Агресията в училищата превзе и родителите

Защо баща преби съученик на сина си във Варна?
Обновена: 6 дек 2015 09:45 | 6 дек 2015 09:42,
99
Агресията в училищата превзе и родителите
Снимка: кадър Нова тв

За пореден случай на агресия в училищата съобщава "Нова тв". През седмицата за пореден път за подобен случай стана ясно от Варна. На 2 декември шестокласникът Ивелин се прибира от училище, когато бащата на негов съученик изненадващо го напада.

"На улицата изскача от някакъв храст и започва да го налага с юмруци. Поваля го на земята и продължава с ритници. И така докато се прибере вкъщи", разказва Таня Янева, майка на потърпевшия ученик. "Цялата задна част на главата е подута, с кръвонасядания. Много е уплашен. Каза ми: "Тате, този човек щеше да ме убие"", разказва бащата.

Ивелин е настанен в болница за наблюдение, а родителите му вадят медицинско и се заканват да търсят правата си в съда. Извършителят на побоя е Адриян Гранитски, баща на Диян. Самият той обаче разказа, че синът му, който е с две сърдечни операции и белодробна интервенция, е малтретиран многократно от Ивелин.

"Най-накрая стигна до там, че го преби. Скачал е на главата му и го е ритал. На следващия ден му е казал, че ще му насини и другата страна. Едната му страна беше насинена цялата", разказва Адриян Гранитски.

Думите на бащата потвърждават и родителите на други деца от класа. Споделят, че агресивното поведение на Ивелин е проблем, на който търсят решение вече шест години.

"И децата подаваха жалба, ние като родители подаваме жалби. Просто резултат няма. Знаем, че детето има проблем и учим децата си буквално да странят от него, да се пазят. Точната дума е да се пазят", заявява Десислава Жекова, майка на дете от класа.

От училището не отричат, че има проблем с поведението на битото дете, но са категорични, че с всички деца се работи. "Имаме педагогически съветник, съвет имаме, всички педагози сме тук. Можем да окажем помощ и да се вземат мерки навреме, за да не се стига до такива неща", заявява Марийка Александрова, помощник-директор на ОУ "Христо Ботев".

Въпреки взетите мерки обаче ситуацията излиза от контрол и така се стига до инцидента от преди дни.

"Четири шамара да съм му ударил и четири пъти да съм го ритнал. Съборих го няколко пъти на земята умишлено, за да предизвикам някакъв страх. Ние трябва да си защитим децата по най-бързия начин", заявява Адриян Гранитски.

Деца с агресивно поведение има във всички училища и в повечето случаи институции и педагози са безсилни пред проблема. Безсилни са, защото рядко родителите признават, че детето им има нужда от помощ. "Сбили се две деца и трябва да се намеся на момента. Ако аз нямам разрешение от родителите, как да го направя. Няма лоши деца. Има деца с лоши постъпки и всъщност целта е тези постъпки да бъдат трансформирани към добри", обяснява Марияна Пантелеева, педагогически съветник.

Според наблюденията на педагогическите съветници всяко пето дете проявява различни форми на агресия. Обидните думи, заплахите и юмруците са станали начин на общуване между учениците. "Не си дават сметка децата, дори ако искате и родителите, че с една такава думичка - това си е агресия. Казват: "Ние не сме го чули, ние в къщи не говорим така". Да възможно е да не се говори, но те имат толкова достъп до информация, интернет, другарска среда", коментира още Марияна Пантелеева.

"Опитваш се да постигнеш нещо, да работиш с детето си и в един момент едно такова проблемно дете да го смачка, за броени дни да го смачка", заявява Десислава Жекова, чието дете също учи в училището.

Родителите на Ивелин признават, че детето им има избухлив характер. Но не смятат, че  вината е само в него.

"Колкото е виновен моят син, толкова са виновни и другите деца, защото той реагира обикновено по-изострено, когато бъде провокиран. Водили сме го на психиатър. Хората като професионалисти ми обясняват, че просто детето е свръх активно", заявява Севдалин Цветанов, баща на Ивелин.

