БХК до Цацаров: Премиерът ни подбужда към насилие!

Подкрепата му за гражданските арести на мигранти била расистка
226
БХК до Цацаров: Премиерът ни подбужда към насилие!
Снимка: Булфото, архив

Българският хелзинкски комитет (БХК) е изпратил сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу премиера Бойко Борисов заради подбуждане към престъпление.

Още по темата

Според комитета благодарностите на премиера към т.нар. доброволчески отряди, които се организират да ловят бежанци на границата ни, е било расистко и подбужда към престъпление.

В сигнала си до главния прокурор от БХК цитират изказването на премиера: "Аз се свързах с тези момчета, говорихме. Всяка помощ, която е за полицията, за "Гранична полиция" и за държавата е добре дошла. Лично разговарях  с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на "Гранична полиция" да се срещне с тях, така че да си координират сигналите и това, което трябва, така че гражданите… тя държавата е наша обща. Всеки, който помогне само едно "Благодаря" заслужава. Така че вече сме го направили. Факт е, че изпратих от София до Бургас да дойде шефът на "Гранична полиция", те се бяха свързали с граничарите на местния пункт. Така че само помощ е това“.

Според БХК обаче така Борисов подбужда към дискриминация и насилие, основани на народностната и етническата принадлежност на чужденците, пресичащи българската граница, търсейки убежище.

От камитета са категорични, че така пряко поощряваните от него "хайки за хора осъществяват престъпна дейност, изразяваща се в нечовешко отнасяне, незаконно задържане и насилие спрямо търсещите убежище хора във връзка с това, че са чужденци, араби, мюсюлмани", казват още от организацията.

От БХК молят да бъде образувано досъдебно производство по случая.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
15
 
! Отговори
Владислав преди 8 години
В България модела либерастия, мултикулти и ромале няма да съществува. БХК махнете си *** ръчички от страната, вън! Решете проблема с незаконното преминаване, ромските гета и престъпност, гейската пропаганда и разврат на децата, пък тогава ни давайте акъл.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
RED E , DA SE SASDADE DOBROVOLCHESSKA GRUPA I DA PODBERE TIYA KOITO NI OGRABIHA PARITE OT BANKITE I SPESTYAVANIYATA, A NE DA SE OTKLONYAVA VNIMANIETO S TESI POSTRADALI HORA OT VOINATA!
29
0
 
19
 
! Отговори
gtf преди 8 години
Да напомним на бхк, че чужденците пресичат незаконно границата и пред закона са престъпници. Всяка помощ оказвана на такива би следвало да се преследва и наказва със цялата строгост на закона, като съучастие.Много моля бхк да не превишават правата си !
28
1
 
17
 
! Отговори
вг преди 8 години
До БГ ТУРЧИНКато ги съжаляваш толкова,отговори ми на въпроса. Защо не преминават легално през КПП-тата ,като нормални хора?
27
2
 
5
 
! Отговори
БГ ТУРЧИН преди 8 години
До циникаТИ НАИСТИНА СИ УМЕН ЧОВЕК.....
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да разбера, защо този комитет се нарича Български........
25
2
 
12
 
! Отговори
циника преди 8 години
Зори, да не забравяме и че Орешарски управлява в една грандиозна медийна истерия и под постоянен уличен натиск от 500-600 човека, чието влияние беше хиперболизирано до невиждани висоти от медиите. И също така при една постоянно саботираща управлението опозиция.Сравнете всичко това с невиждания комфорт, на който се радва мутрата-премиер, на която журналистите дори не смеят да й направят забележка.И въпреки това Орешарски увеличи резерва.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов вече заяви, че думите му не били разбрани правилно, така че заплахата на БХК увисва.
23
11
 
18
 
! Отговори
Зори преди 8 години
Орешарски изтегли 1 милиард заем този изтегли близо 20 милиарда! Орешарски направи един сериозен за година и половина, този гафи всеки ден. Орешарски е умен принципен , а другиа е обикновен ***...! Моля ви не сравнявайте *** с Пламен Орешарски единия си остава пожарникарче а другия е изучил хиляди български деца !
22
1
 
36
 
! Отговори
Разследвай, Цацаров преди 8 години
Защо г-н Цацаров не нареди разследване за това нещо БХК,което:-не може да се нарича "Хелзинкски",защото Хелзинската комисия е разпусната;-не може да се нарича "Български",защото не е избран или назначен от българитеи не изразява мнението и интересите на българския народ.Това са шепа златотърсачи,получаващи пари от чужбина,защитаващи чуждикаузи.Може да се наричат "Сороски комитет за работа в България".Останалотое злоупотреба с името на страната и народа,печалбарство и търговия с влияние!
21
2
 
12
 
! Отговори
циника преди 8 години
от каква катастрофа те е спасила мутрата-премиер? Дотук, година и половина управлява само със заеми - над 20 млн. лева, които неработещата бг икономика ще връща с много въображение и много глад. Радвайте се на мутрата - поне е по про.сташки забавна и ви дава това от което имате нужда, за да й простите всичко останало: зрелище и патриотизъм:)))
20
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разкарайте американските агенти на Сорос от България! Забранете БХК.
19
13
 
5
 
! Отговори
циника преди 8 години
мутрата, която от няколко години си играе на премиер е по селски хитър и добре разбира не особено интелигентната природа на българите - готови да преглъщат всякакви унижения с достойнството си, стига някой да нахрани патриотизма им с издевателства над някакви нещастници от Азия. Затова ръкопляскат на мутрите, от които иначе постоянно пищят.Но пищят не защото изпитват погнуса от мутрите, а защото не могат да бъдат като тях.Мутрата-премиер знае всичко това и осигурява зрелището на своя електорат
18
0
 
11
 
! Отговори
МакензенЪ преди 8 години
До bmilanovМигрантите ползват шахидски пояси натъпкани с експлозиви ........
17
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали ги видехме кои стоят зад тия дружинки, все криминални елементи, въпрос на време е да вземат някой гъбар или билкар за бежанец и да го пребият
16
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
я прочетете съседната статия. в лагера в германия им било като затвор,че имало само германска храна,а те искали арабска....моля ти се !!!!! ами да ходят на гости на тези от БХК - може агнешко да им пекат,булките са да отстъпят,белким им угодят!
15
16
 
4
 
! Отговори
циника преди 8 години
радвайте се на премиера-мутра и на някакви фантазьорски граждански арести, извършвани от мутри и им сърбайте попарата! Българите имат някакво *** преклонение пред силата!
14
0
 
29
 
! Отговори
nvm преди 8 години
Знаете ли колко ловни дружинки само чакат да ги разрешат?
13
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ДАНС трябва да влезе в сградата на БХК и да смели всичко живо от бой, после да ги закарат до границата и с мощен шут да им изритат безродните *** от България.
12
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
във всички чужди медии, отразили отрядите от динковци, българите са охарактеризирани като първобитни варвари. честито.