Търсенето на работа е... работа! Неуморно, по 8 часа на ден

За младежите е необходима национална кампания "Излез от пантофите"
27 яну 2016 19:20,
33
Търсенето на работа е... работа! Неуморно, по 8 часа на ден
Снимка: flickr

Търсенето на работа е работа. За да има бърз резултат, трябва да я търсите така, сякаш сте на работа - неуморно по осем часа на ден. Това е съветът на психолога Николай Борисов от столичната дирекция Бюро по труда "Сердика" към всички безработни.

В интервю за БТА той разказва, че към всеки безработен се подхожда индивидуално и генерализации за проблемите не бива да се правят.

Общото е, че хората трябва да търсят неуморно, като сведат до минимум емоциите, и потърсят специализирана помощ за всички свои дефицити.

Няколко са основните групи безработни, които са най-обезверени и най-често имат нужда от психологическа помощ: хората над 50 години, крайно демотивираните заради злоупотреба на работодателите с трудовите им права, хората със заболявания, включително психически, такива с ТЕЛК-ови решения и част от младежите, които не могат да се преборят с мързела и свръхпротекцията от страна на родителите им.

Необходима е национална кампания, насочена към младите безработни

Според Борисов за младежите е необходима национална кампания "Излез от пантофите", която би обърнала внимание както на самите тях, така и на родителите им за известния факт, че оставането вкъщи след 18 години и отложеното излизане от дома на родителите, може да доведе до непоправими отношения и трудно личностно израстване.

Психологът посочи, че обезверяването на безработните често е в резултат и на депресия, но сама по себе си депресията е процес, повлиян от много фактори, които трябва правилно да се изведат на съзнателно ниво.

При младите нерядко оказва влияние мързелът и манталитетът на българското семейство, смята Борисов. По думите му младежите остават в дома след 18, с измамната представа, че спестеният наем е печалба.

Така те продължават да се хранят вкъщи, да се чувстват деца, да очакват обгрижване и да отлагат търсенето на работа за след удоволствието - след лятното море, след зимните ски и т.н. В такива случаи психологът мотивира младите хора, като им разяснява как могат да имат така жадуваната, но трудно постижима самостоятелност и лична свобода. Стъпка по стъпка.

Непреодоляни психични травми са причина за депресивни състояния

Друга причина за депресивни състояния сред безработните често е и непреодоляна психична травма на предишното работно място. Тя може да е толкова силна, че човек не може да преодолее опасенията си, че няма да се повтори.

Борисов допълни, че честотата на тези проблеми показва че "психоклимата" на пазара на труда по-скоро не е добър.

Не са малко и случаите на т.нар. феномен "прегаряне" в работата.

В тези случаи безработните или настойчиво се стремят да сменят професията си, но не знаят с каква или са толкова демотивирани, че се опитват по-скоро да намерят отново някаква мотивация на подобна позиция.

Дългогодишно заетите в една област понякога отричат, че трябва или е възможно да се занимават с нещо друго. Други с подобен профил изпитват страх и трудност в адаптирането на пазара на труда за новостите в начините на търсене на работа и документите за кандидатстване, опасяват се и от напредналата си възраст.

Същото се отнася и за безработни с редки и специфични професии, които не са търсени в момента или отмират.

Проблем е псевдотърсенето на заетост с цел да се докаже "другите са виновни"

Николай Борисов посочи, че не на последно място проблемите се дължат просто на характеропатии в отделните частни случаи - много хора си мислят, че са мотивирани да работят, но всъщност подсъзнателно не искат и проваляйки се, се самоубеждават или поне оправдават за неуспеха си с различни измислени доводи, в духа "другите са виновни".

Те обикновено демонстрират псевдотърсене на заетост, за да покажат нещо друго - да се изкарат жертва, просто да отбият номера, да угодят на някого, който ги задължава, в някои крайни случаи дори за да имат възможност да се конфронтират с някого и пр. Такива случаи демонстрират и разнообразни характеропатии.

