Такса "дете" в заведение – законна и недискриминационна

Надценката била предупреждение родителите да пазят децата си
Обновена: 20 апр 2016 09:01 | 20 апр 2016 07:00,
148
Такса "дете" в заведение – законна и недискриминационна

Такса "дете" в ресторантите не е незаконна и не представлява дискриминация. Това реши Комисията за защита от дискриминация, която разгледа случай на по-високи цени в менюто за деца в старозагорска кръчма.

Според комисията няма дискриминация, ако в меню на ресторант или друго заведение за обществено хранене има друга, по-висока цена за консумация относно родители, които са отишли там с децата си.

Още по темата
Повод за решението стана жалба от старозагорка, която през пролетта на миналата година установила, че в местно заведение таксуват с 50 на сто по-скъпо консумация на родители с невръстните им потомци, припомня "Монитор".

На 9 май миналата година Живка Александрова отишла с трите си деца - на възраст 8, 10 и 12 години, в заведение, където прочела в поднесеното й меню, че поради липса на детска площадка консумацията й ще бъде таксувана с 50 на сто по-скъпо (минимум с 20 лв.) от сервитьорите.

Възмутената жена поискала по казуса да се произнесат юристите от КЗД, които уведомила с писмена жалба.

9 месеца по-късно с решение от 15 март от комисията й отговорили обстоятелствено, че в конкретния случай няма данни за дискриминация по признака за "семейно положение". Решението е на Пети специализиран състав с председател Златина Дукова. От текста на решението става ясно, че спецсъставът на комисията е възприел "надценката" като своего рода предупреждение към родителите да пазят децата си.

С особено мнение по казуса излиза обаче членът на състава Атанас Мусорлиев, който категорично не споделя вижданията на другите си двама колеги. Той настоява, че самото наличие на предупредителния текст за по-висока цена при детска игра е достатъчно условие да се предположи неравно третиране на клиента с дискриминационен характер.

"Начинът, по който е описана и обоснована "надценката", представлява обективно мнение на отговорност без значение има ли или не някакви обстоятелства, сочещи виновно поведение на третата страна или дори на самото заведение", се казва в особеното мнение на Мусорлиев.

На финала той подчертава, че в производството е установено нарушение на забраната за дискриминация, извършено от собственика на заведението, в менюто на което е включен процесният текст. Мусорлиев настоява, че с решението на състава е трябвало нарушителят да бъде санкциониран.

Иницииралата производството старозагорка е категорична, че ще продължи битката си за истината, като вече е обжалвала решението на КЗС пред административния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
1
 
! Отговори
Румен преди 8 години
До АнонименНе виждам тук санкция и грижа за останалите клиенти а само ламтеж за печалба. С какво се подобрява вашето спокойствие да изпиеш една бира като знаеш че децата които тичат около тебе са на платежоспособен татко който ще плати? Ако е санкция тя не разрешава продължаването на нарушението а тук става въпрос за разрешително ! И какъв е сигнала? Който има пари прави каквото ще който няма мирува !
118
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никъде не пише, че се санкционират всички родители с деца. Санкционират се родители, които оставят децата си да викат и тичат безконтролно из заведението. Съгласете се, че не е приятно да седнеш в заведението, с желанието да изпиеш една бира и да си починеш, а вместо това да се налага да търпиш неистови детски крясъци. Както някой написа по-долу - родителите имат и ЗАДЪЛЖЕНИЯ, не само права.
117
3
 
4
 
! Отговори
Carr преди 8 години
Да се сложи глоба на родители с деца, които са се държали като ***, разбирам, даже подкрепям. Но да се санкционират абсолютно всички родители с деца минава границите на разумното. Защо родителите на Иванчо са санкционирани, задето родителите на Пешо не са си възпитали детето като хората?
116
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 131Няма злоба срещу децата!!! Има неодобрение на тяхното възпитание. Да цениш бъдещето на нацията Е да създадеш качествени хора, които както всички ние живеем в ОБЩЕСТВО и в такова всеки трябва да се съобразява с всеки и по възможност да не си пречим. Иначе може да станем диваци в гората.Там всеки може да прави каквото си поиска. Малко е трудно да се създаде качествено бъдеще, когато няма възпитание! Така че стига сте обръщали нещата, че се мразят децата!
115
1
 
7
 
! Отговори
Casino преди 8 години
Ami da - tova ne e igralen dom...:-):-):-):-)
114
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живея близо до въпросното заведение! Там ходят само хипопотами с джипове!
113
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво ревете?1. Не е казано, че заведението е забранено за деца, просто играта не се толерира. Ако си седят кротко-ок.2. По света има много заведения изцяло забранени за деца. Никой не го прави на въпрос. Впрочем и тук също. Опитайте да заведете дете в стрийптиз бар. Е, няма да ви пуснат и с право.3. Заведението е частно и собственикът е в правото си да реши, към коя група да насочи бизнеса си. Е, явно предпочита хората над 18 години. Иначе щеше да открие заведение с детски кът.
112
2
 
