Такса "дете" в заведение – законна и недискриминационна

Надценката била предупреждение родителите да пазят децата си
Обновена: 20 апр 2016 09:01 | 20 апр 2016 07:00,
148
Такса "дете" в заведение – законна и недискриминационна

Такса "дете" в ресторантите не е незаконна и не представлява дискриминация. Това реши Комисията за защита от дискриминация, която разгледа случай на по-високи цени в менюто за деца в старозагорска кръчма.

Според комисията няма дискриминация, ако в меню на ресторант или друго заведение за обществено хранене има друга, по-висока цена за консумация относно родители, които са отишли там с децата си.

Още по темата
Повод за решението стана жалба от старозагорка, която през пролетта на миналата година установила, че в местно заведение таксуват с 50 на сто по-скъпо консумация на родители с невръстните им потомци, припомня "Монитор".

На 9 май миналата година Живка Александрова отишла с трите си деца - на възраст 8, 10 и 12 години, в заведение, където прочела в поднесеното й меню, че поради липса на детска площадка консумацията й ще бъде таксувана с 50 на сто по-скъпо (минимум с 20 лв.) от сервитьорите.

Възмутената жена поискала по казуса да се произнесат юристите от КЗД, които уведомила с писмена жалба.

9 месеца по-късно с решение от 15 март от комисията й отговорили обстоятелствено, че в конкретния случай няма данни за дискриминация по признака за "семейно положение". Решението е на Пети специализиран състав с председател Златина Дукова. От текста на решението става ясно, че спецсъставът на комисията е възприел "надценката" като своего рода предупреждение към родителите да пазят децата си.

С особено мнение по казуса излиза обаче членът на състава Атанас Мусорлиев, който категорично не споделя вижданията на другите си двама колеги. Той настоява, че самото наличие на предупредителния текст за по-висока цена при детска игра е достатъчно условие да се предположи неравно третиране на клиента с дискриминационен характер.

"Начинът, по който е описана и обоснована "надценката", представлява обективно мнение на отговорност без значение има ли или не някакви обстоятелства, сочещи виновно поведение на третата страна или дори на самото заведение", се казва в особеното мнение на Мусорлиев.

На финала той подчертава, че в производството е установено нарушение на забраната за дискриминация, извършено от собственика на заведението, в менюто на което е включен процесният текст. Мусорлиев настоява, че с решението на състава е трябвало нарушителят да бъде санкциониран.

Иницииралата производството старозагорка е категорична, че ще продължи битката си за истината, като вече е обжалвала решението на КЗС пред административния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
85, колкото и да е странно за теб, детето освен да тича и играе, иска и да яде :) Да не говорим, че като огладнее иска да се нахрани веднага, а не след 1-2 часа. Целта на ресторантите е хората да могат да се нахранят, но някои хора искат да отнемат това право от децата!
78
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 86Така е. Обаче предполагам, че освен да държат вилицата с лявата ръка си ги научил и как да се държат в ресторанта. Ако децата си стоят тихо и кротко на масата, никой няма да има нищо против. Тук обаче говорим за онези "мамини съкровища", чийто родители са решили, че щом са деца, всичко им е позволено и съответно са ги оставили да вилнеят на воля без значение дали притесняват останалите гости или пречат на персонала.
77
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дете и заведение са две взаимноизключващи се понятия,коментар просто не трябва да има.
76
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като родител мога да кажа едно , децата ми са се научили да държат вилицата с лявата ръка не в къщи а когато ходим на ресторант, децата ми могат да се хранят с клечки не защото съм ги учил в къщи на това а защото от време на време ходим на китайски ресторант.И се справят добре.Говорим за възпитание.Да това са незначителни неща но възпитанието е куп незначителни неща.И всяко едно от тях си има място къде трябва да бъде показано.
75
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Децата трябва да са на площадките, а не в заведенията и моловете.
74
7
 
7
 
! Отговори
Чикън преди 8 години
до тарикатчетата долу:Що не летите с частни самолети, като не искате деца, що не ходите в 5 звездните ресторанти като имате бизнес срещи, що не идете на село, че да няма деца до вас?И да в Америка и в Европа има "Private Dining Rooms" в ресторантите за много важни срещи и хора дето искат да не са обезпокоявани. Точно затова има хостели, където спят по 10 човека в една стая и хотели, където ти сервират в леглото..... Иначе не споря, че има родители дето не стават за нищо, ама не са всички!
73
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На България и трябва Културна Революция, при която лентяйството, алкохолизма и бездействието по заведения и кръчми да се замини с трудолюбие, патриотизъм, предприемачество и морал.Семейството е основна градивна единица на едно общество.
72
5
 