Хората стават все по-отворени към психологически консултации

Николай Борисов коментира, че за всеки безработен обикновено са необходими повече от две консултации с психолог, ако има проблем при търсенето на работа. Много от хората имат стереотипи, че в Бюрото по труда не могат да си намерят работа и когато видят многото възможности, които предлага, променят това свое схващане.

Най-важното е, че разбират преди всичко посредническата му функция за обучения и заетост, отбеляза психологът.

"Когато има заявка за свободни работни места, ние им намираме работа, но не само в този случай можем да им помогнем, ние ги подкрепяме преди всичко в това сами да търсят мотивирано и правилно, да представят добре себе си и предложат адекватно своят труд", допълни психологът.

Хората стават все по-отворени към подобен тип психологически консултации и помощ и след първата консултация искат да направят втора. При продължителната безработица винаги се стига до емоционални проблеми и помощта от психолог е повече от необходима, смята Борисов.

Той апелира тази помощ да стане държавна политика и в случаите на разстройства и проблеми от психологичен характер да се поеме от здравната каса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
6
 
! Отговори
хаха преди 8 години
До kasПриятел, ти си един комплексар-мечтател, който е щедър на глупости. Между другото, ти какво образование имаш???
19
4
 
10
 
! Отговори
mars преди 8 години
До БГ работодател!Точно от такива *** като теб дойдох в Англия преди 12 години и не съжалявам дори за секунда! Никога повече няма да стъпя в БГ-то. Хайде със здраве!
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и как е в Англия бе работодателя ;)
17
26
 
0
 
! Отговори
kas преди 8 години
Само за необразованите няма работа в бг. Аз още не съм завършил средно и живея самостоятелно. Изкарвам добри доходи не разбирам мързеливите, които изкарват по-малко от 500 евро месечно. Обиколил съм почти цяла Европа. Карам кола модел 2012 и скоро ще я сменям.
16
6
 
0
 
! Отговори
Американ преди 8 години
До 19: ми ако ти платят 50 вместо 15, то ще важи за всички други и пак ще писнеш, че заплатата ти малка. Както и да го погледнеш, все ще трябва да работиш повече, ако изкаш повече. Само с хленчене не става.
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като няма реална пазарна икономика, какво да търсиш. Погледнете обявите за работа и преценете колко са истински, ами абсурдните изисквания от типа "отличен полски и немски" с автомобилна насоченост....сега ще кажете, ами няма квалифицирани хора. Не може всички да са супер квалифицирани и образовани, тогава кой ще върши по-ниско квалифицираната работа. Това, че си чистач и работиш достойно трябва да ти стига за храна и покрив, но това не се случва в БГ. А Бюрото по труда си е чиста статистика.
14
1
 
19
 
! Отговори
до БГ работодател преди 8 години
Много от специалистите вече работят не само в UK, но и в Германия, Холдания, Испания, Канада, USA, че дори и Австралия. За това на твое място не бих се оплаквал от работната ръка. С тоя демографски срив скоро ще има да наемаш само емигранти, от малцинствата и пенсионери. (от малцинствата са особено известни с работливоста си)А отсносно тия така наречени "национални кампании" и програми за заетост, единственото което постигат са усвояването на пари.
13
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе, нали сме пазарна икономика? Нали има търсене и предлагане? Аз не съм чул работидатели да ходят на интервюта при работници да чакат пред къщата им с други работодатели да се конкурит да вземат работника. Нали има пазарна икономика? Никъде не се търсят работници значи, ами излиза, че ги взимат по-милост и трябва да се молиш заедно с още 10 човека за едно място, а? Или така са направули системата да ни правят народа на балами, а народа се радва на демокрацяи и либералмна икономика.
12
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 6Аз бях на 2400 и като ги заплаших, че ще напусна веднага ми вдигнаха заплатата на 2950, аз исках 3000 ама те почнаха пазарлъци за 50 лева и на мен не ми се занимаваше и се склоних да остана. Ама скоро мога пак да си подам заявление за напускане ако много ми лазат по нервите.
11
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българинът трябва да разбере, че комунизмът когато за всеки беше осигурена работа отдавна свърши! Сега сме пазарна икономика и демокрация - най-добрата система, и никой не е измислил по-добра. Ако искаш да работиш, трябва да даваш всичко от себе си за фирмата, трябва да работиш преко силите си и винаги да си готов да правиш свръхчасове за фирмата и тогава ще успееш, ако не - без работа и на улицата. Само умните и работливите са добре при пазарната икономика!
10
3
 
