ЕС не подписа за бежанците, мисли 10 дни

Меркел говорила 6 часа с Давутоглу преди срещата на върха в Брюксел
Обновена: 8 мар 2016 07:08 | 8 мар 2016 07:00,
93
ЕС не подписа за бежанците, мисли 10 дни
Ангела Меркел. Снимка: БТА

След 12-часови преговори, повечето време по между си, европейските лидери не можаха да постигнат нова сделка с Турция за спиране на миграционните вълни към Европа.

Още по темата
Рано тази сутрин те се договориха в следващите 10 дни да търсят съгласие по новите условия, с които повечето от тях бяха изненадани от турския премиер Ахмет Давутоглу на срещата им в понеделник в Брюксел.

Той поиска от ЕС удвояване на вече приготвените от Европа 3 млрд. евро за сирийците в Турция, сваляне на визите от юни и отваряне на 5 нови преговорни глави, както и политическа подкрепа за създаване на зона, свободна от полети в Сирия.

Сърцевината на турската оферта обаче е предложението да взема обратно всички нелегални имигранти, стигащи до гръцките острови и залавяните от НАТО в нейните териториални води, ако ЕС се съгласи за всеки върнат да приема по един сириец от бежанските лагери в Турция.

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск беше натоварен да се опита да изглади различията между европейските членки до 18 март, когато ЕС и Турция ще се съберат отново в Брюксел, за да повторят опита за споразумение.

Германският канцлер Ангела Меркел и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер съобщиха след края на събирането, че е постигнато политическо съгласие по новото турско предложение. Туск обаче подчерта, че дяволът е в детайлите, особено в правните аспекти на идеите, свързани с размяната на нелегални имигранти за бежанци и с отварянето на нови преговорни глави, последното блокирано от Кипър.

Той заяви от името на страните членки, че те приветстват "новите смели предложения на Турция" и приемат да продължат преговорите по тях. Много от премиерите обаче не ги харесват, особено размяната на имигранти за бежанци и бързането с преговорите за турското членство в ЕС. Меркел, която била запозната с офертата още в неделя вечер от Давутоглу, заяви, че новата схема за размяна е "качествена стъпка напред".

Според нея тя има потенциал да прекърши схемата на трафикантите и да създаде легален път за влизането на хората, нуждаещи се от закрила в ЕС. Меркел, Давутоглу и холандският премиер Марк Рюте, чиято страна председателства ЕС, разговаряли 6 часа в турското посолство в Брюксел в неделя вечер преди срещата на върха.

Германският канцлер била убедена от турския премиер, че схемата е единственият начин за рязко намаляване на броя на прииждащите в ЕС, който нямало да може да бъде постигнат дори с новата операция на НАТО в Егейско море. По нейните думи за разлика от морската мисия, която била и нейна идея, новият план за бежанците бил изцяло турски. От началото на годината в ЕС от Турция са влезли 130 000 имигранти.

Някои страни обаче предупредили, че размяната на имигранти срещу бежанци ще даде възможност Турция да връща многократно едни и същи хора, които се опитват повече от веднъж да стигнат в Европа и биват хващани, докато в замяна ЕС трябва да приема нови и нови бежанци.

Вишеградската четворка пък се опасява, че легалният канал за влизане ще усили още бежанския поток, а унгарският премиер Виктор Орбан дори заплашил с вето. Юнкер смята, че проблемът може да се реши, ако върнатите бъдат сложени в края на списъците за легално транспортиране в ЕС.

По-късно Меркел призна, че изтръгване на съгласие от Кипър, който от години блокира Турция заради окупирането на северната част от острова, ще е по-трудна от склоняването на източноевропейците да приемат замяната имигрант за бежанец.

Не е ясно и как ще бъдат събрани още 3 млрд. евро до 2018 г. Меркел заяви само, че щом първите 3 млрд. са осигурени, ЕС ще намери още толкова.

Турският премиер отхвърли категорично твърденията, че Анкара изнудва Европа за пари. "Тези пари са за сирийските бежанци и всяка стотинка ще бъде похарчена за тях", обеща Давутоглу, добавяйки, че те струват на Турция вече 10 млрд. Според него още при договарянето на първата сделка ЕС-Турция през ноември, е било ясно, че 3-те млрд. са само първоначална сума и ще са необходими допълнителни средства.

"Ние не искаме пари, а справедливо разпределение на тежестите. Турция не е виновна за проблема, както и ЕС", подчерта Давутоглу. Той коментира, че на новото предложение на Турция трябва да се гледа като на "хуманитарен процес в помощ на бежанците, но и като стратегически въпрос за Турция, че тя ще бъде приета в ЕС".

Евролидерите коментирали с него и свободата на словото в Турция, предвид решението за затварянето на в. "Заман". Турският премиер обаче ги уверил, че правителството няма отношение към действията на независимия съд.

"Аз съм срещу всички ограничения за свободата на медиите. Ние имаме много вестници, които ни критикуват ежедневно. "Заман" е юридически, а не политически случай и няма отношение към свободата на словото", заяви Ахмет Давутоглу след края на срещата с европейските лидери и настоя, че Турция няма проблем със свободата на изразяване.

