Борисов привиква МВР-ейци и Горанов заради хаоса

Ще му разясняват за орязаните привилегии в сектор "Сигурност"
4 ное 2015 08:15,
150
Борисов привиква МВР-ейци и Горанов заради хаоса
Снимка: БТА

Премиерът ще се срещне днес с министъра на финансите и с министъра на вътрешните работи заради избухналото напрежение в МВР.

В 08.30 часа, преди началото на седмичното заседание на правителството, министър-председателят ще приеме Владислав Горанов и Румяна Бъчварова, за да обсъдят съкращаването на социалния пакет и привилегиите при пенсиониране на служителите в МВР и Министерството на отбраната.

Още по темата

Снощи МВР шефката направи опит да потуши напрежението сред подвластните й, като обеща, че няма да има намаляване на работните заплати, а социалният пакет ще се запази.

Тя обясни, че за най-болезнения аспект от реформите (съкращаване на парите при пенсия от 20 на 10 заплати, премахване на класа прослужено време – бел.ред) има предложение да важи само за влизащите в момента в сектор "Сигурност".

"Всички, които се вълнуват, ги разбирам чудесно – призовавам ги към известно търпение, за да можем да стигнем до най-доброто решение", призова ги силовият министър.

По думите й има възможност "в много по-широк политически формат" да се обсъдят социалните промени в сектор "Сигурност", които са залегнали в проектобюджета за 2016 г.

"Оставката е най-последната възможност, която е най-лесна. По-трудно е сега да намерим най-доброто решение", категорична беше Бъчварова.

Вчера униформените излязоха на непланиран протест в страната заради проектобюджета за 2016, в който са включени спорните текстове.

За часове полицаи от столицата и страната блокираха ключови кръстовища, проходи и магистрали, след като синдикатите на служителите в МВР не постигнаха консенсус с управляващите.

За днес се планират нови протести и блокади на пътища. За 12 часа е обявена полицейска блокада на прохода "Маказа".

По-късно вечерта полицаите във Варна са обявили, че ще затворят изхода на града за магистрала "Хемус". За днес е предвиден и протест на граничните полицаи в Свиленград.

Вчера органите на реда блокираха движението на магистрала "Марица" и главен път Хасково- Димитровград, на международното шосе Е-79 край Враца, както и в едното платно по автомагистрала "Тракия".

Очаква се към недоволството на полицаите да се присъединят и военните. Министърът на отбраната Николай Ненчев пък свиква извънреден Съвет по отбрана заради промените в проектобюджета, които предвиждат ограничаване на социални права на военнослужещите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
9
 
11
 
! Отговори
Ран и Ът преди 8 години
Много е страшно, когато полицията стачкува! Много! Защото държавата е създадена от народа, да изпълнява общите му функции. Тя се държи на 3 стълба - СИГУРНОСТ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ОБРАЗОВАНИЕ. Образованието го ампутират ежечасно, нищо че се лее манипулативна бодрящина, здравеопазването агонизира от метастазирал на всички нива рак, полицията се мъчеше с мижави заплати все пак да върши нещо. Сега Моранов и под нея планово сложи динамит. Но, хора, ако ни нападнат, не викаме "Горанов", а "Полиция-а-а-а"
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Та пише ли в изборния закон, полицая да не ти досажда с присъствието си. Какво трябва да означава това.
48
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До полицай от кариерата"Затова ли си затриваме живота за да служим на народа, както служат и политиците, и накрая нищо?"Къде бяхте, когато ми разбиха и ограбиха жилището (ДВА часа уговарям по тепефона дежурния да прати разследваща група!). След това се оказа, че дознателя НЕ ЗНАЕ КАК ДА НАПИШЕ ПРОТОКОЛА (диктуваше му го "експерта, който пък ЗАБРАВИ ДА ВЗЕМЕ РАЗБИТАТА БРАВА ЗА ЕКСПЕРТИЗА)!Е, след три месеца делото бе пратено в архив поради "НЕОТКРИВАНЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛЯ!"И сега искате...
47
4
 
