Лифтовете ни – трабант с двигател на мерцедес? Няма как…

Министърът на туризма призна, че не би качила детето си в кабинка на Симеоново
31 яну 2016 10:32,
26
Лифтовете ни – трабант с двигател на мерцедес? Няма как…
Снимка: архив Булфото

Няма как старите ни лифтове да заработят като модерно съоръжение. Това смята министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Много е трудно в трабант да сложиш двигател на мерцедес. Няма как на едно съоръжение на 35 години да слагаш ново поколение съоръжения, без по някакъв начин техническите параметри да съвпадат, те няма как да съвпадат", обясни тя пред bTV.

Министърът съобщи, че от една година ведомството й се опитва да намери баланса със зелените организации, така че при спазване на всички закони и опазване на природата да се създадат безопасни условия в планината.

Още по темата
Министърът на туризма призна, че като майка не би се качила с детето си на Симеоновския лифт, защото съоръжението е твърде старо.

"Независимо дали е изправен или не, не бих се качила", категорична беше тя.

Признанието й дойде седмица след като 5-годишно момче падна от една от калинките на Симеоновския лифт и по чудо оцеля след полет от около 10 метра.

На въпрос дали ще има наказани за този случай, Ангелкова обясни, че това не е в прерогативите на Министерството на туризма.

"Контролните органи, които са направили проверката, са установили, че кабинката е била изправна. Предполагам, че ще се вземат съответните мерки, така че това да не се повтаря", каза министърът.

Тя припомни, че съоръженията на Витоша са изключително стари, а Симеоновският лифт е може би от най-младите – на 32-35 години.

"Тук е много важен въпросът искаме ли да развиваме зимен туризъм, искаме ли нашите деца и семействата ни да се разхождат безопасно в планината. Именно тук трябва да се намери балансът с всички противници на това да се сменят съоръженията", допълни Ангелкова.

Министърът съобщи, че от утре започва да работи единен телефонен номер 0700 20 991, на който всеки руски турист може да получи всякаква информация, която го интересува за престоя му в България – туристически услуги, безопасност, здравеопазване, пътна инфраструктура. От 1 до 5 февруари ще е тестовият период.

Ангелкова информира, че до 1 март такива номера ще има и на английски и на немски език.

Във връзка с мерките за връщане на руските туристи у нас министърът припомни, че сме направили безплатни визите за деца до 16 години и сме разширили диапазона не само за организирани групи, но и за тези, които идват за фестивали.

Цената на визите не може да се намали едностранно от България, необходими са преговори на ниво ЕС, защото има подписан договор между Русия и ЕС, посочи тя.

Министърът съобщи още, че в идните дни ще стартира конкурсът за ново лого на България, като подчерта, че нито един лев държавни пари няма да бъдат давани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Петърчо преди 8 години
Тази куха лейка е най-слабия министър последните 25 години! Досега не е имала нито едно изявление, в което да не акцентира за очаквания ръст на руските туристи, и планираните визови облекчения! Но нито веднъж не съм чул да спомене за стотиците хиляди български туристи, задръстващи гръцката и турската граница лятото, и хилядите през сръбската зимата, на път към нормални зимни курорти, където хората знаят какво ще получат срещу парите си. Но явно лейката си има програма и приоритети!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно как в Австрия може да се поддържат 50-60 годишни лифтове, като на 10 години им подменят кабинките с нови, а в България това не се случва. Явно проблема не е в остарялата техника, а в желанието да се вложат пари в поддръжката и.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Как е възможно, заради някакви си псевдоеколози, Витоша, около Алеко да бъде оставена в това трагично състояние."Приятелю, не еколозите са причина съоръженията на Витоша да са в това окаяно състояние. Витоша ски има разрешение да подмени всички стари лифтове с нови. Има разрешение и по закон има право да ги подмени. Защо не го правят, не знам. Най-вероятно искат само да лапкат без да дават.
21
6
 
6
 
! Отговори
Кеми преди 8 години
Как е възможно, заради някакви си псевдоеколози, Витоша, около Алеко да бъде оставена в това трагично състояние. При един 2 000 000 град на 30 мин от пистите. Там още от преди 60 години карам ски. И сега трябва да ходим в Банско или на Боровец. Няма ли кой да удари по масата?
20
6
 
9
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Уау, возенето в кабинка било опасно, защото някое дете можело да падне?Чудя как в 50-годишната история на България няма дете, паднало от открит лифт (такъв със седалка и една парче желязо пред теб). Може би не са стояли прави и не са скачали, нали?И сега изведнъж понеже някакво хлапе паднало от кабинка, изведнъж всички съорежения станаха опасни. Може би пък това хлапе не си е седяло на зад***ка, както предвиждат разпоредбите.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много е хубаво това, че първата чуждоезична линия за туристически справки е на руски, а не на друг език. така са защитени интересите на най-голямата част от чуждите туристи в бг.
18
2
 