21
 
! Отговори
Дедо Шмърк преди 8 години
От Старата Загора съм и много харесвам това заведение, а нещата там стоят така: Точно пред заведението има доста голяма градинка с пързалки, катерушки, пейки и други подобни глезотии за майки с деца ама маминка иска да пафка цигарки в откритата градина на ресторанта и да висне на едно кафе цял следобед а малките калпазани да пищят на главата на посетителите щот мама е гъзарка и не мой да виси по градинките, тука си требе бар, ресторант или поне МОЛ че се сме от хай-лайфа!!!
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 79.Нощните барове са част от проблема. Защото вместо да отглеждат семейства младите висят като марсоли по диваните.И да ти си също част от проблема.
70
5
 
5
 
! Отговори
Нико преди 8 години
Живеем в ерата на егоизма при която хората предпочитат да карат БМВ отколкото да отгледат наследници.Един ден хората които ще населяват тези земи ще се смеят на глупостта ни.
69
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България изчезвала... дрън дрън дрън... и то защо? Защото не пускали деца в няколко заведения или искали такса! Ами да кажем на собственика да почне да пуска деца и то без такса, че току виж вземем да оправим демографията. Смешни сте! Според вас излиза, че фактът, че не можеш да заведеш детето си в нощен бар или в още няколко заведения е причината да нямате 2 или 3 дете, така ли?
68
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЧикънТи си истински пилешки мозък!!!
67
10
 
7
 
! Отговори
az преди 8 години
Не бих стъпила в такова заведение, независимо дали с деца или без.
66
1
 
1
 
! Отговори
от 64 преди 8 години
Отговори до Баща на 1 дете 61Но в едно си прав за безотговорни родители, не е добре да приемаш огромна работа и да лишаваш децата си често от твоето внимание, просто един родител трябва повече да мисли когато приема работа за последствията.Признавам имам своята вина.Но това е друга тема от тази която говорим.
65
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е на последно място в света по раждаемост. Дори при най-оптимистичните прогнози ни чака демографски срив, и от там тотален срив на икономиката.Хората са слепи да не го виждат.
64
3
 
10
 
! Отговори
mdaa преди 8 години
Все едно аз да отида на чалготека и после да пусна жалба, че ме дискриминират като не ми пускат джаз.То като не е да отидеш на детска площадка да изпушиш 12 цигари за един час, все едно не си живял
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията и най-вече коментарите напомнят за пореден път каква неповторимата култура имаме - нещо между Изтока и Запада, нещо като нищо....Единствената възможност да се засмееш искрено на създалия се парадокс е да живееш колкото се може по-далече, там където хората ходят на ресторант не само с децата си, но ако искат ще са в компанията и на извънземни.
62
8
 
7
 
! Отговори
Руди преди 8 години
До АнонименТеб, като дете никога ли не са те водили на ресторант? Или може би в ресторантите имаше детски кът? Лицемери сте, защото знам, че всички сме били деца, които сме тичали и играли по ресторантите, но хората имаха деца или поне искаха да имат и всички приемаха децата, като нашите деца, децата на България. Не споря, нямам нужда...така или иначе тази сметка ще се плаща по- късно, когато му дойде времето.
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЧИКЪН- АМИ ТО В ЛИЧНАТА СТАЯ ЩЕ ПОИСКАШ И НЯКОЙ ДА ТИ НАПРАВИ БЕБЕ ЩОТО НАЛИ ГЛЕЙ СЕГА ИЗЧЕЗВАЛИ СМЕ- ТИ ОСЪЗНАВАШ ЛИ КАКВА ГЛУПОСТ СИ СНЕСЪЛ ЕЙ ТАКА ПО ПИЛЕШКИ- ЛИЧНА СТАЯ , А?! КОЙ СИ ИМА ДЕЦА ЩЕ СИ ГИ ДЪРЖИ В ЛИЧНАТА СИ СТАЯ И НЯМА ДА ПРЕВРЪЩА МЕСТАТА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ И СОЦИАЛНИ КОНТАКТИ В ДЕТСКИ ГРАДИНИ- ЛИЧНА СТАЯ- А БИК НЕ ЩЕШ ЛИ?!
60
4
 
12
 
! Отговори
Американ преди 8 години
Бог да ги поживи за това решение !Омръзна ми от развилнели се idi0тчета и подобните им родители ! Ресторанта има право да реши дали да е семеен тип или да пази спокойствието на "бездетните" си клиенти.А чикъна по-долу гледа Америка през крив макарон.