Данък "Уикенд" всъщност има. Но без правила!

Решението е на съда в Люксембург, не може да се променя
Обновена: 17 дек 2015 13:41 | 17 дек 2015 13:37,
27
Данък "Уикенд" всъщност има. Но без правила!
Снимка: Reuters, архив

Данък "Уикенд" има отдавна, но заради надигналия се шум срещу него не бе прието намерението на управляващите той се налага по ясни правила. Това стана ясно от думите на шефката  на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Промените в закона за ДДС предвиждаха всяка фирма да декларира кои от активите й над 5 хил. лв. се използват и за лични цели и за тях държавата да не връща на фирмите ДДС. За коли, яхти и самолети, използвани за лични нужди пък щеше да се връща само 1/3 от ДДС.

Още по темата

След натиск от опозицията и от част от мнозинството парламентът се отказада от промените и не ги прие. Преди дни обаче бе публикуван правилник за прилагане на закона за ДДС, от който става ясно, че данък "Уикенд" всъщност продължава да има. 

"Съгласно европейската директива и трайни решения на съда в Люксембург с ДДС се облагат задължително всички ползвани за лични нужди активи и услуги. Това не може да се промени", коментира Стоянова в парламента днес. 

Тя обясни, че предложенията на управляващите, приети, а после отхвърлени, били как да се определя данъчната основа за това.

 "Това, което ние настоявахме, беше собствениците да имат право чрез декларация да кажат кой от активите ползват с двойно предназначение. МФ изготви методиката за това как точно да се изчисли размера на ДДС, което трябва да се внесе за това лично потребление, така че данъчните да не прилагат творчески и да определят това творчески. Това са нещата, които се отхвърлиха в пленарна зала, а те всъщност имаха за цел да подпомогнат бизнеса и да дадат по един и същи начин да се прилага закона", обясни още Стоянова.

След отпадането на предложението останала в сила разпоредбата, че всеки един актив, който се ползва с двойно предназначение, в декларацията за ДДС трябва да се декларира от собственика каква част ползва за лични нужди. Данъкът ще се начислява на нея. 

"Само че без ясна методика и без праг. Когато аз го обяснявах от трибуната на НС, никой не искаше да ме чуе", каза още Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едва ли има по-голема *** от гепаджийте, но ще им дойде времето и на тях!