БХК до Цацаров: Премиерът ни подбужда към насилие!

Подкрепата му за гражданските арести на мигранти била расистка
226
БХК до Цацаров: Премиерът ни подбужда към насилие!
Снимка: Булфото, архив

Българският хелзинкски комитет (БХК) е изпратил сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу премиера Бойко Борисов заради подбуждане към престъпление.

Още по темата

Според комитета благодарностите на премиера към т.нар. доброволчески отряди, които се организират да ловят бежанци на границата ни, е било расистко и подбужда към престъпление.

В сигнала си до главния прокурор от БХК цитират изказването на премиера: "Аз се свързах с тези момчета, говорихме. Всяка помощ, която е за полицията, за "Гранична полиция" и за държавата е добре дошла. Лично разговарях  с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на "Гранична полиция" да се срещне с тях, така че да си координират сигналите и това, което трябва, така че гражданите… тя държавата е наша обща. Всеки, който помогне само едно "Благодаря" заслужава. Така че вече сме го направили. Факт е, че изпратих от София до Бургас да дойде шефът на "Гранична полиция", те се бяха свързали с граничарите на местния пункт. Така че само помощ е това“.

Според БХК обаче така Борисов подбужда към дискриминация и насилие, основани на народностната и етническата принадлежност на чужденците, пресичащи българската граница, търсейки убежище.

От камитета са категорични, че така пряко поощряваните от него "хайки за хора осъществяват престъпна дейност, изразяваща се в нечовешко отнасяне, незаконно задържане и насилие спрямо търсещите убежище хора във връзка с това, че са чужденци, араби, мюсюлмани", казват още от организацията.

От БХК молят да бъде образувано досъдебно производство по случая.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БХК току що настъпи мотиката. ***- пращай ДАНС да преобърне офиса им, а Цацаров да се заеме със забрана за БХК да действа на територията на България.
10
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тези от БХК,особено тези,които имат дъщери,сестри и живи майки, да си поканят бежанците у тях.да си ги хранят,черпят,да им постилат леглата....и да оставят българите,които още милеят за България,да си я пазят!
9
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БХК - няма нищо българско в тоя комитет и за пореден път го доказват. Всички техни инициативи са против българите и толерират своеволията на малцинствата или незаконните емигранти. Емигрантите могат да искат убежище на граничните пунктове.
8
2
 
51
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
БХК да ходят на място /Сирия, Афганистан, Ирак.../ и да помагат... - тогава ще им повярвам...
7
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия НПО няма ли да ги попроверят данъчните?
6
2
 
45
 
! Отговори
ddd преди 8 години
От БХК да не се ебааават с примиера.Да не земе да примиера да си ги изпрати обратни в Хелзинки.
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Премиера като истински Българин каза , че народа трябва да не е безразличен , но нищо лошо . *** няма как да си получат заплатата , ако не наклепат някой . Да ама не .
4
4
 
27
 
! Отговори
Лудия преди 8 години
Долу ръцете от вожда. Долни ***.
3
1
 
71
 
! Отговори
opps преди 8 години
Това не е пресичане А НЕЗАКОННО ПРЕМИНАВАНЕ и се наказва с 5 години затвор!!! Цацаров да започне по бързата процедура и да си излежават присъдите откъдето идват!БХК ДА СЕ ЗАБРАНИ!
2
25
 
18
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Борисов е без алтернатива...
1
2
 
72
 
! Отговори
ШШТТ преди 8 години
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ТАЯ БХК ДА СЕ ЗАКРИЕ .. ДА СЕ РАЗСЛЕДВА КОЙ ИМ ПЛАЩА..НЕ ,ЧЕ НЕ СЕ ЗНАЕ ,НО ..............