60% от българите: Бежанците са заплаха за страната ни!

Също толкова не искат и да чуят за съсед или пък колега мигрант
7 апр 2016 18:50,
82
60% от българите: Бежанците са заплаха за страната ни!
Снимка: Reuters, архив

60 на сто от българите смятат, че бежанците представляват заплаха за националната сигурност. Това показват резултатите от проучване на агенция "Сова Харис" по поръчка на Института за икономика и международни отношения и фондацията "Фридрих Еберт".

Едва 15,2% са на мнение, че бежанският поток не носи рискове, а малко под 25 на сто от анкетираните не могат да преценят.

Според изследването мненията по въпроса са сравнително константни и не се влияят от пола, образованието, възраст, населеното място, идейни възгледи на запитаните.

Близо половината (46,5 на сто) от анкетираните смятат, че ЕС не трябва да помага на бежанците, търсещи убежище на територията му. Най-голяма част от хората на това мнение се аргументират с това, че сред търсещите закрила има терористи и че България е зле икономически и не може да се грижи за собственото си население.

Едноцифрен процент от запитаните са на мнение, че бежанците са с друг манталитет и не подлежат на интеграция или че има опасност от ислямизиране на Стария континент.

28% от анкетираните смятат, че трябва да се помага на бежанците. Най-голям процент от хората, които са на това мнение, посочват, че търсещите убежище имат нужда от помощ и е хуманно такава да им бъде оказана.

Според 57 процента от участвалите в проучването решението на проблема с бежанците трябва да е общо за всички страни в ЕС, но в същото време, 53,6% смятат, че България не трябва солидарно да приема квота от бежанци.

Близо 80 на сто от запитаните са на мнение, че бежанците ще са в тежест на нашата икономика, а почти 40 на сто – че ще има несъвместимост между българската и чуждата култури.

Над половината анкетирани казват, че за тях е неприемливо да имат колега или съсед бежанец. 57,8% виждат в тях заплаха за собствения си живот, защото се страхуват от хората с различни етнос или религия, а други 4,6% се чувстват застрашени, защото мразят чужденци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите сме умерено толерантни хора.Години наред сме живели мирно и без проблеми с турци,роми,арменци и евреи.В по-нови времена си съжителствахме мирно с братският виетнамски народ,а днес китайците са нещо нормално за нашите ширини.Впрочем по всички краища на светът има китайски квартали.Ама досега няма атентати извършени от китайци.Арабите и афганистанците обаче са нещо друго.Те не се интегрират,не работят мразят всеки,които не споделя дивашките им представи и нямат място в Европа.
57
0
 
8
 
! Отговори
Кой преди 8 години
Който е създал проблема с "БЕЖАНЦИТИ" да си го решаваСАЩ да си ги приемат като са толкова "ГОЛЯМА ДЕМОКРАЦИЯ" - Ама нещо ХИЧ ГИ НЯМА ХАМЕРИКАНЦИТЕ. МЕРКЕЛ също да им бере хала като ги е канила. -НА НЕКАНЕН ГОСТ - ШУТ.Какво разни ПОРЪЧКОВИ АГЕНЦИИ и СЛУГИНСКИ ПРАВИТЕЛСТВА - КАТО НАШЕТО ми пробутват РАЗСЕЛВАНЕ на ПРОБЛЕМИ.
56
3
 
17
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Присъединявам се към онези,които мислят,че това е ПЛАНИРАНА ИНВАЗИЯ с крайна цел ЗАТРИ ВАНЕ НА ХРИСТИЯНСТВОТО -това може и самите имигранти да не го осъзнават! Но представете си коя да е държава или даже Европа,след 15-20 години-всичките тия имат по повече от три-четири деца и числеността им ще расте-с религиозно оправдание ще се изисква построяването на джамии,задължително изучаване на турски / арабски / отваряне на религиозни училища и т.н.Европейските политици са далеч от тия проблеми-защо?
55
0
 
18
 
! Отговори
някой2 преди 8 години
Mного ми е страно защо не мигрират в близките им арабски страни?!Близки религиозно,икономически,а тръгнали за крайно чужди във всяко едно отношение на тяхната култура и манталитет страни?!!Много прилича на внимателно планирана и режисирана инвазия!
54
0
 
