ОмбудсМая иска и еднодневни винетки

Защо да плащаш за цяла година, като пътуваш чат-пат?
51
ОмбудсМая иска и еднодневни винетки
Снимка: Булфото, архив

Омбудсманът Мая Манолова ще предложи да бъдат въведени еднодневни винетни стикери, които да се продават на минимална цена и при облекчен ред.

Още по темата

Поскъпването на винетките е особено несправедливо за хората от малките селища, които ползват републикански пътища само по няколко пъти в годината, и така за инцидентни пътувания плащат цялата годишна такса за стикер.

Затова ще предложа промени в наредбата за регламентиране на видовете винетки, като бъдат въведени и еднодневни, и ще отправя своето предложение до премиера още до края на седмицата, заяви Мая Манолова в Добрич, цитирана от БТА.

По думите й другото възможно решение е да се намалят цените на седмичните винетки.

Националният омбудсман смята за справедливо и искането на протестиращите срещу поскъпването на стикерите да бъдат въведени алтернативни трасета на пътищата, за които се изисква винетка.

Мая Манолова ще апелира към новите общински съвети в цялата страна да изберат местни обществени посредници, на които е готова да окаже методическа помощ. Институцията на националния омбудсман е подготвила примерен правилник, който ще бъде изпратен до всички общини.

Според Манолова при предишните общински съвети е имало само 11 омбудсмани. Обществените посредници по места могат да накарат администрацията да работи бързо и прозрачно, местните омбудсмани ще бъдат моите "очи и уши" навсякъде, каза Манолова.

Тя добави, че има нужда да бъдат разкрити постоянно действащи изнесени приемни на националния омбудсман във всеки икономически район на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
3
 
! Отговори
Bar i era преди 8 години
Patni taksi na kilogram....:-):-):-):-):-) Andjelabay! Chaishukarie!:-):-):-):-):-)"Bosa po asfalta......"....:-):-):-):-):-):-)
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а глигана павлова не иска щото няма за джоба
41
1
 
4
 
! Отговори
мм преди 8 години
Точно така любов моя обичам те.
40
2
 
11
 
! Отговори
Учуден преди 8 години
По-разумно е, ако ще има винетки, да се въведат т.н. "регионални" винетки... Да кажем, живееш в Елин Пелин но работиш в София... Купуваш си за 30 лв една годишна винетка, която важи само за София-град, София-окръг и област Перник, да речем... Всеки ден си ходиш на работа с тази винетка, а веднъж годишно си купуваш седмична за да ходиш на море...
39
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БЪЛГАРИ, спомнете си бай Тошо когато започна да строи магистралите, той наложи ли винетки или ТОЛ система ???? НЕ нали !? А знаете ли защо ? Защото спазваше закона, че не можеш да налагаш втори данък за едно и също нещо, а още по-малко пък и построено от данъците на този народ !!! АКО НА Т.ЛЪСТАТА ТОВА НЕ И Е ИЗВЕСТНО, НЕКА ПОПИТА БАЩА СИ И ДЯДО СИ !!! ТЕ ЗНАЯТ !
38
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРЕСТАНЕТЕ ДА ВТЪЛПЯВАТЕ НА ДРУГИТЕ ГРАЖДАНИ ЧЕ ТРЯБВАЛО ДА ИМА ВИНЕТКИ !!!ЩОМ ПРАВИТЕЛСТВОТО ИСКА ДА ВЪВЕДЕ ВИНЕТНА СИСТЕМА, ТО ТОГАВА ТО Е ДЛЪЖНО ДА ОТМЕНИ ПЪТНИЯ ДАНЪК !!!! Но и тук е важно да се отбележи че винетки може да има само ако пътния участък е построен от ЧАСТНА ФИРМА, а не както е у нас от Държавата - т.е. от нас, с платените от нас пари !!! Интелигентни сте, умни сте, четете как е по света !!!!АМАН ОТ РЕКЕТИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА !
37
2
 
