Пчелари на бунт срещу употребата на пестициди

Не е потърсено мнението им преди да разрешят употребата
25 мар 2016 08:44, Петя Славова
8
Пчелари на бунт срещу употребата на пестициди
Снимка: архив, Булфото
Пчелари от региона на Варна протестираха пред Областната управа на града. Те се обявиха срещу употребата на два опасни за пчелите пестицида от групата на неоникотиноидите и искат пълната им забрана. Настояват също за отмяна на поправката в Закона за пчеларството, която позволява употребата на антибиотици и сулфонамиди при развъждането на пчелните семейства.
 
Мотивът е нарасналата популация на два вида червеи по слънчогледа и царевицата. Пчеларите са недоволни, че никой не е потърсил мнението им преди да разреши употребата на опасните за пчелите, а и за всички останали насекоми, пестициди.
 
Според един от пчеларите Стоян Стоянов, основното им действие е върху нервната система. Те се парализират и умират. Специалистът припомни, че огромен процент от храните на хората се добиват вследствие на опрашителната дейност на насекомите и разбира се най-вече на пчелите.
 
Освен пълната забрана на опасните пестициди от групата на неоникотиноидите, пчеларите искат у нас да бъде създадена лаборатория за анализ на загинали пчелни семейства, вследствие употребата на препарати за растителна защита, съобщи БНТ.
 
Те изпратиха исканията си до министъра на земеделието. Пчеларите бяха категорични, че ако не бъдат чути, ще протестират с кошерите си пред Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: пестицидипчелари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 8 години
До АнонименОтнасяйте се сериозно към проблема.Няма полза да разводняваме проблема с врели-некипели.
4
0
 
24
 
! Отговори
gtf преди 8 години
сигурен съм, че всички нормални хора биха подкрепили пчеларите ! Природата е най-голямото ни богатсвто ..
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам за пестицидите, но пчелите стават много агресивни край площи, засети с рапица, Да не стане заради печалбите от спорното биогориво, които влизат само в нечий джобчета, да унищожим цялата природа. А че житните култури масово са обработвани с химикали , пестициди и хербициди е факт. Няма как да се получават по 600-800 кг/дка без химия.
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да вкарат два кошера в общината и да ги ритнат по веднъж. Ще има много опрашени търтеи в общината.
1
0
 
30
 
! Отговори
аз преди 8 години
Това е по-важно от атентатите в Брюксел-обърнете му внимание.Иначе ще карате с камиони пчели да опрашват насажденията срещу големи суми.