Неизбежно е! 7 г. винетката не е пипана

Стотина лева е едно добро начало, твърди Николай Василев
Обновена: 10 ное 2015 10:02 | 10 ное 2015 10:00,
258
Неизбежно е! 7 г. винетката не е пипана
Снимка: архив, Булфото

Бившият вицепремиер на икономиката и бивш транспортен министър Николай Василев е на мнение, че цената на винетката у нас трябва да бъде вдигната.

Той пресметна, че 7 години тя не е повишавана, докато през това време минималната работна заплата у нас горе-долу се е удвоила.

Още по темата

По качество на пътищата България е на последно място в Европа и по-назад от половината развиващи се държави в света, отбеляза Василев.

Според председателя на Общото събрание на Български автомобилен съюз Борис Гаврилов обаче идеята за повишаване на винетките няма основание.

Той смята, че страната ни трябва да последва примера на Швейцария, където има само годишни винетки, които са задължителни за всички.

"Ако караме с автомобил от България до Загреб например и се върнем, за един ден сигурно ще платим по платените магистрали, колкото ще платим през цялата година за пътуване в България. Това не е справедливо", изтъкна от своя страна Василев.

"В момента субсидираме и чуждестранните граждани, които минават през страната ни колкото пъти искат с евтина в международен план транзитна винетка", допълни той.

Василев посочи още, че според експертни изчисления цената на винетката трябва да се удвои.

"Не очаквам правителството да я вдигне до 145 лева, но докъм стотина лева е едно добро начало за следващата година, при положение че толкова години не беше пипана", изтъкна бившият вицепремиер.

По думите на Гаврилов у нас нещата са изкривени заради пътищата втори и трети клас.

"Би трябвало пътищата, които са платени, да бъдат автомагистралите, скоростните пътища, които в България все още не съществуват, и първокласните пътища. Но в България е обратно, излизате от което искате село и виждате табела "Винетка", обясни той.

Според Николай Василев пък точно в малките населени места са най-лошите пътища и ако новите пари бъдат използвани приоритетно за тях, може би там ще има най-голям ефект от увеличението на цената на винетките.

"Говорим за 30-ина лева увеличение, а какво мислим за спуканите гуми, автомобилни части, катастрофи?", попита той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
0
 
! Отговори
Петя преди 8 години
Неизбежно е! От 30 години не са пипани второкласните пътища. Заповядайте на протест срещу увеличението на винетката на 28.11.2015г. от 13:00ч. пред НДК с разходка до Народното събрание! Бъдете активни ;)
190
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До - 229. Колкото автомобили има - толкова са. Живеем в страна със свободен пазар. Условията за друг транспорт са смешни. Велоалеи може да има - но колко хора могат да си заключат спокойно велосипеда на обществено място, могат да вземат душ на работното място... Стига с тези извинения, връщащи ни десетилетия назад. Пътищата в страната са в окаяно състояние. Не е проблема увеличаването на цената - тези пари няма да стигнат по предназначение. Ако това се случваше в Гърция, какво ли щеше последва?
189
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така еТрябваше да има национална стачка, а не да си седа всики в къщи и да си кротуваЯвно бюджетът за 2016 е заложил на глоби и намалени заплатиТака е при герб и при костовиститеИ двети партии падаха след народно тедъволство
188
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В сезона на тиквите сме, а както показва статистиката единственото което расте нагоре това са данъци и цени. Така, че недейте рева, а продължавайте да викате "Ура, да живее Бойко " докато му свърши мандата и останем без долни ***.
187
4
 
24
 
! Отговори
Тео преди 8 години
Такаааа ... добре де, защо преливат вода от девет кладенеца в десетия? В Германия да не би да има винетки или тол такси? Винаги съм казвал - НАЙ-ЧЕСТНО е вдигане на акциза на горивата. Така който кара много, той ще плаща. Отделно може да има някаква минимална винетка, но да речем да има месечна 30 лв и годишна 60. Така и чужденците ще допринасят за нашите пътища. Винетката е своего рода плосък данък и вдигането и е социално неприемливо! Защото този с Q7 плаща същата цена като този с трабант!
186
2
 
28
 
! Отговори
TIG преди 8 години
Връщност, става въпрос за 30-70 лева отгоре за винетка, 400 лева за зимни гуми (щели да станат задължителни), 40-60 лева за смяна на гумите всеки 6 месеца, 10-20 лева повече за гориво за непрекъснато светещи светлини...От другата страна на уравнението стоят същите жертви на година, все по-ниско качество на шофьорските курсове, автомобили за по 1000 лева.Нищо чудно, че при 16 годишен стаж и нито една причинена катастрофа, автомобилът ми е бил удрян 4 пъти на паркинги тази година!
185
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя и мойта заплата не е пипана от 7 г.
184
2
 
