50 - 60 хил. души напускат България годишно

Те стават най-големият инвеститор на страната
Обновена: 9 яну 2016 15:07 | 9 яну 2016 11:40,
326
50 - 60 хил. души напускат България годишно
Снимка: архив Reuters

Всяка година между 50 и 60 хиляди души напускат България, за да търсят работа в чужбина. Тревожните данни за трудовата емиграция изнесоха синдикатите, предаде Нова телевизия. Това сериозно затруднява пазара на труда.

2,5 милиона българи в трудоспособна възраст са зад граница. Годишно тези хора изпращат у нас над 1,7 милиарда лева. Това пък е причина за поредния български абсурд - най-големият инвеститор на България са... българите.

Така голяма част от българските безработните разчитат на парите от свои близки в чужбина. И вместо да отидат в бюрото по труда те предпочитат да си останат у дома.

В шивашки цех в Търговище заплатата е над 600 лв. за 8 часов работен ден, при осигурен транспорт и ваучери за храна. Служителите могат дори да се възползват от услугите на масажистка, зъболекар или фризьор, ако имат нужда. 

Там работят над 350 души, някои от тях над 20 години. Има и свободни места и пусната обява за работа. Желаещи за работното място обаче са само двама души. А в областта безработните са над 8 200 според официалните данни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
21
 
! Отговори
128 преди 8 години
До ПрограмистПрестани бе *** ! Със слабо сърце съм, и толкова смях не мога да понеса ! Ха, ха, ха, ....Сина ми работи в една голяма световна фирма за програмни продукти, и като шеф на отдел от 5 г. неможе да си намери качествени програмисти тук в България ? Питам го защо, а той ми отговаря - Такаква тъпотия баща ми, такива гал.фони не си виждал ! Идват на рояци, правя интервю, искам да видя уменията им .... и направо ми се доплаква !!! А в Си Ви- то си написали - ПРОГРАМИСТИ ????????
73
0
 
19
 
! Отговори
Hristofor преди 8 години
Kolko e smeshno ... zaplata ot 600 leva.... a sega neka da si predstavim che zaplatata e ot 1850 leva ....Vsichko shte e nared i sas usmivka shte se hodi na rabota i nqma da ima nujda ot vaucheri za hrana i tam drugite extri taka che imigraciq koi kakto moje!!!
72
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И все повече ще стават.....
71
1
 
15
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До програмистКъде е най-добре да се обучава човек за програмист в България? И по нататък как се развиват нещата с намирането на работа и нарастването на заплатата през годините? И кои са добрите фирми?
70
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИТ сектора е просто един нов сектор и като такъв изпитва недостиг на кадри, затова и заплатите са по-високи, въпрос на време е пазара там да се регулира и заплащането да влезе в рамките на средното, в някой страни това вече е факт
69
0
 
17
 
! Отговори
128 преди 8 години
До програмистТи изобщо нормален ли си ? Престани да пишеш смешки във форума ! Ръсиш глупост след глупост !? От коя дълбока провинция си, та е толкова ограничен мирогледа ти ? Аман от ц.ървули !
68
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до шивач от овчарпомисли си пак кое по старо - шивачеството или гледането на овце
67
0
 
18
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 8 години
Ще пращат, ще пращат, до като не си кажат - защо пък да пращаме и да се връщаме.... И така ще изгубим най-големя инвеститор на страната ни....Понеже управлението ни е много читаво, пък и семката ни е най-добрата....Култура и народ, който не може да се адаптира към съвремието са обречени на изчезване...Историята не веднъж ни го е показвала и доказвала...На там сме се запътили и ние ако не стане някакво чудо....
66
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от толкова опит в Бг като програмист и тийм лийд не съм видял да изхфърлят някой на 40 имал съм колеги и на 55. Сега работя в чужбина само защотото имам деца и ме е страх да са в Бг. Иначе без проблем в Сф се взимат 6 хил чисто, на запад доста повече, но това не е водещо. Тук имам колеги и на над 60.
65
1
 