29
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До 125 Тези родители не просто не могат да се справят с децата си, те не желаят и считат че поведението им е уместно и трябва едва ли не задължително да бъде прието от другите, без значение дали им пречат или не. Истината е че самите родители са невъзпитани. Тези родители после ще ходят в училище и се разправят с учителите за ниски оценки, нищо че детето не знае азбуката и пише на шльокавица или тормози другите деца, защото през първите 7 не е възпитано добре.
111
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До "Еди Коя Си" . Таксата е за играещи и невъзпитани деца, не за стоящи и хранещи се. Тях никой няма да ги таксува. Не е задранено за деца, а за ИГРА!!!!
110
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Била съм свидетел как едно бягащо дете между масите се блъска в сервитьорката и тя потрошава всичко, което носи. Но родителите отказаха да платят, защото тя е трябвало да гледа къде ходи. :D При което момичето извади цялата сума от джоба си, макар да нямаше никаква вина.
109
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Към тези, които нарочват хората, подкрепящи подобна инициатива, за детемразци: Не, не сме детемразци, но не сме и длъжни да обичаме вашите деце, с които вие не може да се справите на обществено място.Когато отида на детска площадка, нямам право да се оплаквам от децата. Те са там за да лудеят. Затова, моля ви се, не се оплаквайте и вие, когато децата ви трябва да се държат подобаващо на други обществени места!
108
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това, че хората искат да отидат на заведение без да им се крещи на главата и да им се бяга между масите не означава, че не обичат деца като цяло. Пък и така да е- какво от това?! За разлика от невъзпитаните деца, тези хора не пречат на никого. И всичко все пак опира не до децата, а до техните РОДИТЕЛИ, които на си правят труда да ги удържат на тези обществени места, за които толкова имат претенции, че са всички! Ако имаше читави родители, нямаше да има нужда от такива ограничен
107
0
 
14
 
! Отговори
Еди Коя Си преди 8 години
По принцип е доста неприятно да седнеш да се храниш и да ти се пищи на главата - в това спор няма.По тази логика обаче, трябва да се сложи такса и за крещящите и хилещите се батки и техните ***. Да не забравяме факта, че има възпитани деца, които знаят къде трябва да се храниш и къде да играеш.
106
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бездетните? Много родители си възпитават децата и не им позволяват своеволия и са съгласни с тази забрана. Това, че има такива, които не могат да ги обуздаят или не се интересуват достатъчно от децата си какво правят, дали ще се наранят или ще притесняват останалите клиенти и персонала е друг въпрос.
105
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доколкото разбрах в съседство има друго заведение, което е с детски кът и площадка. Който иска да си хапва и да пуска децата си да правят каквото искат - да посещава тези заведения. Там те на воля ще си играят с останалите малчугани без да пречат на никого. Но винаги трябва да се прави от мухата слон.
104
10
 
20
 
! Отговори
до 111 преди 8 години
Какво значи "бездетните"? В България тези, които работят няма да видят читава пенсия понеже всичко се разграбва. В чужбина например (където съм аз) всеки месец сама си внасям вноска за пенсия, която ми се спира автоматично от заплатата. После с тази вноска, аз ще получавам пенсия. А тези врещящи и невъзпитани дечица най-вероятно или никога няма да работят или също ще забегнат зад граница поради мизерията в България. Така, че по-кротко с кой на кого вадел пенсиите...
103
0
 
15
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До Man United. Въпроса за полезността на КЗК и за щата им е съвсем друг и няма общо с проблема. Пак повтарям, всеки си е прав за себе си. Тук няма правилна и грешна позиция. Но мисля че няма нищо лошо в това, децата да бъдат научени на малко дисциплина и съобразяване с околните, нали! Все пак не случайно се говори за първите 7 години!
102
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази забрана няма нищо общо с това кой обича и не обича деца. Направена е заради родители, които когато седнат в заведение и пускат децата си на произвола, за да правят каквото искат, без да им обръщат внимание.
101
2
 
4
 
! Отговори
коко преди 8 години
До 115 Не му обяснявай изобщо. Не си струва.
100
12
 
8
 
! Отговори
Чикън преди 8 години
до 112 - анонименрадвам се, че за теб смисълът на живот не са децата. Използвай презервативи!На тая планета обаче оцелява видът, който се размножава. А за такива "богоизбрани" егоисти може би парите и славата са най-важни, а?