Данък "Уикенд" всъщност има. Но без правила!

Решението е на съда в Люксембург, не може да се променя
Обновена: 17 дек 2015 13:41 | 17 дек 2015 13:37,
27
Данък "Уикенд" всъщност има. Но без правила!
Снимка: Reuters, архив

Данък "Уикенд" има отдавна, но заради надигналия се шум срещу него не бе прието намерението на управляващите той се налага по ясни правила. Това стана ясно от думите на шефката  на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Промените в закона за ДДС предвиждаха всяка фирма да декларира кои от активите й над 5 хил. лв. се използват и за лични цели и за тях държавата да не връща на фирмите ДДС. За коли, яхти и самолети, използвани за лични нужди пък щеше да се връща само 1/3 от ДДС.

Още по темата

След натиск от опозицията и от част от мнозинството парламентът се отказада от промените и не ги прие. Преди дни обаче бе публикуван правилник за прилагане на закона за ДДС, от който става ясно, че данък "Уикенд" всъщност продължава да има. 

"Съгласно европейската директива и трайни решения на съда в Люксембург с ДДС се облагат задължително всички ползвани за лични нужди активи и услуги. Това не може да се промени", коментира Стоянова в парламента днес. 

Тя обясни, че предложенията на управляващите, приети, а после отхвърлени, били как да се определя данъчната основа за това.

 "Това, което ние настоявахме, беше собствениците да имат право чрез декларация да кажат кой от активите ползват с двойно предназначение. МФ изготви методиката за това как точно да се изчисли размера на ДДС, което трябва да се внесе за това лично потребление, така че данъчните да не прилагат творчески и да определят това творчески. Това са нещата, които се отхвърлиха в пленарна зала, а те всъщност имаха за цел да подпомогнат бизнеса и да дадат по един и същи начин да се прилага закона", обясни още Стоянова.

След отпадането на предложението останала в сила разпоредбата, че всеки един актив, който се ползва с двойно предназначение, в декларацията за ДДС трябва да се декларира от собственика каква част ползва за лични нужди. Данъкът ще се начислява на нея. 

"Само че без ясна методика и без праг. Когато аз го обяснявах от трибуната на НС, никой не искаше да ме чуе", каза още Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно, интересно. самоче имам едно питане. Ако аз си купя кола ще си платя дедесето като поп. Ако фирмаджшията си купи кола, телефон, телевизор хладилник, печка, джип на гаджето и т.н. и т.н. си зима фактура на фирмата да си дръпне дедесето.Е, не съм съгласен.На служебните благини държавата им плаща ддсто и не дърпа дедесе после.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До аОт къде пишеш, от служебния компютър ли, значи го ползваш за лични цели и шефа ти трябва да му плати ДДС-то. И да, никой няма право, когато е само за лични нужди да си спестява ДДС-то, не само ти, а и този с фирмата.
19
4
 
2
 
! Отговори
а преди 8 години
До Анонименаз съм на заплата, нямам фирма по ддс и съответно искам не искам си плащам данъците още преди да ми дойде заплататаи след като нямам фирма аз нямам право да се възползвам от това да пазаря с 20% намаление това ли е логиката? Хората като мен този данък няма да ги засегне но и не вярвам тези които се възползват от вратичката да престанат да го правят Това е до културата на човека.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До аИ да добавя, аз работя и събота и неделя и по не по-малко от 10 часа на ден, но това е защото си имам малкия бизнес. А ти какво си направил?
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До аМомко, ако ти си купуваш лаптоп или телевизор, който го няма в офиса, т.е. го ползваш само за лични цели, да, крадеш, но когато аз съм купил телевизор, на който се гледат камерите и после да ме карат да доказвам, че пазачите не си гледат и телевизия, няма как да стане, тава са глупости! Ако не им харесва да кажат, връщаме за автомобили 30%, за техника 50%, но не да ме карат да пиша поредните субективни глупости, които ще се използват за тормоз на работещите!
16
10
 
6
 
! Отговори
а преди 8 години
работната седмица е от понеделник до петък 8-10 часов работен ден.стига сме се оправдавали че работим и събота и неделя и през нощта ...Стига сме си купували лаптопите телефоните телевизорите и др техника на името на фирми на познати или собствени които са по ддсЗАМИСЛЕТЕ СЕ ПО ТОЗИ НАЧИН КРАДЕМ ОТ ПО БЕДНИТЕ КОИТО СА НА ЕДНА ЗАПЛАТА И ИСКАТ НЕ ИСКАТ СИ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИТЕ а други си карат новите жипки естествено фирмени и се оправдават че тук било зле и нямало пари. как да има като всеки укрива.
15
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Кажеш ли А трябва да кажеш и Б. Декларираш служебните активи, които ползваш за лични цели. Тогава трябва да признават и личните активи, които ползваш за служебни цели - например ползване на част от личен апартамент като служебен офис.
14
0
 