7
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 8 години
Без винетка нема да пускам мойта Пена у кревато....Ега ви у вълците-разбойници,какви ги мислите от 1990г.та до днес....
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ КЪЛВЕТЕ И НА БЕЗУМНИТЕ ДУМИ НА ОНАЗИ Т.ЛЪСТАТА ЧЕ ВИНЕТКАТА НЕ БИЛО ДАНЪК, А ТАКСА !!! Всеки български гражданин притежател на кола си плаща годишния пътен данък в съвета !!! Т.е. таксата за ползване на републиканската пътна мрежа !!!! Как така щом излезеш на пътя държавата ти иска втрои път такса за същото ??? Играта им на думи данък-такса е смешна и абсолютно НЕЗАКОННА !!! ТОВА Е ОБИРДЖИЙСТВО !!! РЕКЕТ !
35
2
 
22
 
! Отговори
ЗАПОМНЕТЕ !!! преди 8 години
ВИНЕТКИТЕ В ТАЗИ СТРАНА СА АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННИ ! Не може да плащаш пътен данък и държавата отново да ти налага втори данък за същото нещо с винетките !!! Данък на данъка ли плащаме ??? Какво е това ? Къде по света го има ???
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що за простотия е това ? Има ли значение дали ще е дневна , почасова или минутна, щом базовия старт тръгва от определената вече цена -на винетките ??? Както и да я разбиваш, все на нея отиваш ??? И тая смешница Мая продължава да обслужва интереси, а не да вникне в проблема, а той е че ВИНЕТКИТЕ СА НЕЗАКОННИ !!!
33
2
 
10
 
! Отговори
И аз искам преди 8 години
И аз искам, не знам за другите. Дневна-2 лева, може и 1. 1.365=365. Месечна-12 лева. 12.12=144. Шестмесечна 50 лева. И от дата до дата-седмичните, ако си вземеш в събота, до неделя вечер ли са, та годишната е по такава логика? Ама то сега , там, такова-онакова и нам какво си. Ама и ние сме заспали.
32
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мая винетката годишната трябва да е от дата до дата като я купя април защо не важи до края на март нали е годишна
31
2
 
15
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
Като искате да правите пари сложете тол такси и готово! Пример : За да мина през Хърватска с кола плащам около 17? в посока, за камионите мисля че е към 100?, не съм сигурен но е доста! Говоря за магистрала 300-400км. Който не иска да плаща, се качва на селския път! Значи в България за да мине транзит един ТИР който троши пътя Мнг повече от кола, плаща смешни пари? А гражданите на тази държава му поемат разходите за ремонт? Тол такси! Това е решението!!!
30
6
 
13
 
! Отговори
Евтин ПР преди 8 години
"Защо да плащаш за цяла година, като пътуваш чат-пат?"Като е толкова загрижена за хората защо не се пребори да се прекрати незаконната практика да плащаме за услага, която не ползваме - говорим си за Топлофикация и ненормалните сметки на харо, които не ползваме парно, а алтернативни начини за отопление.Просто е всичко е евтин ПР за овцете....
29
3
 
41
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Винетката е абсолютно излишно нещо,от нея печелят само фирми близки до властта.Колко пари искат да вземат от винетки-3млн.автомобили по 100лв=300млн. лв.При среден пробег от 10хил км на година тия коли изразходват гориво за поне 1000лв и то на газ.Значи спокойно може винетката да се премахне и стойността и да се включи в цената на горивата.Увеличението ще е по-малко от 10 стотинки!Който кара повече-ще плаща повече-справедливо,нали?
28
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОДПИШЕТЕ СЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМА НА СЛАВИ !!!!
27
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** работа е тва с винетките.Слага се по един GPS на всяка кола и на шестмесечие плащаш колкото си карал.Хванат ли те за манипулация по устройството,оставаш без кола и книжка.Това е.
26
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мая Манолова-Президент!
25
1
 
5
 
! Отговори
Do anonimen 30 преди 8 години
Ami ako ti kaja,che moqta zaplata sigurno e po-malka ot tvoqta pensiq.i kakvo,da prodam kolata li,ami tq ne struva kolkoto vinetkata.kato znam kakvi patishta imame,pari I trqbvat na darjavata,pariza novi magistrali,da reje lentichki Borisov
24
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 30Нямам намерение нито да те съжалявам, нито да ти се смея.Има рационален проблем - имаш две коли. Ако 30 лв са ти проблем, то и данъка на соц возилото също би трябвало да са ти проблем.Даваш соц чудото на скрап, взема едни 300 лв и спестяваш и от данък.