БХК vs. полицай – Питал: Българин ли си, манго ли...

Съдът: Ангел да не доближава бития от него ром Митко
31 май 2016 18:00,
102
БХК vs. полицай – Питал: Българин ли си, манго ли...
Снимка: кадър Youtube

Българският хелзински комитет поиска прокуратурата в Пазарджик да отстрани от поста разследващ полицай заради дискриминационна реплика.

Това е поредният епизод от историята с побоя над 17-годишния Митко Йонков от село Овчеполци. Тя започна след като ромският тийнейджър бе пребит от съселянина си Ангел Калеев заради думите му, че българите и ромите са равни. Грозната сцена доби публичност след като самият Ангел засне с телефона си и публикува побоя над младежа.

Още по темата

След инцидента БХК пое защитата на Митко. НПО-то поиска отвод и на лекар, който също се изказал дискриминационно по отношение на момчето. Пред юрист на комитета съдебният медик казал: "От мен да знаеш – на манго му няма нищо. Добре си е манго. Посритали са го малко само".

Днес от БХК поиска отвод на служител на МВР за подобна реплика. По време на разследването на побоя разследващ полицай Близнаков от Районно управление "Полиция" – Пазарджик попитал младежа: "Ти като какъв се самоопределяш – българин, български гражданин или манго?". 

Въпросът бил зададен в присъствието на адвокатка от БХК и майката на Йонков.

"Свикнали сме разследващите органи да пренебрегват расистките престъпления и всячески да отказват да ги признаят за такива. Репликата на разследващия Близнаков обаче отива дори отвъд това покварено неглижиране на подобни случаи от българските разследващи", коментира адв. Маргарита Илиева от БХК.

Според нея държавата е опънала чадър над расистите и заради това част от българските полицаи не се свенят открито да проявяват своя расизъм. 

Илиева е убедена, че в случая може да се говори за тройно уязвим човек – дете, представител на малцинство и жертва на насилие.

От БХК информираха и че на 16 май районният съд в Пазарджик е определил мерки за защита на Йонков и е забранил на нападателя му да го доближава, да осъществява какъвто и да е контакт с него, както и да посещава дома му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само нещо ще кажа,каквото повикало, такова се обадило.Недей да правиш нещо което не искаш да се прави на тебе.
37
2
 
41
 
! Отговори
до 47 преди 7 години
Не са прави БХК, защото ако грубото отношение беше срещу теб, щяха да са пас. Самите те се дънят по линията "еднакво третиране". Етнически фокусирани са. Това е неприемливо.
36
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На БХК първо да им направят един одит и ако се окаже, че средствата им ги предоставя една известна американска фондация, тогава да си ходят в Америка да защитават правата на застреляните от полицаи ***, пардон афроамериканци. Но се съмнявам в тая държава да ги допуснат да наглеят така, както тук.
35
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АНТИБЪЛГАРСКА ОРГАНИЗАЦИЯ, КОЯТО ПОЛУЧАВА МИЛИОНИ ОТ НЕЗНАЙНИ СЪЩО АНТИБЪЛГАРСКИ ИЗТОЧНИЦИ.
34
3
 
17
 
! Отговори
БХКеш преди 7 години
Ние от БХК(еш) осъждаме остро всякакъв вид расова и полова дискриминация. Готови сме да помогнем на всеки, който МОЖЕ да си позволи нашите услуги.
33
17
 
15
 
! Отговори
!? преди 7 години
Прави са от БХК /при все че са ми гадни/ ----Говорим за ГЛАВЕН РАЗСЛЕДВАЩ без капка възпитание , утре ще иде при баба ми на село и ще и каже ,че дърта и про?та.. Такива са ВСИЧКИ СЛУЖИТЕЛИ В България -и частни и държавни Същото като КАТ-аджиите :Кво прайм , ти къв си , кво си ??? В Испания ти говорят на Вие и ти искат документите с "Моля " и "Ако обичате"... И нямате се и на представа как те обслужват , при все че съм чужденец...
32
4
 
38
 
! Отговори
Селянин преди 7 години
Абе какъв е тоя БХК ?* ми обраха десет чувала лук миналата година . Къде бяха тия от БХК да ми върнат лука техната....
31
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НормаленАко ги вкараш тези в училище, те ще избягат от него, след като го оберат, разрушат, изгорят дограмата за огрев и т.н.Ако ги вкараш насила, същият този БХК ще писне до небесата, че им нарушаваш правата да не ходят на училище. Много нагли станаха тези, откакто заради разни БХКомитети не ги бият.
30
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбирам бабаита да упатка някой крадец, сводник, или побойник!Ама това момче когото е набил селянина, все едно на омряло куче нож е извадил!
29
0
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До НормаленПак ти казвам... Швед затвор не го плаши... Жив и здрав бъди, лека работа ти желая!
28
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре набит и обиден като малък, отколкото да обере къщата на баба ти и да я изнасили за 2 лева.Като са я докарали дотам, да си търпят отношението!
27
0
 
24
 
! Отговори
съмняващ се преди 7 години
За реплика, ругатня и неправилно дишане не може да се отстранява полицай. Може примерно да му четат конско, или да го глобят 5 лв. А БХК да ги разследват за този странен инцидент. Много прилича на постановка. Прекалено е захаросана историята и няма смисъл. Появяват се от време на време по медиите истории, които приличат повече на социални експерименти тип ТВ риалити, отколкото на реални събития.
26
4
 
7
 
! Отговори
Нормален преди 7 години
До Членска карта 7Младши наказателен съдия съм в натоварен съд. Всеки ден виждам в залата и таза на колегите колко такива момчета влизат в затвор. Уверявам те, че получават наказания, които в един момент клонят към максимума по закон. Проблемът обаче е, че наказанието вече не е преграда пред тези хора. Там прекарват огромна част от живота си и нямат грам задръжки да попаднат отново. А този проблем наказателният процес няма как да го реши. Тези хора или се вкарват в училище, или лошо за всички
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НормаленВсяка жаба да си знае гьола!
24
0
 
22
 
! Отговори
ПИТАМ преди 7 години
Кога най-после ще бъде поставена извън закона антибългарската формация БХК ???????
23
0
 
16
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Абе няма ли кой да заведе дело срещу БХК за уронване прстижа на държавата и психически тормоз над българския народ?В обвинението да се добави забраната на майчиния български език!
22
0
 
20
 
! Отговори
Хм! преди 7 години
Съдът "забранил на нападателя му да го доближава, да осъществява какъвто и да е контакт с него, както и да посещава дома му".А кога съдът ще реши на роднините на "тройно онеправданото" оркче да посещават неканени нашите домове и да си събират "сувенири"?!?
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
V s. Galiche puk sa as orden.Ima balans.
20
0
 
21
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До НормаленКогото това момче открадне на баба ти пуйката и й облизва кокалите пред очите й, какво наказание ще понесе и дали ще е адекватно на бабината ти загуба. Единствен лек срещу малките битови престъпления е гарантирания побой!!!!
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така ще е докато проходилката и патериците не станат официален транспорт на членовете на БХК.