Велизар Енчев иска легализиране на марихуаната

Това щяло да облекчи хиляди болни българи
Обновена: 31 авг 2015 10:23 | 31 авг 2015 10:17,
118
Велизар Енчев иска легализиране на марихуаната
Снимка: Reuters, архив

Независимият депутат Велизар Енчев предлага легализацията на медицинската марихуана и е готов със законопроект, обяви той пред bTV. По думите му конопът ще облекчи живота на хиляди българи с тежки и болезнени болести.

Независимият депутат пусна и онлайн петиция в подкрепа на легализирането на употреба на марихуана за медицински цели. Той подчерта, че това в разрешено в 24 щата в САЩ и в 19 държави членки на Европейския съюз.

"Всеки, който се противопоставя на това, се противопоставя на тяхната практика", посочи Енчев.

"Става дума за съдбата на хиляди хора, страдащи в България. При използването на медицинска марихуана и става дума не за цигари, а за орален спрей, то тя облекчава неимоверно болките", подчерта той.

Народният представител заяви, че негови колеги са го убеждавали да не е лице на кампанията защото ще срине политическия им рейтинг. Той обаче отбеляза, че за него е по-важно да се облекчат страданията на хората. По думите ми ако законът е добре направен, няма да се стигне до злоупотреби.

Според психиатъра д-р Любомир Живков, директор на Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите, медицинската марихуана помага за някои болести, но тя носи и своите странични явления.

"Не всеки, който взема, ще има зависимост, но трябва да бъде наблюдаван внимателно", посочи експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
11
 
! Отговори
Ot GSM преди 8 години
Конопа го има в старите билкарски книги като билка,трябва да се наказва само търговията с коноп а не употребата му!
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако някой иска да се подпише peticiq/121699 помислете за хората
56
3
 
23
 
! Отговори
me преди 8 години
Естествено, че трябва да е позволена за медицински цели. Тя е медицинско растение и никой няма правото да отказва на болен потенциално лечение, още повече че в някои случаи ефектът е доказан - прим. дегенеретивните заболявания. Смятайте щом в 19 държави от ЕС е разрешена за медицински цели. А ние тук я отричаме като лекарство, за да пазим пазара на амфетите. Сакън да не намалее. Айде стига глупости. За 1 растение да те съдят и затварят. Докато някои правят милиони от цели ниви и не ги закачат.
55
9
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Политиците най добре знаят ,че колкото е по неадекватен човек ,толкова е по лесен за манипулиране,иначе винаги има благородни подбуди за подобни действия
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали ще се увеличи или намали консумацията на трева ако тя се легализира? През 30-те години на миналия век в САЩ спиртът е бил забранен. Точно тогава е отчетен най-големия ръст на употреба на спиртни напитки. След легализацията употребата на алкохол рязко намалява.
53
3
 
18
 
! Отговори
nina преди 8 години
до 71Легализиране на марихуаната за медицински цели означава,че пациенти с множествена склероза и онкоболните ще могат да ползват препарат с ТHC,който се извлича обикновенно във формата на масло/олио.Но за много коментатори тук е достатъчно да пишат глупости без да се осъзнае какво точно означава легализиране на марихуаната за медицински цели.
52
19
 
5
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 8 години
ТОЗИ ***- ПРОЛЕТАРИЙ-В. ЕНЧЕВ КАТО ВИДЯ ЧЕ "сиризата му"НЕ ВЪРВИ -РЕШИ ДА СЕ ПРОБВА С НАРКОМАНИТЕ . ДОЛНО КОМУНИСТИЧЕСКО ПЕРЕКЕНДЕ!!!!!!!!!
51
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Консумацията на марихуана ще намалее рязко, ако тя се легализира. Справка колорадо. На никой няма даму се дават 55$ за да пуши всяка вечер. Вместо това консумацията на трева се свежда само до партита, и излизанията с приятели събота вечер.Същото ще се случи и тук, ако марихуаната се легализира. По-малко зависими пушачи и повече пари в националния бюджет.
50
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пафкаджиите НЕ искат тревата да остане нелегална. Никой не му се лежи по затворите и не му се плаща солена глоба за две цигари. Мафията, която се занимава с търговия на марихуана никога няма да допусне да се легализира, защото печалбите им ще се сринат.
49
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До wtfНапротив, пафкаджиите искат тревата да остане нелегална. Инак ще слижат акциз и ще я пуснат по 20 лв. цигарата.
48
4
 
8
 
! Отговори
nina преди 8 години
До wtfВижда се колко си наясно с нещата...аз пък имам приятели,които си пушат трева от десетилетия и никой не е минал на твърда дрога.При малък процент от хората,пушещи марихуана може да има пристрастяване към марихуаната,по-точно при хора със стрес,генетично предразположение,психични разстойства.Пристрастяването към алкохол и цигари,които са легални, е много по-вискоко,резултата го знаем всички.
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както обикновено все сме последни по всичко. Така ще е и с конопа, за съжаление. На много места е легализиран, а там където още не е има допустима граница за притежание, в рамките на която човекът не се подвежда под отговорност. Установено е, че където се легализира процентът на ползващите твърда дрога не се увеличава.
46
0
 
3
 
! Отговори
онз преди 8 години
До wtfне разбрах само дали имаш предвид римския император Гай Юлий Пафкаджий, или химическия елемент с същото име.
45
15
 
7
 
! Отговори
wtf преди 8 години
плюсовете под коментарите са показателни че доста пафкаджий четат днес.бг хора лошото е че никой от вас няма да остане само на трева след време ще се убедите сами
44
8
 
6
 
! Отговори
Комуниста: преди 8 години
Алкохола вече е скъп ,бе....ДАЙТЕ ДРОГА НА НАРОДА!Без алкохол и дрога ---нема мераклий за "социализъм"!
43
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какъв е проблемът ако е за медицински цели? Толкова пустеещи земи има. Това е само скапан бурен. През ТошовоВреме гледахме опиумен мак. Тогава изнасяхме лекарства за цял свят. Относно наркоманчетата - къде са им бащите? На черешата на 5та ракия. Аз моя хубостник ако го видя да прави тъпотии...
42
1
 
4
 
! Отговори
до леси преди 8 години
И да, HTC колкото и да не ти се вярва не е Heavy Tank Concept.
41
1
 
8
 
! Отговори
onz преди 8 години
карам си оняден амгто по тракия и ме спират некви *** за "рутинна проверка" по едно време единия вика "брат дай 20 леа да имаме с колегата за един джойнт че в тая жега се не издържа". сметнете, ако беше легална марихуаната примерно, коповете щяха да си купят евтинка от магазина и може би щеха да спрат оня с бмв осмица дето мина покрай мене с 930, нищо че баща му е депутат.
40
1
 
9
 
! Отговори
onz преди 8 години
До Лесисамо ефрейтор от пехотата и старши сержант със стаж отговаря на въпрос с въпрос и постоянно иска да му се доказват очевидни неща. кажи на режисьора да ти плати кабелната и погледай некой научно популярен филм , за факта че половината от хаповете за паркинсон и епилепсия се правят с деривати на ХТЦ
39
1
 
6
 
! Отговори
Името преди 8 години
И проституцията, и проституцията. Моля ви. Като ще е гарга да е рошава. Аз лично като самият бивш цар ви обещавам, че ще има драстично подобрение и хомогенизация на слоевете на обществото в 10 годишен срок при легализация както на марихуаната така и на проституцията. Трябва във всеки голям град да има по минимум 2 държавни публични дома + 1-2 частни за конкуренция. С хигиенични служителки и достъпни цени. Това просто е наложително и в естествения ход на нещата.