А да се върне казармата? С 6 месеца за всички...

Каракачанов: Задължителното военно обучение – в закон!
8 фев 2016 11:07,
551
А да се върне казармата? С 6 месеца за всички...
Снимка: архив Булфото

Дебатът за и против военното обучение на българите продължава. Седмица след като стана ясно, че Министерството на отбраната обсъжда да води на военен отчет всички младежи над 18 години, на дневен ред отново изскочи идеята да се върне казармата.

Лидерът на ВМРО и зам.-шеф на парламента Красимир Каракачанов поиска тя да е задължителна за всички за половин година.

Още по темата

"Предложението всички мъже да бъдат в запаса е недовършено. Какво значи да се запишат? Добре – ще ги вкараш в компютъра, ще ги подредиш, ще ги разпиташ. Но от 2008 г., откакто е отменена военната служба, тези мъже нямат военна подготовка. За какво ще ги запишеш? За пушечно месо ли?", обяви Каракачнов.

Той припомни, че в Конституцията е записано, че защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин, а обучението им се урежда със закон. Затова той предложи да се напише ясен закон за военното обучение.

"Разумно и нормално е това военно обучение да започне от училище – в 10, 11 клас като някаква начална подготовка, за представа. След това да се възстанови наборната военна служба в рамките на 6 месеца за всички български граждани", каза лидерът на ВМРО.

Каракачанов припомни изследване на "Галъп", според което 71% от българите подкрепят възстановяване на казармата, а 81%  - младите от гетата да отбиват казармата, получавайки някаква грамотност и трудова повинност.

Настимир Ананиев от РБ пък се противопостави на идеята за задължителна казарма и предложи да се въведе доброволно военно обучение.

"Ще видите колко много хора ще се запишат", каза той и допълни, че е правил проучване и е установил голям интерес.

Ананиев отхвърли и притесненията, че след промените в закона за отбраната от миналата седмица, турски военни самолети ще охраняват въздушното ни пространство. Преди дни депутатите позволиха българските военни да извършват съвместна охрана със сили на НАТО.

Ананиев обясни, че правителството ще решава с кого да сключи договор за охрана. "Въпросът е обсъждан с Белгия, Холандия, Канада, САЩ, Франция, Италия... С Турция не са водени разговори", каза депутатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


551
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
4
 
6
 
! Отговори
@338 преди 8 години
Да, щото сега като няма казарма и няма никаква простотия и опростачване. Направо сме пример за интелект и чистота на мислите. Сакън да не вземат телефоните на чаветата ви за месец, че ще страдат от интернет абстиненция. Или няма да могат да заснемат поредното си съботно освинване и да го предоставят на службите от поне 5 страни, за да си подобрят лицевото разпознаване.
202
1
 
1
 
! Отговори
Доброволец преди 8 години
До АнонименГаубицата си я сложи където искаш, може и в кухнята и дулото и да търчи през прозореца. Важното да ти е подръка и предварителна нацелена накъдето трябва. И изобщо думата ми беше за личното оръжие, а не за тежка техника.
201
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
337,именно липсата на армия, ще ни накара да решаваме проблемите с разум, а не със сила
200
6
 
18
 
! Отговори
Така е преди 8 години
На 65г.съм.Ветеринарен лекар.Завършил съм НШЗО в Плевен.Мразя военщината и изключителната простотия ,която търпях в казармата. До 55 годишнината си ,когато бях снет от отчет , всяка година ме вземоха запаз като кашик.*** ме взеха за изтрималка да си попълнят бройките. А хиляди други връзкари не знаеха що е то запаз.Никога повече редовна армия.Кайто има афинитет за военен да заповяда в платената армия.
199
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
връщането казармата е връщане към простотията и опростачването.....
198
14
 
