60 км/ч в повече на пътя? Вече ще наказват и със... затвор

Зимните гуми – задължителни от ноември до април, реши НС
24 фев 2016 16:00,
133
60 км/ч в повече на пътя? Вече ще наказват и със... затвор
Снимка: архив, Булфото

Наказание до три години затвор чака всеки, който превиши максималната разрешена скорост с над 60 км/ч. Това решиха депутатите, които промениха Наказателния кодекс и криминализираха шофирането с превишена скорост.  

Парламентът прие на първо четене серия от промени, свързани с движението по пътищата. Те са провокирани от зачестилите нарушения и многото трагедии на пътя в последно време.  

Зимните гуми стават задължителни, а шофирането в насрещното движение по магистрала или скоростен път вече ще се наказва солено. Новите шофьори ще имат по-малко точки, а глобите за превишена скорост и пияни шофьори скачат значително.  

Това  са част от промените, приети с два проекта в закона за движение по пътищата.  Единият - внесен от ГЕРБ, а другият от шефа на транспортната комисия Настимир Ананиев от РБ.  

С новите текстове депутатите забраниха и безпричинните маневри, рязката промяна на посоката на движение и внезапното преминаване от лента в лента. Промените сложиха и забрана за движение или спиране без причина в аварийната лента на магистралата.  

Шофирането на къси светлини в тунелите вече става задължително. А също - и карането на каруца със светлоотразителна жилетка.  

С новите текстове шофьорите се задължават и да не потеглят, ако пътниците, които возят, са без колани или ако има малки деца без детски столчета.  

В промените е уточнено, че зимните гуми ще са задължителни от 1 ноември до 1 април. Срещу този текст се изказа Димитър Байрактаров от ПФ. Според него това било равносилно на задължение всички да ходят със зимни обувки през зимата. "Колко от вас са със зимни обувки сега?",  попита колегите си той.  

Депутатите приеха и проекта на Настимир Ананиев, с който въведоха забрана за шофиране в платното за насрещно движение.  Ако нарушението е на скоростен път или магистрала, наказанието ще е глоба до 3000 лева и отнемане на книжката за шест месеца.  

Депутатите отхвърлиха проекта на Петър Славов от РБ, който предвиждаше наказания за участие в гонки. Според управляващите в закона и сега има предвидени наказания за хулиганство на пътя, но проблемът е в трудното събиране на доказателства за това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
39
 
! Отговори
Ванката преди 8 години
Значи ще караме кабриото със зимни гуми, така ли? Или вътре по къси *** и джапанки, а колата със зимни... Тези *** наясно ли са, че зима нямаме вече, и че на над 8-10 градуса зимните гуми се скапват.
25
1
 
22
 
! Отговори
Винету спира преди 8 години
всички обществени поръчки, сега бандата му в НС приема лобистки закони за търговците на гуми, после си създават картел за гумите, подобно на горивата, пък после колкото милиони Господ даде. Очаквам и други подобни закони. Остане ли тоя още една година на власт Вълко Червенков и Тодор Живков ще ни се видят като демократи от световна величина.
24
2
 
15
 
! Отговори
as преди 8 години
Това дето го пишат скор няма да стане.
23
4
 
38
 
! Отговори
хт преди 8 години
Няма резки движения без причина !!!!Вече се убеждавам ,че някой хора нямат връзка с главния мозък.Имам чуствовто ,че политиците и народа не живеят в една страна !!!
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До meегати глупавия коментар :)
21
2
 
10
 
! Отговори
SA преди 8 години
Карайте си всесезонките и това е!Който има пари за 2 комплекта гуми,нека дава!!А за глобите-много са хубави,но въпроса е дали се събират,а не какви са!!
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"60 км/ч в повече на пътя? Вече ще наказват и със... затвор"-Като знам в България как "наказват" та от десетилетия няма осъдени за нищо.
19
1
 
27
 
! Отговори
ссс преди 8 години
а винетки за каруците????????????? както и технически преглед???
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нови затвори ли ще строят?Колкото и да вдигат глобите,това не е начин за справяне с положението,но то тикви,как да го разберат това?!
17
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно, ако карам на път с ограничение 90 км/ч и реша да продухам турбината и вдиган 150 км/ч мястото ми ще бъде в затвора! "Депутатите забраниха и безпричинните маневри, рязката промяна на посоката на движение и внезапното преминаване от лента в лента." Хахаха, тези хора, не са нормални ... уважаеми коле, видите ли дупка, неравност или паднал предмет, смело напред и никви опити да избегнете препятствието на пътя. Това са тъпотии, които няма да променят нищо! Трябва култура и възпитание!
16
7
 
18
 
! Отговори
Прасевиден Курешкояд преди 8 години
Аз па ше си карам с летните гуми и зиме и лете и не ме интересува кви глоби щяло да има. Те ше ми кажат аз ко да права. Ай ше ви се не види и на панаира.
15
2
 
35
 
! Отговори
me преди 8 години
"С новите текстове депутатите забраниха и безпричинните маневри, рязката промяна на посоката на движение и внезапното преминаване от лента в лента." Това е в графата WTF? Как точно се дефинира безпричинна маневра? Все пак ако си направил някаква маневра сигурно е имало някаква причина, не е просто тик на ръката ти. Ако преминеш от лента в лента внезапно, за да избегнеш ПТП безпричинно ли е? Пък това за зимните гуми е абсурд някакъв - навън тая седмица е над 20 градуса, сняг няма от месец.
14
1
 
23
 
! Отговори
маке преди 8 години
за сичко съм съгласен ама тука зимата има нема кара по 2-3 седмици
13
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Налудничави глоби и наказания, как може да ти сложат глоба, колкото годишно изкарваш? Няма кой да ги плаща тези пари. Глобата за висока скорост отново е по-висока от колкото след употребата на алкохол. За нсо и депутатски коли, какво ще случи - имунитет.
12
2
 
38
 
! Отговори
тТт преди 8 години
По какъв начин КАТ-аджиите ще решават кои гуми са зимни кои не са? Или пак по преценка кой да почерпи и кой не? Този закон е ***-ОТ-СКИ отвсякъде!!! Какъв 1 април, алоу?! При обилни пролетни валежи аквапланинга при зимните гуми е ПО-ГОЛЯМ от летните заради ширината на отвеждащите канали!!! Това мислихте ли го?!?!? Доста шофьори ще си идат заради този закон... помнете какво съм ви писал!!!
11
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слагам зимните през декември и ги махам през март По този начин търкам повече летни гуми , които съответно са по-евтини Не знам дали моя начин е правилен , но за мен е удачен .....карам кола от 20 години
10
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе давайте целогодишно зимни гуми, то... за летните какво остана.
9
1
 
22
 
! Отговори
ХА.. преди 8 години
САМО ДЕТО НЯМА ЗИМА
8
5
 
6
 
! Отговори
varg преди 8 години
затова не ми трябва кола и без това не мога да спестя пари от соцялните, а пък приятеля ми Ерджан с който живеем на семейни начала ме кара навсякъде
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уродска държава еей!!! Бегайте на далече!

Спонсорирани публикации