А да се върне казармата? С 6 месеца за всички...

Каракачанов: Задължителното военно обучение – в закон!
8 фев 2016 11:07,
551
А да се върне казармата? С 6 месеца за всички...
Снимка: архив Булфото

Дебатът за и против военното обучение на българите продължава. Седмица след като стана ясно, че Министерството на отбраната обсъжда да води на военен отчет всички младежи над 18 години, на дневен ред отново изскочи идеята да се върне казармата.

Лидерът на ВМРО и зам.-шеф на парламента Красимир Каракачанов поиска тя да е задължителна за всички за половин година.

Още по темата

"Предложението всички мъже да бъдат в запаса е недовършено. Какво значи да се запишат? Добре – ще ги вкараш в компютъра, ще ги подредиш, ще ги разпиташ. Но от 2008 г., откакто е отменена военната служба, тези мъже нямат военна подготовка. За какво ще ги запишеш? За пушечно месо ли?", обяви Каракачнов.

Той припомни, че в Конституцията е записано, че защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин, а обучението им се урежда със закон. Затова той предложи да се напише ясен закон за военното обучение.

"Разумно и нормално е това военно обучение да започне от училище – в 10, 11 клас като някаква начална подготовка, за представа. След това да се възстанови наборната военна служба в рамките на 6 месеца за всички български граждани", каза лидерът на ВМРО.

Каракачанов припомни изследване на "Галъп", според което 71% от българите подкрепят възстановяване на казармата, а 81%  - младите от гетата да отбиват казармата, получавайки някаква грамотност и трудова повинност.

Настимир Ананиев от РБ пък се противопостави на идеята за задължителна казарма и предложи да се въведе доброволно военно обучение.

"Ще видите колко много хора ще се запишат", каза той и допълни, че е правил проучване и е установил голям интерес.

Ананиев отхвърли и притесненията, че след промените в закона за отбраната от миналата седмица, турски военни самолети ще охраняват въздушното ни пространство. Преди дни депутатите позволиха българските военни да извършват съвместна охрана със сили на НАТО.

Ананиев обясни, че правителството ще решава с кого да сключи договор за охрана. "Въпросът е обсъждан с Белгия, Холандия, Канада, САЩ, Франция, Италия... С Турция не са водени разговори", каза депутатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


551
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
2
 
2
 
! Отговори
ЩАБ преди 8 години
До Анонимен 358КОЙ е казал,че ще се раздава автоматично оръжие на всички малцинствени групи?Лопата и кирката са бойното оръжие на голяма част от армията!
222
2
 
3
 
! Отговори
Край преди 8 години
ПРАВ Е ЯЗЕ. Българите не се ли опомнят че не са в демократичния толерантен рай а в кипналия от конфликти свят - ще загубят държавата си. Добра -лоша държавата си е наша и по-добра няма да направим или да намерим.
221
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен: Много точно, дори и финансово издържано, това не съм го мислил до сега. Много, много години от живота ми отиде в казарма, не съжалявам . Много момчета влязоха, много мъже излязоха. Но, имаше и такива, ***, излязоха мъже, с които и сега като се видим ,и кафе може да пием. Значи, първите 7 години са важни много, някои не са ги имали,по едни и или други причини, казармата е помогнала. Така мисля ,аз, трябва да я има!
220
6
 
10
 
! Отговори
Язе преди 8 години
Турските въоръжени сили, 647 993 души в редовни формирования. Гръцки въоръжени сили, 150 000 души в редовни формирования. 90 000 наборна служба. Румънски въоръжени сили, 120 000 души в редовни формирования. 90 000 наборна служба. Сръбски въоръжени сили, 80 000 души в редовни формирования. 40 000 наборна служба.Македонски въоръжени сили, 25 000 души редовни формирования. 10 000 наборна служба.А сега България, въоръжени сили, 38 000 души редовни формирования.Наборна служба няма. Мислете ...
219
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
добре че тоя Каракачанов не го направиха министър на отбраната.......Кунева става....Достатъчно отврат има в живота на хората,за да ни натресват и казарма...
218
2
 
15
 
! Отговори
пацифист преди 8 години
До АРМИЯВ света има десетина държави без никаква армия. Не ми е известно жителите на тези държави да минават по улиците на "прибежки и препълзавания" и да "берат трепетлики" от страх някой да не ги превземе. Имат си служби за вътрешна сигурност, не се дървят на други държави и си живеят мирно и щастливо.
217
12
 