6
 
! Отговори
To ... преди 8 години
До ИванчоТо винаги е било така! Ако мислиш, че сега ще подгонят мутрите :) си с грешка.Т.е. ще подгонят "чуждите" мутри, нашите няма да ги закачат.Т.е.(2) сега могат във всяка една фирма да дойдат и ако телефона е служебен и не е във фирмата да глобяват и наказват :).
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На всички ДЕПУТУТИ, МИНИСТРИ И ЩЯЛАТА ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ да си плащат от джоба всеки разход след 17'00 и преди 09'00.Също така събота и неделя.Коли, телефони, бензини, дрехи ...........ВСИЧКО!!Щом искате такива ЗАКОНИ те трябва да са РАВНИ за всички!!Аз данъци няма да плащам за да хрантутя стотици хиляди ТЪРТЕИ!!
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая трябва да я пратим в ЗАТВОРА заедно с цялата шайка престъпници на Боко за по 20 години и САМО ТОГАВА България ще се управи!!
11
8
 
6
 
! Отговори
До 5 преди 8 години
Разбира се ,че ще плащаме и за телефона. Както правят в цяла Европа. И както правя аз. Или си купи втори телефон и го запиши на твое име като физическо лице. И си решаваш проблема. Служебния декларираш ,че се ползва само за служебни цели.
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе какъв съд в Люксембург и какво ЕС бе психопати?!Как се доказва кога едно нещо се ползва за лични нужди кога за служебни.Това да не ви е държавната службица където се работи от 09'00 до 17'00 и от Пон до Петък??Тая МенТА Стоянова е толкова куха туква колкото и шефа си.
9
6
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 8 години
До Jiko Мене какво ме интересува това???? Плати си ддс-то на колата и недей да я пишеш амортизация.
8
1
 
13
 
! Отговори
Jiko преди 8 години
Отново "византийски " обяснения и аргументации ! Вече ми писна от вас !!! Ние сме малка фирма. работим когато имаме работа ! И в събота и в неделя та даже и по Коледа ! Е, как да ви докажа, че ползвам служебната кола за да си върша работата ?????
7
12
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 8 години
Напълно подкрепям този данък.Сега сулъо и пулъо си пишат колите лаптопите и телефоните на фирмата и после си взимат ддс-то.А и това им се признава за разход и амортизация.Аре стига вече тарикати.Даже и вечерно време не трябва да се ползват.След 18:00 - служебната кола в гаража.
6
1
 
8
 
! Отговори
абц преди 8 години
И сега нямаш право на данъчен кредит ако ползваш активи за лични нужди. Но в момента пробутват следното, купуваш си служебен химикал, ползваш ДДС-то, обаче ако си го занесеш вечерта вкъщи да си пишеш - лично ползване и връщаш ДДС-то. Проблемът е, че наистина няма нито правила, нито е възможно да се контролира и в резултат ще има огромна бумащина за съвестните, останалите баш ги брига...
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИванчоГлуако и сега, ако ползваш нещо само за лични нужди не ти се признава ДДС, сега вкарват, че трябва да си плащаме и за телефоните, за това, че го ползваме и служебно и лично.
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мендо, лъжкиньо гнида, стига си лъгала! За стоки, които са лични нужди се налага данък, но за такива с двойна употреба, никой никога не те кара. Но като се правиш на толкова умна, защо не спазвате изискването, за което има трайна практика на СЕС, че за признаване на сделка трябва да има само фактура и документ, с който се завежда стоките, а вие искате от девет каледенеца вода да ви носим, че нещо е получено. Няма да говоря, за другите ви редовни нарушения, че сме държава първенец по дела в СЕС.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Съгласно европейската директива и трайни решения на съда в Люксембург с ДДС се облагат задължително всички ползвани за лични нужди активи и услуги. Това не може да се промени", коментира Стоянова в парламента днес..."Да разбирам ли, че след като "илектората" мине под ножа, със същата осторожност тази норма и решения на съда ще се приложат и към дупетатските благинки - визирам прословутите пликчета с представителни, консултантски и др. разходи? Или пак нЕкои ще са по-равни пред закона?
2
11
 
10
 
! Отговори
Иванчо преди 8 години
Напълно съм съгласен с такъв данък. Откъде на къде разни мутри и не мутри да си ползват колите например за лични цели а да ги декларират на фирми и така да крадат всички нас и да не си пращат данъка??? А аз като съвестен гражданин да си го плащам ?!? Или някой си пише и пералнята и миялната на фирмата и по този начин пак краде и прави на будали всички нас които си плащаме ДДС на тези уреди. Трябва да има методика и ред.

Спонсорирани публикации