Учи мама, за да... мизерстваш с две висши

Сирак инвалид кара месеца със 130 лв., приятели му носят храна
26 яну 2016 10:30,
121
Учи мама, за да... мизерстваш с две висши
Димитър с дипломите си. Снимка: "Монитор"

"Не съм отчаян. Ако съм отчаян, трябва да ходя да ровя по кошовете. Няма да се предам. Има някои хора, които, като ме разберат в какво положение съм, си мислят, че могат да ме унижават. Може и по-зле да стана, но духом няма да падна".

34-годишният Димитър Василев говори с лека усмивка, въпреки крайната мизерия, в която живее. Изоставен е веднага след раждането, но е успял да изучи и висше образование в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Допреди около две години е работил на граждански договор и е успявал някак си да се издържа. В момента, в най-големите студове, се е свил в мазе в кооперация зад Духовната семинария и се опитва да изкара месеца с инвалидната си пенсия от 130 лева.

Историята на Димитър е и обичайна, често срещана, но и не съвсем. Още по време на бремеността си майката е пиела лекарства, за да абортира, но бебето е оцеляло.

Димитър е роден с увреждания на ръцете, но и физическите му недъзи не могат да го сломят.

Той не е загубил чувството си за хумор, въпреки студа, глада и липсата на пари. Шегува се сам със себе си и благодари на Бога, че въпреки опитите да бъде махнат, лекарствата не са увредили психиката и мозъка му.

"Добре, че разсъдъкът ми е запазен, че на какви неща съм се нагледал по домовете, не е истина", казва младият мъж пред "Монитор".

От Ардино, където е роден, попада в Дом за деца без родители в селата Широка лъка и Стойките, а после е бил и в Чепеларе. Учил в училище в Смолян. След това сменя още няколко социални заведения, но успява да попадне на свестен директор в средното училище. Успява да завърши Икономическия техникум в Смолян, където се дипломирал по специалността "Мениджмънт и хотелиерство". След това дошъл в Пловдив, където записал висше образование в Университета по хранителни технологии.

Показва две дипломи за висше образование. Първата специалност е "Технология на захарта, захарните изделия, нишестето и нишестените хидролизати", по която е успял да се дипломира като бакалавър инженер с успех "Много добър" 5.

Второто приложение към дипломата му за висше образование е магистър по специалността "Компютърни системи и технологии".

Дипломите му обаче стоят непотребни. Никой работодател не го иска, казва Димитър. Изпращал е на много фирми автобиографията си, но абсолютно никой не му се е обадил дори за интервю. Предполага, че причина може да е външният му вид.

"Още като видят снимката на CV-то и съм дотам. Абсолютно никой не се интересува какво мога да върша и какво знам. Ще съм доволен дори на граждански договор някъде, за да мога да си стъпя на краката", казва младият въж.

Той успява да оцелява благодарение на приятелите и съучениците си. Един от тях му е предоставил стаичка в приземния етаж на кооперацията, в която живее, като ангажимент на сирака е само да си плаща тока и консумативите. Друг от бившите му съученици през ден му носи храна и буркани със зимнина, а трети успяват да му осигурят поне по един компютър за ремонт в месеца, за да може Митака, както те го наричат, да си купи поне хляб.

"Единственото, което искам, е да имам работа. Надявам се много да успея да си намеря работа, след което ще се закрепя и ще започна да живея малко по-добре", се надява Димитър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
0
 
! Отговори
До къде преди 5 години
стигнахме в тази наша държава?Човек с две висши образования да не може да почне работа. Никой работодател не го иска.Никой не се интересува какво може да върши и какво знае.Защо работодателите не искат да му дадат шанс, да го назначат на работа, при положение, че има две висши.Да се чувства и той полезен.После хората говорят, че много от младите хора не работят, защото са "мързеливи" и нямат желание.Ами как да работят след като някои работодатели не ги искат и не им дават никакъв шанс за работа.
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който има възможност и желание да помогне на момчето тел му е 0885 76 76 18 - Димитър Василев
90
0
 
