Сливат Спешна помощ в София и областта

Спестените пари отиват за заплати на медиците им, обеща Москов
6
Сливат Спешна помощ в София и областта
Архив: Булфото

По никакъв начин не може да има забавяне при повикване на Спешна помощ заради сливането на центровете в София-град и София-област. В това увери здравният министър Петър Москов пред журналисти в МС. Днес кабинетът прие постановлението за реорганизацията.

Москов разясни, че до момента натоварването на кол центъра в София-град на 1 човек е било средно по 1,5 повиквания на час. С обажданията в София област то ще стане 1,8 на час.

Още по темата

От сливането на двата спешни центъра 50 щатни бройки администрация ще бъдат прехвърлени за работещи на терен медици. Москов припомни, че ръководствата и на двата центъра са в София. Така на територията на София област ще има поне 5 нови спешни екипа.

От административната издръжка на втория център - София област, ще бъдат спестени поне 520 хил. лв. годишно, които по думите му ще влязат директно във възнагражденията на работещите в сборния център.

Първият от петте нови екипа ще бъдат разположен в Божурище, където в момента няма екип. Там се предвижда да има и нов филиал.

Вторият екип ще бъде базиран във Вакарел. Москов обясни, че към момента по цялата територия на АМ "Тракия" има един екип в Ихтиман. В Мирково ще бъде третият екип, който ще обслужва целия подбалкански път, в Боровец ще има сезонен екип през зимата. Последният ще бъде в триъгълника Ихтиман – Костенец – Самоков.

Министърът отчете, че има вина за това, че сливането не е било предварително обсъдено с работещите в центъра в София-област. По думите му това вече е направено в хода на двуседмичното публично обсъждане и на всички притеснения на медиците е даден отговор от екип начело със зам.-министър Ваньо Шарков. Според Москов до голяма степен навсякъде вече има спокойствие.

Той коментира, че досега допълнителното материално стимулиране в Спешната помощ в София област е било разпределяно по формула, по която ръководството е вземало хиляди левове, а работещите на линейки на 6 месеца по 30 лева.

„Това ще бъде променено и това е обяснено на хората. Ако те търсят друга реализация, биха могли да я намерят“, допълни министърът.

Утре в ЦСМП – София град ще бъдат демонстрирани телемедицински устройства, които ще бъдат дадени на фелдшерските екипи. Министърът каза, че в малко от екипите има лекар и това е устройство, с което данните на пациента, при когото е фелдшерът, се предават в централата на лекар и е възможна компетентна реакция.

„Това не решава въпроса дали в София област стандартът от 8 минути ще бъде изпълнен, целта е такава, но тя ще бъде завършена в тригодишен период, когато цялата програма, свързана с европейско и национално финансиране, бъде реализирана – с увеличаване броя на линейките, нови филиали“, обясни здравният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДалавериКорупцияБезобразие
4
0
 
8
 
! Отговори
специализант преди 8 години
Абе Москов що за лъжец си ти?Налищеше да отмениш таксите за специализанти от септември?!Измамник,не те е срам...
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От София до Самоков шкафове ще карат ли? А пък може за да не пътвуа празне натам.
2
1
 
14
 
! Отговори
лекар преди 8 години
Както винаги колегите от Спешна помощ симълчат да не би да си загубят работните места а Гелев си пави каквото си иска.Нима никой не вижда че този план за сливането е чисто и просто гнусна далавера за по-голяма власт и крадене от страна на Гелев?И че всичко това ще се стовари със страшна сила върху пациентите?При такъв президент,министър-председътел,парламент,министър на здравеопазването и БЛС какво друго може да се очаква?Съсипаха здравеопазването и го удариха на бизнес,опетниха думата "лекар"!
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А колко лесно може да се реши проблема... Всяк частна болница да има поне 5 линейки които да дават дежурства и да имат спешно отделение което да приема хора и да им се плаща от здравната каса за оказаните процедури.