26
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
Сто цирея да ти излязат. Не пипайте цените, защото вече не се издържа. Ще емигрираме и ние със семейството. Нека да останете тук само политици и чакащи на социални помощи, тогава да ви видя от кой ще точите пари!!!
183
2
 
31
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
Защо да е неизбежно? Има дефлация в момента от години. Нормално е да не се пипат цените нагоре.Май правителството се чуди откъде да събере пари - ами нали затова изтеглихте кредити. Подарете си партийните субсидии (които май бяха в размер на 140 милиона), но не пипайте цените нагоре. Виждате ли, че има решение само да искате - подарете си партийните субсидии.
182
2
 
18
 
! Отговори
do 197 преди 8 години
Думите ти са логични и не си единственият, който си мисли. Но как един самозабравил се депутат може да разбере къде е този праг? Обществото е този, който трябва да покаже кога чашата прелива. А такова няма, за жалост. Продължава да се краде, съдиите и прокурорите са корумпирани до безобразие, болницте се разграбват, адвокатите с елементарни и детски аргументи печелят дела. И при целият ежедневен абсурд няма никаква реакция от страна на обществото. Нито Борисов, нито Местан четат форумите!
181
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбирам шосетата да са направено по две платна в една посока , за да можеш нормално да изпревариш и да не си в насрещното движение , а то и мизерното шосе е разбито ! В чужбина се плаща в момента в който влизаш в магистрала ( нова , за която се плаща за определени години ).Тук те карат да плащаш по обикновено шосе, независимо за къде си , плати винетката , да се пълни някъде си с пари , че държавата съществува от такси , не от производство ?
180
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
7 години не била пипана винетката. Аха! А пътищата пипнахте ли ги? Къде отиват тези пари изобщо? Един Господ знае! В тази скапана държава всичките средства потъват в един общ бездънен кладенец. В носмалните държави, здравната каса си има собствени средства, пътищата си има отделни, пенсионите и т.н. Никой няма право да бърка в чуждата каса, а е задължен да я управлява така, че да има пари и да ги ползва според предназначение. Самов България се преливат пари от пенсии в здравни и в пътища!!!
179
2
 
24
 
! Отговори
Ася преди 8 години
До Някой Пък аз го казвам, като човек /поне още си мисля, че съм човек/, с един Университет и със ЗАПЛАТА бруто 380!, че дупките, също като винетките, не са "ремонтирани".Означава ли това, че с растежа на цена-винетка, ще расте и дупка до дупка и трап до трап по шосетата? Къде са ми парите за винетки, в коя дупка и в кое свлачище са потънали?
178
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този премиер ,трябва да дава съвети от централния софийски затвор,за това ,че той и цялото му обкръжение ,наред със братята Велчеви...Качакова...и тем подобни ,ограбиха по най виртуозният начин страната ни.....,но рано или късно или за тях ,или за децата им ,този съд ще дойде....,
177
2
 
22
 
! Отговори
ан преди 8 години
какво да кажем ние обикновенните хорица ,като за седем години заплатата ни падна със седемдесет процента , а на украдяващите им скочи с пъти , нещо да има да кажете, а *** мръсни
176
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да го е яд много на България за независимостта на Българската Църкв от Цар Симеон. Гледах му интервюто в Ню Йюрк и като изброяваше православните държави не спомена България! Малко ме събра яд , България е до тях и не си спомня ли !Мрънка за някакви земи в Истанбул, сега мрънка пак да взима нещо , " негово "?То всеки ида в България , че нещо си е затрил !
175
5
 
20
 
! Отговори
Васил Николаев преди 8 години
е на мнение, че цената на винетката у нас трябва да бъде понижена. Минималната работна заплата се е удвоила, но другите не са мръднали. "Експертите" на Василев са за затвора.
174
1
 
5
 
! Отговори
Ситито преди 8 години
До аз съм бок Ми не си купувай. Като никой не си купи ще им дойде акъл в празните кратуни.
173
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Язе съм с каруца.Винетка дали ще трябва?
172
1
 
17
 
! Отговори
Ситито преди 8 години
Хайде хора бъдете добри дайте по 145 лв. белким Лилито зачене и роди, некоя по-добра идея, дето 2 години да бозае мъдрост кумунистическа и гърбава.Инвитрото струва пари стига с тези клизми...