По данни на образователното министерство случаите на агресия в родните училища са се увеличили три пъти. Само за миналата учебна година те са над 4000, като най-много са случаите на физическа агресия между учениците, следвани от вербалното насилие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема е агресията. Всяко дете си мисли, че трябва да е агресивно и, че момичетата се кефят на такива момчета.
54
2
 
37
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 66 Имаше имашееее такива като Ивелинчо. Беше пълно с такива в ТВУ-тата при бай Тошо!И оттам като излезе едно такова *** или излиза Човек или влиза в панделата, защото не се е променило!
53
1
 
31
 
! Отговори
Еди преди 8 години
До Пилат ПонтийскиРаботата на учителя е да преподава. Работа на Родителите е да възпитават. Първите 7 са доста важни и те се усвояват най- вече вкъщи. От това, че на родителите не им се занимава да направят хора от малките си издънки следват подобни случки. По- рано е трябвало да го натирят този. Хората са казали " бий дупе за да не биеш гъзище".
52
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът е никъде другаде, освен в семейството и родителите. Вижте се вие каква агресия има от коментарите ви по всички теми - агресивни, ксенофобски, какви деца могат да възпитат такива хора? Преходът направи българите изнервени, първосигнални, отключи лошите им страни и подтисна хубавите. Няма как да се очаква децата да не са такива, след като израства, слушайки как баща им псува като каруцар, крещи, иска да пребие този и онзи и иска да стреля по бежанци и т.н.
51
2
 
34
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
-Всичко опира до "ценностите"-Преди време бях в Бангладеш - там децата на 5-7 г почват да работят тежка работа- цял ден чукат камъни за да направят чакъл - това им е стротелната борса за материали- по големите вадят пясък от реката -Беднотията ги е научила че трябва да работят -Повечето от тях не са виждали лаптоп -камо ли фейсбук или видеоигри- Единственото за което се борят е - храната -При нас първо няма нормални семейства- поколението родители е глупаво и комплексирано завладяно от вещомания
50
3
 
25
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Абе защо при "лошия" социализъм нямаше такива деца бе! Пак имаше буйни деца, ама никого не водеха на психиатър, обикновено родителите и учителите се справяха по подходящия начин. Ще ми обяснява бащата че детето било свръх активно, а в къщи такова ли е само да попитам. Или го възпитавате в послушание в къщи и да прави каквото му хрумне навън, така ли. Обикновено проблемните в училище деца имат проблеми в къщи, с родителите си, там търсете вината!
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
..ако ще на Желю Ж.елев- президент беше тогава.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от 61Казал й: г-жо ако не вземете мерки лично ще се разправям с тези *** и не ме интересуват на кого са деца, ако ще на Желю Желев!След това нито едно не ме докосна повече, а накрая на годината с двама от тия даже станах приятел.
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквито родителите - такива и децата.
46
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във всяко училище е така. Проблема е, че учителите гледат и се правят, че не виждат.
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз влязох в техникум в града от село. Знаеха че съм селянин и затова започнаха в първи курс да ме обиждат съучениците ми. Нищо не им отговарях. И те понеже се чувстваха безсилни започнаха да ми правят "мечка" в междучасията. И то само 4 момчета от курса. Бяхме 15 момчета и 10 момичета. И търпях една две седмици и на едно физическо като ми се стовариха отгоре всичките и ми удариха един юмрук не издържах вече и се оплаках на баща ми. Той побесня че не съм му казал по -рано..говори с класната ни...
44
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Пилат ПонтийскиКогато родителите са ***,не очаквайте детето да е лебед или божа кравичка!
43
1
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
_ Няма дете което да не може да се възпита,,,- въпросът е дали родителите искат това- (ако са богати "надувки" е нормално детето им да е "свръх активно- термин извиняващ хулиганското поведение на малките богаташчета)
42
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре че още има такива бащи, а не пу.тьовци дето чакат да каже жена им какво да направят.
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 53 ще ти нагънат физиономията. По никакъв закон не може да влезе Адриян в затвора предвид обстоятелствата. Съдиите да не мислиш, че ще вземат случая без всички обстоятелства покрай него?
40
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, ако съм бащата на Ивелин ще аплодирам Адриян, че гпо е набил едно хубаво моето л.еке, защото аз преди това не съм го направил. За каква жена ми говориш?
39
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен45Държава има, и Адриян ще го разбере, като го нагънат отзад във Варненския затвор-мухахахахахаха!
38
1
 
15
 
! Отговори
Рапоня преди 8 години
Удри да те уважават!
37
19
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
Я да попитам-ако вашето дете удари друго, ще аплодирате ли факта, че бащата на другото дете може да дойде и да счупи черепа на жена ви, например?
36
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шест години са търпяли това ла.йно Ивелин да тормози децата в училище и никой не взима мерки. Ха, дойде си на майстора това ***!Браво на бащата на Диян!