Кой взима над 15 бона заплата? Управителят на БНБ-то!

Централната банка отвърна на ВАС, но не казва колко е ДМС-то
22 яну 2016 14:14,
60
Кой взима над 15 бона заплата? Управителят на БНБ-то!
Снимка: БНБ

БНБ излезе с официална позиция по решението на Върховния административен съдот преди два дни за достъп до обществена информация за възнагражденията в централната банка.

От БНБ твърдят, че възнагражденията на Управителния съвет на БНБ и методиката за тяхното определяне са публикувани още на 30 юли 2015 г., както и в бюджета на институцията за 2016 г.

На 18 септември 2015 г. БНБ публикува брутните възнаграждения на предишния управител Иван Искров, както и на неговите заместници Калин Христов и Димитър Костов за периода юли 2014 г. - юни 2015 г., настояват от пресцентъра на държавния трезор.

Още по темата

С оглед избягване на потенциални нарушения от страна на БНБ на Закона за личните данни допълнителна информация свързана с възнагражденията в БНБ ще бъде предоставена след влизане в сила на решението на ВАС, се посочва в съобщението им.

От централната банка допълват, че според бюджета й за тази година, възнагражденията на служителите в БНБ не могат да бъдат по-ниски от възнагражденията на служители със сходни функции в други банки.

Така възнагражденията на хората, определени като "ръководен персонал" е 4342 лв. месечно, специалистите получават 1748 лв., а средномесечното възнаграждение на тези които се определят като "поддържащ персонал" е 916 лв.

През 2016 г. възнагражденията на членовете на Управителния съвет на БНБ остават непроменени: 15 368 лв. за управителя, по 13 173 лв. за подуправителите, по 4391 лв. за другите членове на Управителния съвет.

Запазва се лимитът за общото възнаграждение на управителя и подуправителите, включително допълнителното материално стимулиране, до размера на общото средно възнаграждение на ръководителите на банки в България към 1 юли 2015 г., пише в бюджета на Централната банка, не от там не уточняват точно колко е ДМС-то.

От БНБ не казват също и колко са били бонусите на бившия управител на БНБ Иван Искров и на предишния началник на Банковия надзор Цветан Гунев, които според решението на магистратите също трябва да бъдат оповестени. Поне така обявиха депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов.

Решението на съда идва след тяхна жалба заради отказа на БНБ да им предостави тази информация.

Двамата призоваха вчера ръководството на БНБ да не търси нови вратички, за да даде отговорите, защото трябва да стане ясно как банката се е самооценила шест месеца преди фалита на КТБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
4
 
! Отговори
naco преди 8 години
Как КОЙ,ами ПРИМЕРНО "водача" на РИТНИТОПКОВЦИТЕ от Борисовата градина г-н 43 721левов!?
10
0
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Да, заплатите в тая порнография наречена БНБ са големи, особено за топ - жриците като тоя ***..
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
когато взимаш такава заплата, се предполага, че носиш огромни отговорности. Когато КТБ фалира, тоя трябваше да го вкарат в затвора, а не просто да го сменят. Тогава нека управителя и 50 бона да взима, но да знае, че си е заложил *** и да си върши работата както трябва.
8
12
 
5
 
! Отговори
Отговорна работа е преди 8 години
15 000лв са нищо, когато управляваш активи за 10-ки милиарди. Това са 7500 евро, което е не много повече от средната брутна заплата на Запад.Не че защитавам Искров, но само ще спомена, че шефовете на по-големите западни фирми взимат бонуси в размер на 10-тина млн. годишно, дори когато фирмите са с милиарди на загуба.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубаво, вземал ги. С премии и ДМС-та сигурно е отивал към 25-30 хил. месечно, може и повече. Не в това е проблемът обаче. Проблемът на цялата БНБ кохорта около Искров е, че беше корумпирана, зависима от политически и банкови лобисти, че допусна фалита на КТБ, защото така бяха решили кукловодите от кръга #Кой. След Тодор Вълчев Иван Искров се оказа най-зависимият и продажен управител на институцията, призвана по закон да бъде независима. Позор е слаба дума. Разследване и затвор трябват.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обикновените хора се питат какво толкова работят в БНБ тия кръвопийци след като КТБ фалира и държавата изплати 7-8 милиарда лева депозити на богаташите.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Двамата призоваха вчера ръководството на БНБ да не търси нови вратички, за да даде отговорите, защото трябва да стане ясно как банката се е самооценила шест месеца преди фалита на КТБИскров се е самоценил с 1 милион лева допълнително материално стимулиране. Така чистата месечна сума която е получавал е достигала 95000 лв.
4
0
 
6
 
! Отговори
300 лева заплата преди 8 години
Брех и тарикат,ц ц ц ц ц !?
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много голяма разлика между директорите и обикновените работници, а БНБ беше почти ликвидирана с въвеждане на валутния борд през 1997 г. и няма функции на банка. Профсъюзите също само гледат вместо да защитят работниците.
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква е тази наглост, това не са управители на частни банки, а банка, която е на НАРОДА!Такива самозабравили се "слуги на народа" трябва да бъдат линчувани.Гадни комунисти! Тия 15000 лв сигурно са му джобни за месеца, иначе доходите са им в милиони.
1
4
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Задавам един въпрос: Може ли управителят и подуправителят на БНБ да получават по-високи заплати от Пемиера и Президента ?!?!........няма такава държава.