18
 
! Отговори
Меко Безценев преди 8 години
Опааа, започна наливането на водичка във воденичкана на Цеко и сие! 35 годишен кабинков лифт Допелмайер е в юношеската си възраст! В Австрия повечето кабинкови съоръжения са над 50 годишни, а има и от преди войната! Сменят се периодично кабини, въжета, ролки, лагери и редуктори, даже двигатели - това се нарича текуща подръжка или основен ремонт, но никой не събаря такива лифтове, за да строи нови! Обаче Цеко за да смени бандажите на ролките, иска да му харизат Витоша - за това е цялото врякане!
17
2
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Заключението на експертизата съвсем не е такава! Просто поредната лъжа! Само че нали знаете кой е монополиста на лифтовете на Витоша и Банско... Казва се Цеко Минев! По oтоношение съоръженията на Витоша същия в най-добрия случай може да се определи като кърлеж - само експлоатира за мах печалба без друго да го интересува! Изсечените наскоро млади дръвчета в района на Алеко и изоставените багери са точно негово дело! Но мафията е под закрила на закона в България...
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи министъра го е страх да си качи детето, а нас не трябва така ли? Иначе лифта продължава да върви въпреки, че е трабант... Тук трябва да се намесят господари на ефира с един златен скункс заради това изказване! Защо не ги реновират тези лифтове? Така ще привлекат и повече туристи, следователно повече пари = повече печалба! В България обаче "бизнесмените" мислят на дребно! Дай да правим пари тая зима, пък за напред квото стане... Държавата къде е след като се возим на опасни лифтове?
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неадекватност- това е определението за много от министрите днес. Танев едва след като го уволниха заговори за нередностите, за злоупотребите с милиони в министерството си, а къде беше досега? Имаше власт да измете авгиевите обори! А той мрънка! Тази пък министърка съвсем се оплете-елате в България, но не, опазил Бог, не се качвайте на лифта за Витоша, съоръженията са стари и аз няма да се кача с детето си! Тук някой правилно отбеляза, че лифтовете в Швейцария са на 100 години и си работят добре!
14
1
 
11
 
! Отговори
имигрант преди 8 години
В една нормална страна от понеделник(утре)тази министърка да си е подала оставката.Не може да направи разлика между КАЛИНКА и КАБИНКА!?Боже,Боже колко простотия има в тая страна Боже!
13
0
 
19
 
! Отговори
hehe преди 8 години
Кабинковият лифт на Боровец е доста по-стар от този на Витоша. Но изглежда доста по-добре.
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Незабавно трябва да се забрани използването на автомобили на Витоша. Те са смърт за хората, практикуващи туризъм. На Алеко човек направо не може да си поеме дъх от бензинни изпарения. Ай марш оттука, баба ви все с ауди е ходила на Витоша!
11
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това което построи социализмадемокрацията и Боко с 16 милиарда дълг не могат даже да поддържат в работещ вид
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато калинки са в министерствата, така ще е. Няма стара техника. Има неподдържана такава. Проблемът е, че с времето поддръжката на старите съоръжения може да стане много висока. Но това си е задължение на концесионера. Но тукашните концесионери са - "дайте парите, гледайте си работата". Освен това концесионерите са хора, близки до властта (властта по принцип) и поради тази причина си ги пазят като писани яйца
9
1
 
20
 
! Отговори
давай на ред преди 8 години
Ха-ха тиквата и на тая трябва да и поиска оставката за лоша комуникация с медиите не може министъра на туризма да говори такива глупости и после да чакат гости да дойдат . Ама всъщност какво може да се очаква от поредната калинка която сама не знае защо е министър и какво прави.
8
4
 
32
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
В България всичко е от времето на "лошия" социализъм - пътищата, лифтовете, електропреносната мрежа, язовирите ...По време на евроатлантизма само се краде и нищо не се подновява.Докога ????
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Калинка, Калинка, Калинка моя!
6
1
 
18
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
",,,една от калинките на Симеоновския лифт..." Хм,все си мисля,че "калинките" са най-вече в министерски съвет,ама нейсе....
5
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как може да си министър на туризма и да кажеш, че няма да се качиш на лифта, въпреки че го смятат за изправен? И после да говориш за зимен туризъм!!! Това просто доказва това, което всички подозираме, че е просто една кифла.