Божидар на Меркел думаше: Уважаема госпожо...

Директорът на НИМ с отворено писмо до германския канцлер
Обновена: 9 мар 2016 14:01 | 9 мар 2016 14:00, Красимир Ангелов
108
Божидар на Меркел думаше: Уважаема госпожо...
Божидар Димитров написа нестандартно писмо на Меркел. Снимка: Булфото

Директорът на НИМ Божидар Димитров се обърна с открито писмо до германския канцлер Ангела Меркел по повод очакваното ново споразумение с Турция за справяне с мигрантския поток към Европа.

В писмото си, изпратено и до медиите, историкът отправя наколко "предложения от хуманни съображения".

Още по темата

"Уважаема г-жо Меркел, Отнасям се с огромно уважение към Вас и към Вашите усилия да подобрите участта на стотиците хиляди бежанци и емигранти от Сирия. И тъй като окончателното споразумение с Република Турция ще бъде подписано на 17 март (т.е. все още има време за уточнения, поправки и допълнения) осмелявам се да направя няколко предложения от хуманни съображения", се чете в посланието на Божидар Димитров.

"В проектоспоразумението с Турция предвиждате да приемете само сирийците, т.е. квалифицирате само тях като "бежанци". Г-жо Меркел, да оставим настрана лицемерието. Война или мащабни военни действия се водят и в Ирак, и в Афганистан. Оттам също бягат хора от въпросните военни действия. Признайте и на тях същия статут, т.е. определете ги като "бежанци" и ги приемайте в Германия като сирийците", пише в посланието си директорът на НИМ.

По думите му хората остават с впечатлението, че статут на "бежанец" и свободен път до Германия "ще имат само хора, добрали се до Гърция или до България – първите страни на Европейския съюз до Турция".

"Защо, г-жо Меркел, тези нещастни хора трябва да се измъчват с гумени лодки през Егейско море, през странджанските джунгли или през блатата в устието на Марица? Знаете, че хиляди се давят, други (особено децата) се разболяват. Мисля, че е възможно подборът на бежанците да бъде извършван пряко в лагерите в Турция покрай сирийската граница и оттам избраните да бъдат превозвани от най-близкото летище директно до Германия.

Няма да струва много. Има толкова нискотарифни компании. Таман да спечелят някое евро. Може да се използва и военната транспортна авиация. Дори и България може да помогне – имаме два "Спартан"-а", завършва писмото на родния историк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва всички държави по пътя Турция- Германия да отворят границите си,та всички поканени от баба Меркел да и отидат на гости и да бръкнат най-сетне и в нейните ***.
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На мен също ми хареса.Защото не съм съгласен за грешките на някои политически инженери(САЩ) и техните политически послушници(ЕС) да плащаме всички.Нека тези които създаваха опозиция без да се интересуват каква и я въоръжаваха да поемат бежанците и да се грижат за тях.Да не са им разбивали родината.Сега не желая да чувам за разпределение и поемане на обща част от тежестта.На нас българите Асад не ни пречеше и не желаем да гледаме чужденци още повече,че за нашите родители 157лв пенсия е малко.
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На мен ми харесва,все пак някой трябваше да го каже на глас!
75
9
 
1
 
! Отговори
номер2 преди 8 години
Защо го публикувате, този така наречен професор? Не виждате ли, че е ***! Назначен от БКП-то за професор! Пфу!
74
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Типичен мазник, помня какви дитирамби пееше при влизането ни в ЕС. От върл комунист, после бесепар - накрая върл гербераст. Повдига ми се от такива личности, без капка морал.
73
2
 
17
 
! Отговори
ВАСИЛЕВ преди 8 години
ГОСПОДИН ДИМИТРОВ ,ТОВА ПОСЛАНИЕ ДО МЕРКЕЛ Е ХУБАВО ,НО ОСНОВНОТО ПОСЛАНИЕ ОТ БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ :ГОСПОДА , АМЕРИКАНСКИ УБИЙЦИ , ПРАТЕТЕ ДВА ТРИ САМОЛЕТОНОСАЧА В СТРАНИ ,КЪДЕТО СА СТРУПАНИ БЕЖАНЦИ И СИ ГИ ПРИБЕРЕТЕ В САЩ,ЗАЩОТО ТЕ СА ВАШИ !ТЕ СА РЕЗУЛТАТА ОТ ВАШИТЕ ВОЙНИ В АРАБСКИТЕ СТРАНИ И УБИЙСТВАТА НА ЗАКОННИТЕ ИМ ПРАВИТЕЛСТВА ! НЕ ПРЕХВЪРЛЯЙТЕ ОТГОВОРНОСТТА НА РУСИЯ И ЕВРОСЪЮЗА-ВИЕ СТЕ ПРЕКИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА ТОЗИ ХАОС ! ОБУЗДАЙТЕ СИ И БЪЛГАРСКИТЕ ЛЪЖЦИ !
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иначе, докато вървят пеш не само трагично загиват, но и замърсяват околната среда.
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прав е. То се знае, че всичките мигранти дращят за Германия. Та кому е нужно - трафик през транзитните страни, то ясно е, че сирене без пари няма, ама организирайте извозване с авиация и вместо бежанците да плащат на престъпни трафиканти нека да допринасят за немската икономика.
70
6
 
