Владимир Пилософ: Не действам радикално!

Фондът вече щял да прави задълбочен анализ на случаите
Обновена: 25 апр 2016 09:45 | 25 апр 2016 09:37, Екип на Bulgaria On Air
16
Владимир Пилософ: Не действам радикално!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Проф. Владимир Пилософ, който преди дни пое поста директор на Център "Фонд за лечение на деца", ще представи до 20 дни пред Министерство на здравеопазването (МЗ) визията си за неговото развитие.

В Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, той добави, че не е човек, който действа по радикални методи - "в смисъл хоп, троп - идваме и правим нещо".

Още по темата

Пълна ревизия на Фонда е направена, непосредствено преди той да встъпи в длъжност. Проф. Пилософ посочи, че първо ще се запознае с тези материали, за да види откъде тръгва.

Сред първите му задачи ще бъде работата на експертите и нещо, което по думите му не се е правило, а трябва - задълбочен медицински анализ на случаите, които са заминавали досега в чужбина. Такъв анализ е нужен и, за да може да се начертае ясна картина какво липсва у нас и какво трябва да се направи.

Експертите трябва да имат много ясно становище и да отговорят най-малко на три въпроса в него, подчерта проф. Пилософ и ги изброи:

1. Може ли лечението да бъде осъществено в България или не? Защото това е едно от нещата, които се обсъждат.

2. Ако не може да бъде осъществено в България - Защо - липса на специалист, липса на апаратура, липса на нещо друго и т.н.

3. Колко бързо трябва да бъде осъществено лечението, тоест в какъв срок пациентът без да има допълнително увреда за неговото здраве може да чака.

До момента тези критерии не винаги са били ясно очертавани, а трябва, отбеляза новият директор на Фонда.

"Но това не е било очертано или може би г-н Павел Александров не го е изисквал толкова просто, защото той не е лекар. Донякъде това е оправдание. То и да го напишат специалистите, той какво да прави човекът? Това беше един от проблемите, който навремето обсъждахме, че в администрацията на Фонда няма нито един лекар. Сега се появих аз като директор", уточни още проф. Пилософ.

Слуховете, че "Фондът за лечение на деца" има забавяния на плащания в чужбина, проф. Пилософ коментира така: "Може би има единични случаи на забавяне. Понякога това е от чисто технологичен характер. Ето например в момента е възможно да има някакво забавяне, защото аз и да искам не мога да разпиша сумите, защото нямам още спесимент. Това са технически подробности, но изискват физическо време да станат."
Проф. Пилософ посочи, че и проблеми, свързани с пътуването и настаняването в чужбина също трябва да бъдат решени.

Новият директор на Фонда иска и да бъде и увеличен процентът на даренията - тоест участието на обществеността в решаването на тези проблеми. Той поясни, че в момента Фондът не е изцяло независим, защото по-голямата част от финансирането идва по линия на МЗ.

"Идеята е била да се привличат и доста дарения, където е и големият смисъл да има Обществен съвет. За голямо съжаление съотношението средства от държавата и средства чрез дарения - те не са повече от 2-3% от всички разходи, които са правени от Фонда", посочи още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв е бил този фонд за лемение, в който не са работили лекари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви са тия небългари които ми казват как да мисля живея и говоря?
10
1
 
6
 
! Отговори
Владислав преди 8 години
След като прочетох написаното се убеждавам, че този човек е абсолютен бюрократ и е поставен там с цел не да пращат децата на лечение, а да извърши активно мероприятие в дейността на фонда и прокара вижданията на МЗ.
9
3
 
2
 
! Отговори
Лора преди 8 години
Човек трябва да е луд, за да дарява в този фонд, след като се знае как се ползват средствата. Не бих доверила и една стотинка на структура, която се управлява от държавни служители и от държавата. тези хора постъпват на работа единствено с мисълта как да крадат.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този е работил в ДС до 1990 година. Всички кадри на Борисов са такива.
7
0
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
До osho 7.Не съм вътрешен за системата на здравеопазването, но съм чувал, че за млад лекар, който не е дете на някое светило, е много трудно да се уреди на специализация, за която да си плаща докато работи за 500-600 лв. Като добавиш, че 75% от завършващите лекари бягат в чужбина, за да живеят на място, където има държава и не им се налага да се оправдават защо получават 4 пъти повече от чистачката, да не говорим, че в България чистачки в държавна фирма получават двойно повече от млад лекар.
6
0
 
5
 
! Отговори
osho преди 8 години
Да увеличат даренията - т.е. да прехвърлят на обществото по-голямата тежест от задълженията на държавата. Средставта, с които разполага този фонд са бюджетни пари, т.е. - наши. Пилософ си представя веднъж да платим и втори път да платим чрез дарения. Но за другото го подкрепям - да седнат и да видят защо Израел може да излекува едно заболяване, а България да не може. И ако израелците са си купили някакъв апарат и имат специализирано отделение, какво пречи на България да се снабди със същото.
5
1
 
4
 
! Отговори
ББ преди 8 години
Крайно време е да се смени маслото на всички крадливи самозабравили се доктори. Безпощадно.
4
0
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Изказване на проф. Радослав Гайдарски в предаването "120 минути":"Уволних Пилософ, въпреки, че беше наш човек (БСП), заради натрупани просрочени задължения (по-точно 12 милиона, натрупани с издръжката на частния център на Пилософ- Анимакор ЕООД, безвъзмездно настанен в Националната кардиологична болница, докато Пилософ е директор)Сега си отговорете, защо ГЕРБ назначава човек на БСП, чийто син (Аспарух Пилософ) е бил началник на кабинета на Румен Овчаров(БСП) ?
3
0
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
В превод:"не е човек, който действа по радикални методи"- нищо няма да се подобри, ще се оправдаваме, че така си е било."задълбочен медицински анализ на случаите, които са заминавали досега в чужбина"-ще протакаме, за да "усвоим" средства чрез частни клиники клиники в България."Колко бързо трябва да бъде осъществено лечението, тоест в какъв срок пациентът без да има допълнително увреда за неговото здраве" - колко точно можем да протакаме.Как се привличат дарения когато се уронва доверието с PR милиционерски показни акции ?
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на ГЕРБ дават работа на пенсионерите. Но, само на някои.От къде изкопаха това сърто ченге на 70+? Веднана след акцията. Да не говорим, че акцията срещу предишното ръководство мирише...та се не трае.
1
0
 
13
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Този не е бил от ДС и замесен пак с източване на милиони? Само такива стари и компромитирани кадрили ли ще разпределят парите в държавата? Край нямат простотиите.