4
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Телефона на момчето е 0885 76 76 18.
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Настина жалко за човека. За дипломата за Компютърни системи мога да кажа, че е напълно прав, че само с диплома не можеш да си намериш работа. ИТ сферата е на съвсем друг модел на обучение. Разполагаш с всички ресурси: курсове, книги, задачи, среди за разработка и др. включително и безплатно в интернет и трябва да ги използваш, за да придобиеш практически умения. Само с теорията от висшето училище можеш да станеш преподавател, но не и нещо повече.
88
0
 
13
 
! Отговори
десс преди 8 години
До АнонименЧовеко в УХТ,където е завършил не излизат готвачи а инженер-технолози!Що за глупости говориш!!!!Може да управлява предприятие за производство на храни,където е технолог и ръководи технологичния процес на производство ,това му е работата!!!!Няма нищо общо с готвач и прочее...невежи хора!
87
0
 
4
 
! Отговори
Диана преди 8 години
До АнонименЗлобар! Засрами се малко! Имай достойнството като злобееш да си напишеш и името. Анонимно всеки може!
86
1
 
6
 
! Отговори
На Шефа Шефа преди 8 години
До Шефтая държава затуй е на такъв хал... щото кухи леки като тебе са одарили кьоравото и са станали шефове!ПП от сърце ти пожелавам скоропостижен фалит.
85
1
 
6
 
! Отговори
Хм преди 8 години
Ако можеш да помогнеш,помогни!!!Ако не можеш.... подминаваш!като чета коментари тука.... утре да се хвърлите през балкона, тая планета само ще спечели!!!
84
24
 
7
 
! Отговори
Шеф преди 8 години
Аз съм шеф и първо проверявам стажа. Ако е необходимо да сортирам качествата на моите служители на предпоследно място е дължина на половия член, а последния и най-безмислен приоритет е ДИПЛОМАТА.
83
13
 
2
 
! Отговори
Банка преди 8 години
Дайте една банкова сметка да му преведем патици.
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
с две ,с три,все тая,колкото си по-*** и *** в тая държава,толкова повече ще се грижат за теб.
81
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Za rabota e mnogo vajno vrazki, kontakti, poznanstva, priateli. Ne e samo do obrazovanieto.
80
0
 
42
 
! Отговори
До автора преди 8 години
Сложете моля някаква информация за връзка с човека. Как може да му помогне някои ако няма такава информация?
79
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боже, колко силни хора има на тоя свят! От сърце му желая да има здраве и да продължава с този борбен дух напред. Би трябвало да бъде пример за всички нас, които като се замислим си имаме всичко, но се лигавим и все не сме доволни...
78
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз имам висше по Телекомуникации, но работя като готвач за хилядарка.Това , че сте завършили нещо - знаем как става в България ( 3,4 трудни изпита , а другите с преписване), не значи че трябва да се зомбирате и да работите по специалността си за мизерни пари ( уж стартово), вместо да се хванете на нещо по-сносно.
77
1
 
9
 
! Отговори
usa преди 8 години
До usaникакви снимки и дата на раждане НЕ се искат!!!
76
5
 
6
 
! Отговори
usa преди 8 години
До Анонименаве що се изказваш неподготвен- живея и работя в usa и тук такива работи няма!аре у лево,
75
45
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не са две висши а едно,и Димитър е малко големичък на години за софтуерен спец само с магистратура без стаж и задълбочени познания в областа.Да отива през март на Слънчака и да върти черпака готвачи се търсят много.Ама явно и той иска в Софето на центъра да работи
74
41
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бакалавър-хранителна промишленост,магистратура-компютърни системи и технологии?Еее,готвач ли е или програмист?Най-вероятно нито едното.Сина ми е бакалавър програмист СУ и магистратура компютърни системи НБУ и работа има навсякде.Стига с тези готвачи програмисти
73
2
 
21
 
! Отговори
Petya преди 8 години
До АнонименИ къде по- точно е "целия свят"? Работила съм в различни страни снимка никъде не изискват.