27 нови джамии и 36 реновирани за 5 години

За построяването се търсят спонсори, обяви главният мюфтия
24 яну 2016 15:00, Красимир Ангелов
86
27 нови джамии и 36 реновирани за 5 години
Мустафа Хаджи. Снимка: БТА

Всяка година от бюджета на Мюсюлманското изповедание се отделят средства за ремонт на вакъфски имоти, като с предимство са тези, които имат приходи, както и тези, които са в лошо състояние, обяви главният мюфтия Мустафа Хаджи в мандатния си отчетен доклад за изминалите пет години на мюсюлманската конференция в НДК.

Според данните му за последните пет години са реконструирани 13 вакъфски имота и са придобити 61. Ремонтите на джамии в някои населени места са част от дейността на отдела "Вакъфи" на Главното мюфтийство, каза Мустафа Хаджи. Той допълни, че през мандата са ремонтирани 36 джамии и са построени 27 нови джамии.

За построяването на джамии Мюсюлманското изповедание търси спонсори, които подпомагат техния строеж, а след това те се стопанисват от мюсюлманите, заяви главният мюфтия.

Той съобщи, че през 2013 г. е бил открит Научноизследователски център към Висшия ислямски институт. Целта на центъра е да помага по научен път да се представя исляма и ислямската култура в България, обясни Мустафа Хаджи.

Той каза, че е бил открит и социален отдел, който се занимава с благотворителна дейност, като при природни бедствия се организират кампании за набиране на средства и за разпределянето им между бедстващите в съответния регион. Със скромните средства на изповеданието и с активната подкрепа на мюсюлманската общност социалният отдел е осъществил проекти за над 3 000 000 лева, отчете Мустафа Хаджи.

Главният мюфтия каза, че през изминалия период е била въведена и централизация на финансово-счетоводната дейност на изповеданието, като за целта е бил въведен нов счетоводен софтуер и нова счетоводна система.

По-рано днес стана ясно, че в страната има общо 1317 регистрирани настоятелства, като излъчените делегати за днешната редовна Мюсюлманска конференция са 1177, а към тях се прибавят и 47 делегати - по право.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: Мустафа Хаджи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
17
 
! Отговори
дясен преди 8 години
До АФЪЗ-достоверен исторически факт е,че най-много църкви в България са построени през т.нар." турско робство",ако не вярваш питай проф.Г.Марков....?
47
1
 
18
 
! Отговори
случаен преди 8 години
До ТЯХНАТА-трябваше да го пишеш-в 400 джамии и църкви през миналата година ....... поради липса на посетители и това е причината да не върви футболът в България...?
46
0
 
18
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
Защо скрихте коментара
45
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам да извикаме момчетата от атака. Те така или иначе са слабоумни и лесно се навиват. А пък оня лудия , дето им е шеф ще го сложим да развива байрака и един микрофон.
44
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парадоксът е, че населението намялява, касае всички етноси, но броя на джамиите расте ли, расте???!! А това вече напомня територия, препикана и маркирана, територия към която се насочват апетити във вреда не просто на националната ни сигурност, но и на европейската, ако този съюз просъществува с тази недалновидна политика спрямо исляма на собствената си територия.
43
2
 
23
 
! Отговори
до 49 katrin преди 8 години
мюсюлманите наричат Бог с името Алах, християните Го наричат Господ
42
6
 
21
 
! Отговори
Shumen преди 8 години
Я ти кажи защо десет години продалжава ремонта на джамията в шумен на кого се плащаха и плащат наеми за скелето от десет години. Кои пере парите на кого, и кои *** от всичкото това. Как може наи хубавата джамия да е екована в железа и да не се вижда за да може няколко души да лапат пари от ваздуха,,,,, а е паметник и може да се посети не само от мюсюлмани а и от цяла европа и от това да печелят всички ... Срамота- позор... Никои ли в даржавата не вижда това- та рова и от космоса се вижда.
41
10
 
23
 
! Отговори
Емил преди 8 години
Драги съграждани. Исляма е българска религия от векове и има все повече последователи. Всевишния да е доволен. А завистта е грях. Не сме виновни ние че черквите ви са празни, а джамиите препълнени(баба гуси..и и т.н.)..ха.ха
40
1
 
24
 
! Отговори
кйхгф преди 8 години
Само така- молове и джамии!Друго за какво ни е???
39
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Koмунистите ще затрият държавата. Докато спорят кой колко да открадне, тук вече няма да има християни и следователно България няма да я има.
38
29
 
23
 
! Отговори
бг преди 8 години
Че какво ви пречат джамиите? Няколко милиона от сънародниците ни са мюсюлмани. Нека си построят толкова джамии, колкото им трябват за молитви към техния бог. Ние днешните християни не сме толкова религиозни. Кой от вас е ходил на църква в последно време? Може с месеци и години да не сте стъпвали.Затова пък мюсюлманите почитат своя бог и му се молят всекидневно. Имат респект и страх от бога си. Нас какво ни бърка дали се молят или не, дали строят още джамии или не? Нека строят, какво пречи?
37
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно вече е крайно време да започнат кръстоносните походи
36
1
 
45
 
! Отговори
ODESSA преди 8 години
Я дай обяснения хаджи, как сте влачили камъни от стените на Велики Преслав, за да построите томбул джамия във Шумен.
35
0
 
18
 
! Отговори
ateist преди 8 години
evreite pravqt mandja sas grozde djihadistite koito slujat za tqh ne znaqt kade e nai bliskata djamiq
34
28
 
21
 
! Отговори
Kircaali преди 8 години
В Кърджалийско, във всички села има джамии, но някои са остарели малко, трябва да се възстановяват и да се построяват още джамии, защото по байрямите не стигат местата в джамиите!
33
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мораториум върху стройтелството на джамии
32
2
 
24
 
! Отговори
malina преди 8 години
da se napravi referendum kolko djamii da ima v BG vsi4ko ostanalo da se sabori ili preustroi
31
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще повърна
30
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Balgaria se potur4va intenzivno pod madroto rakovodstvo na BB koito po tradiciq ni6to ne vijda i ni6to ne 4uva ot 5 godini kake premier govori za magistrali i kakvo li ne no NIKOGA ZA POTUR4VANETO NA RODINATA SI NACIONALEN PREDATEL
29
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не 36 а 360 ви трябват