21
 
! Отговори
До 6 преди 8 години
Абсолютно същата история и при мен се получи... 10ч и събота включително, 1200лв, осигуровки на минимал, при напускане решиха драстично да увеличат заплатата. Работих като сисадмин (демек IT). Обучението и допълнителната подготовка са извън работно време, а сертификтите си ги плащам от моя си джоб...Напуснах и сега стягам багажа за Европата... Демек бюжанец-тире-емигрант...
9
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За сичко са виновни чуждите агенти на Москва! България требе да се изчисти от болшевишките агенти на Москва и агентите на ДС ако искаме да се оправиме. Амо мислите, че не са комунисти, много се лъжете, и у червата са комуниси, требе да изчисмиме комунистите и да въведеме либерална пазарна иконимика и либерален пазар на труда!
8
2
 
9
 
! Отговори
садасдас преди 8 години
Кампанията за младежта трябва е ,,8 часа работен на тен и 1000 лева заплата без пантофки"
7
1
 
19
 
! Отговори
до БГ работодател преди 8 години
Съгласен съм,че има и такива индивиди каквито описваш но,ако се контролират се оправят нещата,а и не всички са такива.А заради такива работодатели като теб,хората не искат да работят при вас,ама това си е ваша работа,за това ще бачкаме в чуждите компании,а дебелите,мазни и гнусни шефове като ще реват,че нямало кой да работи.
6
1
 
14
 
! Отговори
Суека преди 8 години
Проблема винаги ще бъде и ще си остане недоносчетата от ДС и техните приятели с чужди агентури ... за 400 лв. заплата ти наема неможеш да си платиш а тези тука ми философстват какво трябвало да се направи за да може младите да работят и да са усърдни !!! Няма такива лицемери и безполезни хора като тия от агенциите за статистики и техните господари . До кога ще търпиме , до кога ще сме в РОБСТВО събратя !? #681 - #2016 !?
5
2
 
23
 
! Отговори
до БГ работодател преди 8 години
Това е въпрос на организация и контрол.Аз бачкам по 10 часа на ден,налага се да ходя събота,понякога и неделя на работа,бачка се извънредно яко,като се плаща на нормално време,отпуска няма 20 дена както си му е по реда,осигуровки на 380 лева,а заплатата ми е 1200 лева.Винаги искат да разчитат на теб,а като стане на въпрос за пари се правят на луди.Като им обявих,че напускам веднага вдигнаха заплатата на 1,5 само,че им казах да го духат ! Намерил съм си по нормална работа с хубава заплата.
4
38
 
6
 
! Отговори
БГ работодател преди 8 години
За толкова малко работа и този некадърен народ с купени дипломи - много са ви високи дори заплатите. Пиете кафета по пет пъти на ден, закъснявате за работа, почивате когато си искате, взимате си болнични без да сте болни. И това което взимате ви е много. Ходете в Англия да бачкате да видите там как е. Непрокопсаници!
3
4
 
0
 
! Отговори
Gost преди 8 години
А кои се обажда никои 200 телефона имам извъне абоната ще предаде вашето обаждане
2
1
 
30
 
! Отговори
ТЦТЦТЦ преди 8 години
Не са мързеливи хората,а заплатите са смешни,и работата е много.Не е вярно,че няма работа,работа има,пари няма :).Единствената алтернатива са чуждестранните компании тук,където се взима над 1,5 хиляди месечно.Там защо винаги са пълни работните места и "ни риват",че нямало кой да работи...
1
20
 
5
 
! Отговори
ФВ преди 8 години
Мързели! Да ходят в Англия да берат ягоди. Лош материал.