14
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
Малей.....както каза Н.Пр. Росен Плевнелиев-президент на Република България, тук може да видите на снимката инженер до инженера, архитект до хирурга , и т.н.т.
53
1
 
21
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Аз мисля, че тези 15,2% , дето мислят,че бежанците не носят рискове са били на лечение в затворените отделения на психиатричните клиники.
52
0
 
4
 
! Отговори
До Ужас преди 8 години
Как ги нарече терористите? Европейски ли? Граждани ли? Няма да обиждам терористите но ти явно не си наред. ПОгледат ти е изкривен а главата празна!
51
1
 
26
 
! Отговори
манипулирана анкета преди 8 години
"Сова Харис" по поръчка на Института за икономика и международни отношения и фондацията "Фридрих Еберт"НЕ 60% А 100% ОТ БЪЛГАРИТЕ СМЯТАТ че бежанците са заплаха. Ако приемем тези нахлуващи тълпи само слад 10 години няма да имаме нито държава нито сигурност.Каква сигурност може да имаш сред една *** на която всичко човешко е чуждо, която мрази християните, която решава всичко със насилие?Имам въпрос? те ще ни приемат ли като едни от тях? НЕ разбирасе!тогава защо да ги приемаме НИЕ?отговорете НИ!
50
1
 
28
 
! Отговори
44 преди 8 години
ТО ДА СА ХОРА ПЪК ТО ОЗВЕРЕЛИ ДИВИ ЖИВОТНИ...МЪРЗЕЛИВИ, МИРИЗЛИВИ ДА СЕ ВРЪЩАТ КОЙ ОТ КЪДЕ Е..С ТЯХ ЩЕ СЕ ЗАНИМАВА ЦЯЛА ЕВРОПА...
49
2
 
32
 
! Отговори
Бг преди 8 години
Българите сме им яли попарата на тези 480 г. Знаем им всичките мурафети. Борисов да побърза с гражданските, отряди за самоотбрана, защото цялата отговорност е негова. В тази страна има един човек на когото се вярва. Спешно закон за тероризма свързан пряко и с нов закон за религиите. Тези на снимката са религиозни, колкото Марк и Енгелс. Това е нашествие .
48
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 54: Хайде да не говорим за мизерия, още повече, когато става въпрос за хора, идващи от страни, в които течащата се счита за лукс. България е нежелана, не за друго, но просто, ако не работиш - спукана ти е работата.
47
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-голяма заплаха за България от ГЕРБ едва ли има.
46
0
 
32
 
! Отговори
ETNA преди 8 години
Те тези са заплаха не само за България, а и за Европа, и за човечеството изобщо. Замислете се, защо не ги приемат в другите арабски държави? Защото знаят какво носят със себе си тези хора.
45
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
60% от българите се взимат много насериозно. Бежанците и минутка не биха стояли в мизерната България ако управниците не ги държаха насила по-заповед на господарите от Брюксел.
44
1
 
16
 
! Отговори
допълнение преди 8 години
Заплаха са и : "Българския" Хелзински Комитет (БХК) , ДПС ,БСП , руския патриот осъденият Волен Сидеров , Движение Русофили и прочее антибългарска *** !!!
43
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До УжасЕвропейски граждани, чийто родители са били мигранти/бежанци...За да ние мирна главата - тази *** не трябва да бъде допускана !
42
0
 
16
 
! Отговори
7 преди 8 години
До ВалентинПрав си, не са 60%, но нали и "социолозите" са на софра - обърнали са деветката обратно за по прегледно и еурогейско
41
0
 
22
 
! Отговори
Шфорца преди 8 години
Най-вероятно са пипнати резултатите или пък са участвали основно "правилни" хора (разбирайте представителите на НПО-та, толерантни "интелектуалци" и прочие). Аз не познавам някой, който да иска тези същества тук.
40
0
 
12
 
! Отговори
Робин Луд преди 8 години
Работата отива на голяма пукотевица!И застраховките няма да спасят загубите.
39
1
 
31
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Не вярвам да са само 60%. Българите исторически знаем какво е ислямски главорез и нещата са доста по-дълбоки от сополивото приемате ли т.н. бежанци. Всичките ми познати, приятели и колеги искат тези натрапници да изчезнат по един или друг начин.