20
 
! Отговори
Чудна работа преди 8 години
тез наште Програмисти спиране нямат ей СЛЕД РАБОТНО ВРЕМЕ НЕ СПИРАТ С ТРОЛЕНЕТО В КОМЕНТАРИТЕ И ФОРУМИТЕ24 ЧАСА В ДЕНЯТ ТРОЛЕНЕПОЧНАХ ДА СЕ ЧУДЯ КОГА ИМ ОСТАВА ВРЕМЕ ЗА РАБОТА
64
1
 
17
 
! Отговори
128 преди 8 години
До Анонимен 131Програмата ти с отглеждане на зеленчуци, или друго, в монитор е т.ъпа колкото теб, но няма да ти казвам защо ! Дори не очаквах по-добър отговор ! Мисълта ти е ограничена до мърдане на пръстчетата ти, и нищо друго ! Но с пръстчетата си такива като теб само могат да се почесват, нищо друго ! Всеки ден такива като теб са пред очите ми ! Бездарници !
63
1
 
18
 
! Отговори
Емигрант преди 8 години
Блазе им на хората в Търговище. Не знам какъв е тоя цех там, но знам че шивачките във Видинско вземат по 200-300 лв. и се отнасят към тяг по-зле и от към робите в Африка. Не е чудно защо тези хора си вдигат чуковете и градове като Видин и Лом изчезнаха от картата.Другия тип хора - тези с професия и добро заплащане пък се махнахме потади тоталната липса ред и безнаказаноста на дребните престъпления, липсата на детцки градини, образование и социалната несправедливост в България.
62
7
 
21
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
Най-симпатични са ми патреотите, които "остават в България, за да се борят". Голяма борба пада по барчета и кафенета. А иначе подсъзнателно усещат, че в чужбина трябва да се ходи на работа и предпочитат да продължат борбата, с джобните, които им дават родителите им от пенсиите си или им праща брат им от Западна Европа или Щатите.
61
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я бе програмистите, като сте толкова печени можете ли да направите програма от монитора ми да излизат пресни плодове и зеленчуци ! Месо, хляб, ... ? Ама да не е виртуално, а истинско ! Ще ви питам един ден какво ще ядете, защото скоро ще дойде и края на тези глупости с компютрите ! Сега сте голями отворковци, ама после .....
60
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен6400 на месец вземаш, ама стотинки. Даже в София синиърите вземат 2-3 хиляди.
59
1
 
21
 
! Отговори
as преди 8 години
Тез българи не разбират от хубав живот. 300 евро месечно им дават, те в чужбина ходят ягоди да берат. Защо ли?
58
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДОХОДИТЕ РАСТЪТ СТАБИЛНО В СТАБИЛНАТА НИ РОДИНА.....ЗА 8 ГОДИНИ С 100ЛВ . ЗНАЧИ ВНУЦИТЕ НИ ЩЕ ВЗИМАТ КОЛКОТО СЕГА ВЗИМАТ БЕЗРАБОТНИТЕ В ЧУЖБИНА.
57
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До програмистИ аз съм програмист, и не на мене тия. Знам ги тези прехвалени заплати, и прехваленият ИТ сектор знам какво представлява.Ти какво, някой HR ли си, че лъжеш и правиш скрита реклама?Ако има как от всеки дундю да направите "програмист", че да давате по 400 лв. мислиш, че не ви знам какво искате ли?Човек ако не се махне от тази прокажeна държава, нищо добро не го чака.
56
0
 
28
 
! Отговори
Ауслендър преди 8 години
Плиткоумните и политици не могат да разберат, че всичко това е временно и , че ние няма да се върнем в Б-я! Обрекоха Б-я на гибел и всичко това заради личното си благоденствие! Децата ми учат и живеят уредено в Германия и никога няма да се върнат... В България ще остане само електоратът на българските политически маскари!
55
1
 
20
 
! Отговори
ж.стоев преди 8 години
На тебе явно много ти куца математиката и много други неща.Не говоря за един хотел а сумарно. А относно заплатите- Частни фондове дават пари на една фалирала д-ва -Гърция и им определят мин.стандарт 400-500евро а една работеща "икономика" не може да дава 200.Остани си със здраве