На Бъдни вечер: Повече ястия, по-богата година

В очакване на Божия син почитаме дома и починалите предци
Обновена: 24 дек 2015 07:12 | 24 дек 2015 07:00, Александър Попов
24
На Бъдни вечер: Повече ястия, по-богата година
Снимка: Булфото, архив

Днес се празнува един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер. Той се чества семейно от всички християни.

Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Исус Христос.

Празникът Бъдни вечер е посветен на дома, огнището, но и на починалите предци - родственици, които също се смятат за част от семейството.

На Бъдни вечер е началото на празненството, възславящо Христовото рождение.

Християнският празник, който предшества раждането на Христос, българите наричат "Малка Коледа", "Суха Коледа", "Детешка Коледа" или по-рядко - "Мали Божич" и "Крачун".

Празничната трапеза включва обреден хляб, наречен "Боговица", "Богова пита", "Божичник", "вечерник", "светец" или "харман".

Той е замесен с "мълчана вода" от момата или от млада булка, като брашното е пресято през три сита. От тесто върху хляба се оформят изображения на нивата и на домашните животни. Освен този хляб, момата носи и "вит-превит кравай", който е предназначен за коледарите.

Върху трапезата се нареждат нечетен брой ястия - 7, 9 или 11. Сред тях са пълнени чушки с ориз, сарми, боб, леща, варено жито, баница с тиква, ошав. Според традицията, колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината.

Вечерята започва с прекадяването на трапезата, стаите, оборите и градината, за да се прогонят злите духове. След четене на молитвата, стопанинът разчупва питата с парата и първото парче от нея се оставя пред иконата за Бога, второто е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството.

Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината. Обичаят повелява по време на яденето да не се става. Трапезата не се прибира, защото се вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

Под трапезата стопанката слага слама, която се асоциира със сламата в яслата на новородения Христос. Тази слама не се изхвърля. Тя се поставя в градините или под плодните дръвчета, за да раждат повече. Не се изхвърля и пепелта от бъдника.

Обикновено стопаните я пръскат в нивите и лозята - за плодородие. От нея слагат и в семето за посев. С тази пепел се лекуват и някои заболявания.

Днешната коледна елха замества бъдника - пън от плодовито дърво, който горял цяла нощ на 24 срещу 25 декември в огнището, за да се помогне на раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде енергия и светлина.

Елхата със запалените свещи символизира този обред. Основните цветове на украсата й са червено, жълто, златно - цветовете на слънцето и на огъня, а запалените свещи са като искрици от горящия бъдник.

На Бъдни вечер завършват и 40-дневните коледни пости.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Бъдни вечер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
1
 
! Отговори
от мен преди 8 години
един риторичен въпрос защо след като Бог е възкръснал и е жив се ражда отново като Рождество Христово ////всяка година /
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като чета коментарите на Крис не знам защо но се сещам за онези радикални ислямисти дето режат глави и съдят някой като го убиват с камъни. Ако си спомням правилно, Исус беше казал който е безгрешен да хвърли първия камък. Така че Крис бих ти препоръчал да не съдиш прекалено стого за да не бъдеш съден.
16
0
 
1
 
! Отговори
Весела Коледа!!! преди 8 години
По времето на Екатерина Велика там се появяват идеите на панславизма. Русия се опитва на базата на език, а не на база етнос, да обедини славяните. Руснаците смятат, че ние сме славяни, и започват една културна експанзия към България. Идеята е да се овладеят тези земи и евентуално да се достигне до Цариград.
15
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз на тая Коледа няма да ходя на Църква , там са само Комунисти и престъпници крадци на Държавата
14
6
 
5
 
! Отговори
История на България преди 8 години
Коледа е Християнски празник , но дали на 100% е нашия празник:Когато се приема християнството, са избити над 100 хиляди българи. Тази религия е наложена насила от Византия. Налага се една азбука, която е на базата на стара писменост, създадена през 4-и век. Прабългарите са използвали друга писменост тюркските руни. От тях са взети няколко знака и са внесени в азбуката.
13
2
 
3
 
! Отговори
българизиран ром преди 8 години
Какво прави Дасикане Рома в Църквата , тоест от кога ромите са станали християни , странни явления в България
12
1
 
7
 
! Отговори
Защо така? преди 8 години
В България празник е синоним на плюскане.
11
5
 
0
 
! Отговори
Обичам Коледа преди 8 години
Лелей, какви трапези ни чакат тези дни. 3 дни само ще ядем и ще пием, направо ще се освиним. Обичам Коледа :)
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен - за какво да се смирявам тази вечер?никакво смиряване! запаси се с амуниции, на.плюс.кай се, налюс.кай се, а посреднощите проведи залпова атака от балкона да им вземеш акъла.
9
2
 
6
 
! Отговори
ив преди 8 години
Най-добре е всички да се смирим тази вечер,всеки да остави настрана омразата си към някого или нещо и да прецени в този час дали е станал по-добър в последната година,пък дори и само по собствената си скромна оценка. Ето това е смисъла на тази Свята нощ,а не броя на баниците, впрочем измислен от онези,които Го пратиха на кръста.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КрисНи можеш да пребориш с аргументи суеверията, внушавани на хората от стотици години. Щом това ги прави щастливи - нека ги изпълняват, но да се сещат за ближните си в нужда, а не как да преядат и препията щото е празник.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повече ястия-повече плюскане.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Божия Син" се пише. Не се научихте да пишете правилно и това си е.
5
5
 
4
 
! Отговори
Крис преди 8 години
Сбърках като писах "провославни" защото православието е смесено с много езичество. Има ли християни които вярват на Словото Божие и които приемат за нормално всичкото това езичество омесено в християнството? За мен това смесване е немислимо. Необходимо е да се пази чистотата на християнската доктрина и тя по никакъв начин да не се смесва с демонски доктрини както е станало с православието.
4
3
 
10
 
! Отговори
Крис преди 8 години
Хора колко от вас които се смятат за православни християни четат Библията и колко от тях могат да кажат с едно-две изречения в какво се състои вярата им?
3
5
 
8
 
! Отговори
Крис преди 8 години
Това е толкова бъкано с езичество, че ти става лошо. Пресяване от "моми" на три сита, мълчалива вода?!, култ към мъртвите? - та това е култ към демони защото мъртвите не се явяват явяват се демони под образа на покойници, раждане на новото слънце - бог?!, вълшебна слама?!. Хора опомнете се това няма нищо общо с християнството, това са езически обичаи а езичеството е от дявола, в него се почитат демони представени като духове на природата. А и рождество Христово не е на зимното слънцестоене.
2
2
 
3
 
! Отговори
Якото плюскане преди 8 години
Леле, довечера как ще се натъпка като разплута ***. Да живеят празниците.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
na bb i cc sofrata triabva da e dalga kolkoto carigradsko shose..