Турция и европейските лидери ще се срещнат отново на 17 и 18 март в Брюксел в опит да постигнат съгласие по условията за спирането на бежанския поток към Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Тико преди 8 години
Споко - турците са с много по - високи доходи от българите - и да паднат визити никой няма да дойде да работи тук за жълти стотинки
53
1
 
10
 
! Отговори
Лермонтов преди 8 години
Какво имат да мислят тези *** от Западна Европа во главе с тази повлекана Меркел,ами трябва всички народи от континента да се вдигнем и изметем тази предателска кохортазагнездила се по министерските кресла в Брюксел !Те правят ли си сметка какво ги чака тези национални предатели, след като ще позволят на тази маса от 75 милиона друговерци събрани от тъмните усоини и дебри на Анадола иДиарбекир да залеят Европа.Срам и Позор за всички нас за което ще бъдем съдени от собствените си деца
52
0
 
6
 
! Отговори
Разбирач преди 8 години
Проблемът на тази сделка не е идеята, а че тя се прави без гаранции, че Турция ще я изпълни. Колкото направиха досега, толкова и отсега. ЕС няма начин да ѝ влияе, защото тя не е част от него. Не е Гърция да ѝ спират и пускат парите. Утре Турция ще дойде с нови искания и притисната от тълпите Европа, пак ще отстъпи. Въпросът е тук има ли линия, зад която не може да се мине. Не виждам ЕС да я формулира засега.
51
0
 
12
 
! Отговори
бобо преди 8 години
Меркел е политически труп.
50
0
 
10
 
! Отговори
Румен40 преди 8 години
Голямо спиране на емгрантите е договорил Евросъюза с Турция - няма що! Европа връща Афганистански (Иракски, Пакистански, Кюрдски и т.н.) джихадисти в Турция, а получава от нея Сирийски джихадисти?!
49
0
 
8
 
! Отговори
Занзибар преди 8 години
Визи за всичките манкали, 6 млрд. евро и зона за сигурност.... Такова ду*ене не е имало и през 16-и век.... Помнете, рано или късно Европа ще се събуди, дано не е прекалено късно само. Балканите ще станат изключително апетитна земя до 10 години. Помнете и това!
48
0
 
3
 
! Отговори
бай наш преди 8 години
абе я всичките мигранти да ги пратят на остров Гренландия - хем е в Европа, хем има място бол и на никого няма да пречат, да си живеят там като пионери-да си правят ако искат ислям, ако искат нова религия,нови държави...
47
1
 
16
 
! Отговори
Това се казва преди 8 години
извиване на ръце. Путин е лош, Ятаган е добър. Тогава това е дето Европа заслужава. Европейците са изкуфяли старчета.
46
1
 
24
 
! Отговори
34 преди 8 години
Меркел е влюбена в Ердоган. И изобщо не се шегувам! Погледнете общите им снимки.
45
2
 
17
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
На германската граница трябва да сложат огромен билборд на Меркел с разтворени бузи и надпис-готова съм да приема всички нуждаещи се!
44
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е само началото на едно изнудване, което ще продължи десетки години. Ако и това не са разбрали *** от ЕС, не знам за какво изобшо получават тези огромни заплати.
43
3
 
32
 
! Отговори
2 преди 8 години
Меркел съсипа Европа...
42
2
 
14
 
! Отговори
гого преди 8 години
До Анонимен 63Ми като си такъв алтруист, писши си няколко бежанци на твоя адрес и си ги гледай, аз не ги искам. Точка.
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво може да се очаква от една номенклатурна комсомолска фуста!Мнението на покровителите й:през гугъла:Ангела Меркель как змеиное яйцо Штази. Часть 1-я
40
1
 
23
 
! Отговори
прокто лог преди 8 години
България трябва веднага да затвори границите си. За да не може пожарникаря да се върне от Брюксел!
39
1
 
14
 
! Отговори
без глупости преди 8 години
Глупости! Бежанците сами решават от къде ще минат и по колко човека! А не европейските бюрократи и разни пожарникари!
38
0
 
32
 
! Отговори
без визи преди 8 години
Ердоган иска безвизов режим с Европа, за да може след това да пуска безвизово неговите дружки от ИДИЛ, към Париж, Мадрид, Лондон и Брюксел, та да правят атентати и да убиват невинни жертви. За Ердоган човешкия живот няма никаква стойност.
37
0
 
15
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 8 години
Срещата ЕС-Турция се отлага за 17-18 Март. Тогава ще бъде взето решение за поредното отлагане за 15-17 Април. Тогава ще бъде взето решение за поредното отлагане за 15-17 Май. Тогава ще бъде...
36
0
 
14
 
! Отговори
50 преди 8 години
До OdysseusСтава дума за 70-те % несирийци от нахлуващите орди. Онези с изхвърлените документи за самоличност, представящи се за сирийци - алжирци, либийци, афганци и т.н., в чиито страни не се води война.
35
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всяка сделка с Турция в момента е супер неизгодна. Живо изнудване от страна на Ердоган.Никакви пари за тези и никакви нелегално влизащи в ЕС!Бежанци или не, да кандидатстват по каналния ред в съответното посолство и при одобрение - влизане само през КПП!