4
 
! Отговори
Край преди 8 години
Българияя трябва да я има и след НАТО. За това е необходимо българските момчета да бъдат обучени и калени да я защитават.
216
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Така е339 *вземоха запаз като кашик.* на 64 години и неграмотен стига лъга бре
215
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако днес се върне наборната служба, в редовете на армията ни ще постъпят от набор 1998г, следните етнически групи:20 000 роми10 000 българи6 000 турци2 000 помациИскате ли да дадете автоматично оръжие на тази сбирщината?
214
1
 
14
 
! Отговори
ефрейтора преди 8 години
До АРМИЯВсяка една държава трябва да има армия !----Ти къде видя държава? Аз виждам американска колония!
213
8
 
3
 
! Отговори
Край преди 8 години
Коте чета писанията тук се убеждавам че е задължително военно и патриотично обучение за момечатата от мин. 6м. Толкова плювни по Родината рядко можеш да прочетеш. По хубава и по добра към тях Родина българите никога и никъде няма да имат - пазете я даже с кръвта си ако се наложи. Пред външен враг даже ДПеевски и Меглена Кунева ми стават родни брат и сестра.
212
2
 
10
 
! Отговори
ефрейтора преди 8 години
До ме 337---Както вече казах - нещата са дълбоко, дълбоко морални. Нищо вече не е същото и никой не е същият, за да искаме да бъде както преди! Пак казвам - който ни вкара в Нато, той ще ни докара и белята. Само, че неговата война, не е моята война и предполагам, че болшинството са на същото мнение!Държавата иска да си плащам за здраве, да си плащам заради това, че пътувам по пътя, строен с моите пари, а ти ще ми говориш, да ходя за защитавам тази "частна" държава!"No pasaran!"
211
2
 
4
 
! Отговори
протестиращ преди 8 години
До анонимен Сънароднико навярно си истински православен българин и затова се обръщам към теб така.Интересното е че не само е по скъпа подръжката на кадровата войска спрямо наборната нои не надеждна.Как може да сравните бойните действия при боравене с различните видове оръжия на един 20-22 год с едидин 40-45 годишен.Времето е ограничено но ще се спра на Охраната на границата .Зкриха ГВ и тя се пази от платени полицаи какъв е ефекта получават заплати за да емитират че охраняват .Разграден двор
210
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наборната служба в Гърция все още не е отменена!!Защо ли???Големи .......раси станахте за 20 години,бре!!!Я се дръжте като мъже!!!Какво сте се разциврили??Иначе на приказки да защитавате България сте велики,а 6 месеца обучение от живота си в нейна полза не можете да й дадете!!Давали са и по 2 и по 3 години някои ваши бащи и дядовци и никой не е ревал както вие сега!!!Пууууу,една капачка на шише с лимонада не може да отворите без помощ,бре умрели марули!!!
209
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Синовете на депутатите Стефан Данаилов и Георги Седефчов Първанов не са помирисвали казарма и никога няма да се докоснат до тази простотия. Защо нашите синове да се жертват, да не би да не са ни мили?
208
2
 
4
 
! Отговори
@341 преди 8 години
В статията пише "ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ". Това според мен значи, че ще бъде задължителна и за мъже и за жени. Освен ако нямаш някакъв друг превод на тези думи?
207
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
живеем във време без нормални ценности и най-малко казармата може да ги възвърне...напротив ще се увеличи деградацията....
206
2
 
5
 
! Отговори
BG преди 8 години
До 328 - отговарям ти веднага - за заплати на военните дето ходят да пазат на м........ в Ирак и Афганистан !!! Ето там са парите !!! Няма пари за техника, ама по 300 евро/ден + заплата в България има нали ! *** виж ония дето се върнаха от мисии в Карлово и Казанлък - познавам такива хора, от много "зор" се върнаха с по 30 че и повече кила надебелели та един мой приятел едвам го познах, така се беше ошишкал :)))
205
17
 
3
 
! Отговори
бригаден генерал преди 8 години
Не е вярно,че казармата е излишна.Тя развива другарството,дисциплината и възпитава в дух на патриотизъм.Изкоренява мързела и прави от хлапаците мъже(виж днешната лигава младеж с меки китки)Дава професии на малцинствата и насока в бъдещето и прави по-голямата част от тях полезни за обществото.Казармата трябва да се върне незабавно с минимум 1 година продължителност!
204
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
безуммието се вихри на пълни обороти. На чашка, такива като Каракачанов се екзалтират безконтролно. Да поискаме от тях да изпеят "Велик е нашият войник" или "Изправи се гора от стомана...", обаче силно се съмняват, че знаят дори и една строфа.То хубаво да има военна подготовка, но щом от депутатската посока задуха този вятър, със сигурност е замислен поредния грабеж и прахосване на всякакви ресурси. Боже пази ни! Боже опази България!

Спонсорирани публикации