12
 
! Отговори
Qwerty преди 8 години
До 79:Първо се научи да пишеш грамотно, после искай 20 заплати.
46
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошото е, че полицаите сами са си виновни хората да не ги подкрепят. Когато влизате в РПУ и имате контакт с полицаи с какво чувство излизате? Смутени, дори обидени, нали? Поведение на селски, елементарни хитреци, полуграмотни, видимо претоварени, с таков отношение към вас, все едно ВИЕ сте им задължени, а не те. Като ви спират от КАТ някой да ви е питал, добър ден, как сте днес? Няма такова нещо. Мрачни, сърдити, имате чувство, че сте виновен за нещо, а не сте. Ето защо никой не ги подкрепя!
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние гражданите не погазвахме изборния закон, ама полицията надали.
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако си кажат какви ги вършиха преди три дни, нямаше да има очи пожарникаря да излиза и да преговаря с тях.
43
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заради какъв хаос ги е повикал?Та това си беше опит за държавен преврат!Всичките превратаджии трябва да отидат на съд!
42
10
 
7
 
! Отговори
полицай от кариерата преди 8 години
Нека да не се примеряваме, не трябва да приемаме предложението.Затова ли си затриваме живота за да служим на народа, както служат и политиците, и накрая нищо?
41
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е първата смислена реформа на това правителство. Ако Борисов върне привилегиите, ще съм абсолютно сигурен, че никога повече няма да гласувам за тази партия!
40
0
 
16
 
! Отговори
решението преди 8 години
Много лесно се решава проблема- съкращават 30% от щата, като тези 30% са най- лошо представилите се при реголярен изпит/ физическа и теоретична подготовка/, както и ченгетата за които има информация за подкупи и т.н.
39
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вършете си работата, работете.Когато видим че наистина работите, народа ще е свас и вашите привелегии.
38
4
 
13
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
Полицията се различава от комунистическата милиция само по името и господарите й. всичко останало си е същото дори по лошо.
37
0
 
9
 
! Отговори
Карл Велики преди 8 години
Ето защо ЕС е пряко отговорен за ширещата се корупция и безотговорност из страните от този съюз.Само помислете за миг.Нима в отговорна държава полиция ,армия ,съд и тн ще обсъждат публично такива неща като бюджет,заплати .Полицията ще излиза на протест ?Това е така нареченото евро малоумие .Сигнала е от Брюксел и честно казано ЕС ще си отиде много скоро .Съюз без ценности надяващ се само на хартийки ,съюз отказал се от войните и гледащ пацифистки на света .Империята на чиновниците не мина.
36
8
 
4
 
! Отговори
полицай от кариерата преди 8 години
Нека да не се оставяме и да сме задръжни. Да дадем отпор и да не позволяваме да ни тъпчат. Не може да променят условиятая и да ни орязват това което се си извоювали, не може цял живот да бъхтиш и после да ти кажат, виж сега не може така, за теб няма. Не можем да стачкуваме, но можем да барикадираме пътищата.
35
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въобще не мога да разбера, защо катаджийте трябва да получават и заплати!? Стоели на пътя от -30 до + 40 градуса...Рушветите, които взимат се равняват на заплатата на Генерален директор на международна компания.
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако си бяха вършили работата през годините и живеех в един по добър свят, няма начин да не ги подкрепя. Ако.
33
0
 
6
 
! Отговори
akud преди 8 години
аз съм солидарен с полицаите но между тя има много компроментирани .рушветаджии и полицаи тясно свързани с организираната престъпност и аз не мисля че това са полицаите които минават за "мишки".....
32
4
 
15
 
! Отговори
обективен преди 8 години
НЕ Подкрепям полицаите!!!! Даже и в протестите са с привилегии- защо???
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Факт е, че цялото МВР не се справя с борбата срещу организираната престъпност, корупцията, битовата престъпност! Защо трябва да се облагодетелстват с по 20 заплати накуп, взети от данъците на реалния сектор, т.е. на хората, които наистина си вършат работата? Всъщност с тези привилегии, държавата си гарантира гласоподаватели. То не са ранни пенсии, дрехи, обувки, по-големи отпуски...това си е нормална работа, като всяка друга. Твърдо съм ЗА орязване на привилегиите!