всички българи ще трябва да емигрираме вкупом, а след арабите едва ли някъде ще остане място и за нас

Спонсорирани публикации