Контейнери със знака на БЧК събират стари дрехи

Те трябва да са добре опаковани в найлонови торби
Обновена: 18 апр 2016 13:55 | 18 апр 2016 13:22, Анисия Иванова
4
Контейнери със знака на БЧК събират стари дрехи
Снимка: Bulgaria On Air

На 12 места в столицата са поставени контейнери със знака на БЧК, в които всеки може да постави старите си и вече неизползвани дрехи.

Контейнери са поставени в паркингите на няколко магазини на веригата "Кауфлнад" – Слатина, Дружба, Овча купел, Студентски град, Малинова долина, има и пред 25-та поликлиника, в Симеоново, пред училище "Виктор Юго", в МОЛ -България, обясни представителят на БЧК Петранка Недялкова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

В тях могат да се изхвърлят само текстилни продукти – дрехи, кърпи, хавлии, завеси, чанти, колани. Вътре не трябва да се слага стъкло, пластмаса, метал, хартия.

Дрехите трябва да са чисти, поставени в найлонови торбички и добре затворени, както и да не се оставят кашони с дрехи около самите контенейри.

Идеята за контейнерите е на Червения кръст и се реализира в цяла Европа. Инициативата има няколко благотворителни цели, затова контейнери ще бъдат поставени и в други градове на страната.

По 10 ст. от всеки килограм от дрехите ще бъдат предоставени на БЧК. Освен това част от дрехите, които са добре запазени, ще бъдат отделяни и ще бъдат предоставяни при бедствени ситуации. Останалата част от дрехите ще бъдат преработвани или предоставяни на хората от третия свят, обясни Недялкова.

Антон Гичев, представител на фирма за рециклиране на текстил, която реализира поставянето на контейнерите, допълни, че в Западна Европа тази идея е от 25 години.

"Българите обичаме да сме ларж, но не обичаме да разхищаваме", каза той и поясни, че резултатите от кампанията са невероятни.

"Стартирахме в Пловдив, жителите на града проявиха много висока потребителска и дарителска  култура. Идеята е много добре приета в Пловдив и в столицата. Контейнерите  се пълнят от първите дни. Няма нито едно злоумишлено действие досега. Дрехите, които се поставят вътре, са добре опаковани, в чисти торби", завърши той.

Репортажът по темата вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Те трябва да са добре опаковани в найлонови торби"Че и с претенции. Ами като имате претнции - купувайте си от магазините :)
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
После тези дрехи отиват в магазините -"маркови''дрехи втора употреба.Те и затова дака се нароиха.
1
5
 
7
 
! Отговори
нели преди 8 години
Е,най-сетне! Винаги ни е било проблем да се освободим от омалели или неносени дрехи. В населението у нас има в пъти повече излишни дрехи от тези, идващи отнякъде и пълнещи магазините втора ръка. Дано само идат където трябва!