27 нови джамии и 36 реновирани за 5 години

За построяването се търсят спонсори, обяви главният мюфтия
24 яну 2016 15:00, Красимир Ангелов
86
27 нови джамии и 36 реновирани за 5 години
Мустафа Хаджи. Снимка: БТА

Всяка година от бюджета на Мюсюлманското изповедание се отделят средства за ремонт на вакъфски имоти, като с предимство са тези, които имат приходи, както и тези, които са в лошо състояние, обяви главният мюфтия Мустафа Хаджи в мандатния си отчетен доклад за изминалите пет години на мюсюлманската конференция в НДК.

Според данните му за последните пет години са реконструирани 13 вакъфски имота и са придобити 61. Ремонтите на джамии в някои населени места са част от дейността на отдела "Вакъфи" на Главното мюфтийство, каза Мустафа Хаджи. Той допълни, че през мандата са ремонтирани 36 джамии и са построени 27 нови джамии.

За построяването на джамии Мюсюлманското изповедание търси спонсори, които подпомагат техния строеж, а след това те се стопанисват от мюсюлманите, заяви главният мюфтия.

Той съобщи, че през 2013 г. е бил открит Научноизследователски център към Висшия ислямски институт. Целта на центъра е да помага по научен път да се представя исляма и ислямската култура в България, обясни Мустафа Хаджи.

Той каза, че е бил открит и социален отдел, който се занимава с благотворителна дейност, като при природни бедствия се организират кампании за набиране на средства и за разпределянето им между бедстващите в съответния регион. Със скромните средства на изповеданието и с активната подкрепа на мюсюлманската общност социалният отдел е осъществил проекти за над 3 000 000 лева, отчете Мустафа Хаджи.

Главният мюфтия каза, че през изминалия период е била въведена и централизация на финансово-счетоводната дейност на изповеданието, като за целта е бил въведен нов счетоводен софтуер и нова счетоводна система.

По-рано днес стана ясно, че в страната има общо 1317 регистрирани настоятелства, като излъчените делегати за днешната редовна Мюсюлманска конференция са 1177, а към тях се прибавят и 47 делегати - по право.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: Мустафа Хаджи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
62
 
! Отговори
Пацо преди 8 години
Трябва броя на джамиите да бъде ограничен със закон! Колко църкви има в Турция? Колко християни в Турция и ислямския свят си позволяват да натякват религията си и да натякват собствените си правила? Какво става тук в Европа? Този цирк трябва скоро да свърши....
7
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, да очакваме и обряването да стане задължително по училищата
6
7
 
57
 
! Отговори
Кало преди 8 години
Повече джамии = повече пълзяща ислямизация
5
7
 
45
 
! Отговори
Мутрополит Тиквоний преди 8 години
Само едно ше кажа! Минаретата са по страшно оръжие и от ядрени ракети! Те си и мязат на ракети като архитектура.
4
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Научноизследователски център" да представя религия по научен път :D
3
8
 
40
 
! Отговори
Калитко преди 8 години
26 нови бомби съм направил и 37 гранати имам. Ша дойда и само на мюфтийчета ша ми станете. Да живее ВЕЛИКА ПРАВОСЛАВНА ХРИАТИЯНСКА БЪЛГАРИЯ !!!Аз казах. Хау !
2
9
 
51
 
! Отговори
ужас преди 8 години
лека и пръст на българската нация....
1
6
 
41
 
! Отговори
BraVo преди 8 години
Браво! Гордея се, че съм Българин! Браво