6
 
! Отговори
ме преди 8 години
Много ми е любопитен въпросът "защо". Вие слепи ли сте, не виждате ли какво става по света? Украйна запалена, Сирия запалена, в Турция се провежда чистка срещу кюрдите. Оградени сме от конфликти. И в момента сме напълно беззащитни. И какво, ако и тук решат да ни омиротворят, кой ще ни спасява задниците? Американската армия ли? Какво значи, че било като часовете по религия. Религията е въпрос на избор, да защитиш семейството и родината си е ЗАДЪЛЖЕНИЕ! Какви хора сте изобщо вие? Хора ли сте?
197
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В БНА тези от МГ чистеха денонощно кенефите
196
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що се занимавате с простотии?Война отдавна не се води по белия свят с армия пешаци, въоръжени с пушки. Е, ако наистина сме си в третия свят, то можем да се въоръжим всичките и да пуснем мюезина!
195
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До бургазлияБатка, Ж.З. си бе чуьек, земи прочети поне "Винету" тъ дъ съ уграмотиш малку !
194
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"""В Горна Малина бях :) - не бях връзкар, просто бях доста интелигентен .. а и възпитаниците на МГ предимно свързочници ставаха май."""Връзкар си, признай си
193
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали махнахме задължителната служба и въведохме наемна, след като се присъединихме към НАТО. Какъв беше смисъла на всичко това, ако сега пак ще връщаме задължителната?
192
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До някой 325надявай се SR0DN ***
191
2
 
3
 
! Отговори
ефрейтора преди 8 години
До ДоброволецАко службата я направят като в Швейцария - (след служба излизаш в запас с оръжието си и си го държиш в къщи) - тогава може.---А недей така! В Бояна, Драгалевци, Симеоново, Дондуков 1 и 2, както и зад "коня" - жив човек няма да остане!
190
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЗа сведение Марио Куркински се казва Ивайло, служил е в обикновенна, средностатистическа казарма. Понеже е публична личност всички знаят какъв "мъжага" е станал, благодарение на родната казарма.
189
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брей,какъв рев против казармата!!!Ами добре,няма да има казарма,но питайте къде са спестените от наборната служба пари до момента!!!Няма наборна служба,не се издържат войници,нарязахме да какво падне под ръка за старо желязо,друго продадохме за жълти стотинки и сега........един лев няма за ремонт на техника!!Къде са съдраните от гърба ни пари от вас,от майките и бащите ви,от дядовците и бабите ви,от семействата ви и хапката на вашите деца??Няма казарма!!Да,ама и икономисаните пари и тях ги няма!
188
4
 
4
 
! Отговори
бургазлия преди 8 години
Всичко се разпродаде и разруши от новите демократи и накрая БбЪЛГАРИЯ СЕ ДАДЕ НА КОНСИНГНАЦИЯ ЗА ДА МОЖЕ НЯКОЙ ДА МОЖЕ ДА Я ПРЕВАТИЗИРА.
187
2
 
6
 
! Отговори
BG преди 8 години
Всъщност въпроса за обучението на младежите за боравене с оръжие е същия като с религиозното образование - който иска, има си достатъчно неделни училища в църквите и тем подобни ! За военното обучение е същото - има достатъчно клубове по бойни изкуства, оцеляване и прочее - комуто това влече и харесва оръжията, той си ги посещава и без някой да го задължава ! А пък на който не му харесва - ами насила хубост не става !!!Вместо казарма, да облекчат режима на носене на оръжие е 100 -пъти по-добро
186
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен Сопа за г_йфилистичните предатели наложили,, тре_и пол ,,в България ,и отхвърлили тиранията и робията над собственият си народ и проповядващи ,,съжителство ,,и ,,владичество ,,
185
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо? За случаите, когато Щатите ще имат нужда да им водим мръсните войни ли? Каракачанов, ходи си хвърли един студен душ и стига си ни занимавал с глупости.
184
3
 
6
 
! Отговори
Доброволец преди 8 години
Ако службата я направят като в Швейцария - (след служба излизаш в запас с оръжието си и си го държиш в къщи) - тогава може. PS: за строителни войски правилото да не важи! Аммахааа!