Магията на кредитите – теглиш 2400, връщаш над 5000!

Законът за бързите кредити се промени, проблемите остават
11 апр 2016 12:30,
29
Магията на кредитите – теглиш 2400, връщаш над 5000!
Снимка: flickr

Близо 2 години след законовите поправки проблемите с бързите кредити продължават. Заложеният таван върху лихвите не ни спасява при просрочена вноска, предупреждават юристи.

С близо 13% се е увеличил размерът на бързите кредити за година и половина след промените, които трябваше да решат проблема: "Теглим хиляда - връщаме 3 хиляди лева".

От данните на централната банка се вижда, че сумата, изтеглена като бързи кредити, расте по-бързо след промените от 2014 г. Сега те надхвърлят 1,6 млрд. лева.

"Ако примерно се изтеглят 3 хиляди за 3 години, трябва да се изплатят 9 хиляди. След уж промяната на закона се случи така, че сумите, които трябва да връщаме, не намаляха, просто договорите се промениха", обяснява жена, попаднала в спиралата на бързите кредити, когато мъжът й катастрофирал и имали спешна нужда от пари. Така тя днес тегли нови кредити, за да покрие старите.

Последният заем, който изплаща, е отпуснат след промените в закона.

"Цялата сума, която изтеглих, беше 2400 лева, към момента съм върнала 2600 и дължа още към 2500", казва още тя пред bTV, като допълва, че смята да се обърне към съда.

Проблемите според икономисти идват, когато е забавена дори една вноска. "Колкото повече са просрочията като брой дни, месеци , толкова повече ще нараства сумата", разяснява Иван Стoйков - финансов анализатор. Затова при бърз заем обръщайте внимание на таксите при просрочие, заложени в договора - по закон при забавяне се начислява основният лихвен процент плюс 10.

"Това, което сме срещали в потребителски договори, е, че се залага законната лихва, но не за година, както предвижда законът, а за ден. Това веднага прави неустойката или лихвата за закъсняло плащане 360 пъти над законово допустимата", посочва и адвокат Димитър Деков, председател на Сдружение за правна помощ на потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
jane преди 7 години
Здравей,Това е да се информира широката общественост, че г-жа Джейн Алисън, частен кредитор заем има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и дружества по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се днес с нас по електронна поща, така че можем да ви дадем нашите правила и условия за заем при: (saintloanss***gmail)
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено, че ще процъфтяват бързите кредити и че законът няма да ги хваща. Компаниите за такива услуги са все на хора в политиката. И на Лафка можете да изтеглите заем.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Високи лихви и европейски заплати /2500 +.....безкрайност /в тези пирамидки за бързо кредитиране.Излъганите да му мислят.
20
0
 
6
 
! Отговори
gogo преди 8 години
В Горна Оряховица кредитните бюра вече са на централни места и са повече от аптеките.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Така е 15Банките в БГ са в свръхсатурация / свръхликвидност - имат твърде много пари под влог, но твърде малко, на които да ги отдават като кредит.Докато банковата ни система е толкова забутана, че да предлага "изгодни" кредити с 17-25% лихва, така ще е. За да умориш банка трябва да внасяш пари, и да не теглиш кредит. Така тя изплаща дивиденти под формата на влогова лихва, но не може да впрегне парите да работят.Хората обаче живеят на кредит, което крепи банките и бързите кредити.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия които трупат печалби по тоя начин е хубаво да знаят че един хубав ден, по един или по друг начин ще си платят за откраднатите пари, и то с огромни лихви... да видят колко е хубаво.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпреки всички негативи, банките са в пъти за предпочитане пред бързите кредити. За да не ползвате услугите им навярно сериозно сте оплескали нещата. При предоставени документи от клиента банките отпускат кредит за 1 ден. Явно тези хора искат пари само срещу приказки и лич. карта а после се сърдят. Ами лихварите от *** махала не искат и толкова.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пропаднала държава!
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди две години изтеглих един такъв кредит - взех 2000 лв май беше, а трябваше да връщам 5000 лв. По закон, всеки кредит може да се върне в рамките на 14 дни от неговото изтегляне. Така и направих като прочетох всички условия написани с максимално дребен шрифт. На онези не им стана никак приятно, изкривиха им се физиономиите, но добре че не се набутах с тази гадост.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не теглете такива кредити, ако не можете да върнете три пъти повече. Да не говорим пък за почивка през лятото или някоя друга глупост.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има една банка, където няма лихви и понякога ви опрощават кредитите - Банка РПБ (Роднини, приятели, баламурници)
12
2
 
11
 
! Отговори
Така е преди 8 години
Не взимой никакъв кредит ако щеш да умираш. Не внасяй пари в банка. Да уморим банките от глад.
11
2
 
9
 
! Отговори
dsadsa преди 8 години
Трябва да си съвсем спрял, за да вземеш бърз кредит...
10
0
 
12
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Кога държата, ще направи закон, който да защити хората ? Не да ми се "тагва" от кораби и магистрали.
9
2
 
31
 
! Отговори
Asav преди 8 години
Защото,държавата е абдикирала.всеки си прави каквото си иска.в момента слагат 49% лихва и разни такси,които са незаконни.но това не им пречи да ви осъдят.и тези съдии които ви съдят без да знаете.това го няма никъде само в Абсурдистан.Никой не защитава правата на гражданите.ти си наказан,че живееш тук.ако се оплачеш на омбудсмана,ти отговарят,че не се занимават с финансови въпроси..при потребителите,че не са получили отговор и след това разбираш,че си осъден.няма такова чудо като тук???
8
2
 
31
 
! Отговори
До някой си там преди 8 години
"Ами като взимате кредити, ЧЕТЕТЕ ЛИ ДОГОВОРИТЕ?!?! Или просто си пляскате подписа?! В договора е написано черно на бяло какви са условията. Взимате една *** и започвате вкъщеи да смятате. После отивате в банката и карате служителя да ви го сметне пред вас!"Хахаха, разсмя ме. То повечето българи не знаят колко е 10% на 50лв, пък ще успеят да сметнат сложни лихви, такси, ГПР-та и други сложнотии. Та общо взето изводът е - ако си ***, ще си плащаш и ще мълчиш.
7
0
 
26
 
! Отговори
* преди 8 години
Отваряйте си очите бе хора!Някой да е чувал за сериозна фирма, която да тегли бързи кредити?Не, нали?Защо ли?Защото има достатъчно компетентни специалист, които да четат договорите, преди да ги подпишат.
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами като взимате кредити, ЧЕТЕТЕ ЛИ ДОГОВОРИТЕ?!?! Или просто си пляскате подписа?! В договора е написано черно на бяло какви са условията. Взимате една елкa и започвате вкъщи да смятате. После отивате в банката и карате служителя да ви го сметне пред вас! Що за дивотии са това да теглиш 1000 и да върнеш 3000, т.е. 200% лихва.
5
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С две думи , за да има тарикати трябва да има и балъци .
4
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много хора се лъжат по тия кредити и гледат , че на Запад непрекъснато теглят разни кредити . Да ама там лихвите са 1-3 % и няма никакви уловки . Тука всичките лихвари са престъпници и използват нуждите на хората да трупат нереални печалби . Кредит се тегли само за здравословен проблем , а не за телевизори или перални .