1
 
! Отговори
агент Кардам преди 8 години
Съвсем естествено е агентите на ДС да се правят на интересни...но само стават за смях..ха.ха
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bujo ako Frau Merkel uznae ko si sa4inil, nema na4in da ne ti kae, Vonbojur, Ich liebe Dich mainescherer pacienten!
68
9
 
4
 
! Отговори
xaxo преди 8 години
Съветски *** разбрахте ли новината,че Ердоган е повредил на Путин газовата тръба?
67
1
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааа....80 преди 8 години
В Библията ...пише и за Кашпировски , Джуна ,Ванга и ....Вера Кочовско.....ха,ха,хааааааааааааА, ТИ.....САМО ДА СИ КАИЛ ДА ИМ ВЕРВАШ......ХА,ХА,ХАААААААААААА!
66
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 8 години
До 79-така ли? Жалко че тогава не е съществувал ционисткия ешкиназки Израел,щели са там да си инвестират парите и сега с уважение и поклон щеше да ги даваш за пример.
65
9
 
1
 
! Отговори
бг преди 8 години
В Библията пише че Русия е унищожителката на Възродената Римска Империя.
64
10
 
9
 
! Отговори
ТИ СИ ЛЪЖЕЦ БОЖО... преди 8 години
Стига наглост , лъжи и лицемерие по болшевишки , бе Божо ....!!!!!Откакто изръси тая нагла лъжа ...че Хр.Ботев раздал хазната на четата още щом стъпил на козлодуйсия бряг, на бедните овчарчета ---РАЗБРАХ ЧЕ СИ ПРОФЕСИОНАЛЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ ЛЪЖЕЦ!!ЗАЩО НЕ ПИТАШ---КОЙ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ЧОРБАДЖИЯ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО В РУСЕ ...С "КОМИТЕТСКИ ПАРИ"....??!!ОТ КЪДЕ ИМА ПАРИ ....Н.ОБРЕТЕНОВ-ЗНАМЕНОСЕЦА И ПОМ.ВОЕВОДАТА НА Х.БОТЕВ????!!!....../сина на Баба Тонка/...
63
15
 
8
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
ОТКОГА , АГЕНТИТЕ НА ДС/бкп ...ДАВАТ СЪВЕТИ НА ГЕРМАНСКИЯ ПРЕМИЕР...???!!!!!1НАЛИ , ДО ВЧЕРА ----ТЕ БЯХА "ФАШИСТИ" и т.н...".ОБРАЗА НА ВРАГА ОТ НАТО"-------------ДНЕС ВЕЧЕ АГЕНТИТЕ СЕ КАНДИДАТИРАТ ЗА "СЪВЕТНИЦИ"!!!!!!ЩО , ЗА КОМУНИСТИЧЕСКА НАГЛОСТ И ЛИЦЕМЕРИЕ ....ХА,ХА,ХАААААААААААА....!!!????ИЗВОДА Е:....ОТ "КОМУНИСТ"-------АБСОЛЮТНО ВСИЧКО МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА!!!!!/...това са "БЕЗВЕРНИЦИ"-------което значи "ОПАСНИ" , защото нямат "МОРАЛНИ СПИРАЧКИ" и са нагли , мръсни и БЕЗСКРУПОЛНИ.../
62
19
 
6
 
! Отговори
курти преди 8 години
ментето професор божо *** ще има да ни излага докато не го назначат за академик чудя се продуцентите на валя и моро по света как са пропуснали да го включат тоя *** в сериала
61
12
 
8
 
! Отговори
naco преди 8 години
Г-н Димитров,все НАПЪВАТЕ към голямата ЛЪЖИЦА,ЗАЩО?! Стойте си мирничко и кротичко,не е това за Вашата уста!? Колко пъти вече се ОПАРИХТЕ и все още не РАЗБИРАТЕ?!
60
2
 
3
 
! Отговори
Димитър Божидарски преди 8 години
Какво ли олицетворява подареното жълто пате отердоган намеркел. Може би, че има още жълто около устата. Ако искате да видите пиянатамеркел как се излага като се мъчи да играе кючек по бански вижте вютуб. Само разваля танца
59
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДОКАТО БОЖИ ПИШЕ ПИСМА, ГЕРМАНИЯ И ТУРЦИЯ ПРЕВЗЕМАТ ЕВРОПА И АЗИЯ :)))ТУРЦИЯ И ГЕРМАНИЯ ВИНАГИ И ВЪВ ВСЯКА ВОЙНА В ЦЯЛАТА СИ ИСТОИЯ СА БИЛИ СЪЮЗНИЦИ ( С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА - ТУРЦИЯ НЕ УЧАСТВА ),ТОВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ВЕЛИКИТЕ И МАЛКИТЕ,С ПИСМА НЕ СТАВА,ТРЯБВА И АКЪЛ :)))))