Ще ни залее ли? Боклукът ли е нашето бъдеще?

Ток, отопление, предмети за дома, създадени от отпадъците ни
19 ное 2015 19:00, Анисия Иванова
10
Ще ни залее ли? Боклукът ли е нашето бъдеще?
Снимка: Bulgaria On Air

През Средновековието жителите на европейските градове отваряли врата и изхвърляли боклука си на улицата. Хората от това време не си давали сметка, че мръсната околна среда е причина за много болести. В края на XVIII век доклад в Англия най-сетне свързва болестите с нехигиеничното изхвърляне на отпадъците. Градовете започват да събират боклука и да го държат далече от улиците и реките. Днес човечеството ежедневно изхвърля тонове отпадъци.

Ще позволим ли боклукът да ни залее? Може ли да се реши кризата с отпадъците? Как от ненужни вещи да сътворим нови? Отговори на тези въпроси потърси предаването "Днес" на телевизия Bulgarian ON AIR.

"Отпадъкът е суровина, която трябва да се използва многократно. В България няма нормативна уредба, която мотивира хората да изхвърлят отпадъците разделно. Например да им се намалява такса смет", коментира изпълнителният директор на Екопак България Тодор Бургуджиев.

По време на празниците се генерира огромно количество боклук. За да не се препълват контейнерите, той препоръча да се смачква всичко, което позволява - пластмасови, картонени опаковки, кашони.

Бургуджиев информира, че по празниците ще удвоят броя на вдигане на контейнери. На така наречената зелена линия 0800 15 2530800 15 253 FREE жителите могат да подават сигнали за препълнени контейнери с боклук. 

"Виж Неапол и умри", казал Гьоте, след като посетил града, отразяващ се във водите на Неаполитанския залив в подножието на Везувий. Неапол бил толкова живописен и неотразим, че според немския класик онзи, който веднъж види тази гледка, вече може да си отиде спокоен, че е познал най-прекрасното място. Вероятно е било така по времето на Гьоте, но днес сентенцията му има по-скоро зловещ оттенък.

Таня Михайлова и Илияна Стоилова от Ателие "Трион" разказаха как от стари ски и сноуборд могат да се направят закачалки и пейки например. Те създават подаръци и правят изкуство от боклуци. Двете започнали идеята като хоби, но начинанието вече се превръща в бизнес. От боклуци те създадат продукти за масово производство. Предметите си ги набавят от приятели - стари гардероби, шкафове, вани, а понякога обикалят и сами събират от кофите.

Не превръщайте своя отпадък в отпадък. Под това мото скандинавските страни от десетилетие използват своите битови отпадъци за отопление и електричество. Може ли боклуците в една страна да свършат?

Да, това се случи в Швеция, където използват отпадъците си за производство на ток. Затова им се налага да внасят отпадъци. Тази година скандинавските страни ще внесат 80 хиляди тона боклук.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: боклукрециклиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
11111 преди 8 години
Тя вече цяла европа е залята от двукраки ***!
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той вече ни е залял и разделното хвърляне на отпадъци звучи смехотворно и непознато за много "хора"