Затворници у дома: Майка и син в борба за рампа

Няма институция, която да помогне на Георги и Юлия
6 юни 2016 13:46,
17
Затворници у дома: Майка и син в борба за рампа
Снимка: Нова тв

Майка нарича собствения си дом затвор. Затвор за детето й – 17-годишно момче с увреждане, което понякога не излиза по цяла седмица от вкъщи, защото няма рампа. Няма как да има, докато майката не намери 17 000 лева.

Добре дошли в света на Юлия Старчева, за която обикновения дом в панелен блок в "Люлин" всъщност е кошмар за детето й. Семейстото иска съвсем обикновени неща – една разходка в квартала, до сладкарницата или необходимата рехабилитация за Георги.

След ваксина на 2 годинки момчето получава менингит. Две години е в кома. Събужда се по чудо, но въпреки това днес Юлия не вярва в чудото, което да й помогне да постави елетрическа рампа.

"Пет години писах до всички институции в България. След последната ми жалба до новия омбудсман получих отговор, че няма институция, която да е длъжна да подсигури тази рампа. Обясниха ми, че трябва сама да събера парите и да си я поставя", обясни Юлия пред Нова тв.

Специалната електрическа рампа струва 17 000 лева. На тази сума се равнява свободата за Юлия и Георги. От социалното министерство обясниха, че те имат право на 600 лева, но само ако член от семейството й има доход под 130 лева. Юлия обаче не отговаря и на това условие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От общината да платят за рампата. Цената е скъпа и не всеки може да си я позволи.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има пари за военни, но от тях няма полза. Ако България добиваше нефт от друга държава щеше да има полза от армията.
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Животът е ад. Смъртта е рай. Всички се залъгваме, че животът е прекрасен, но коварната истина е, че всички страдаме много повече отколкото сме щастливи.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Видях репортажа сутринта. Има много хора, които са в безизходица. Нямат средства, губят и надежда за намиране ба решение... Разтърсих се в Интернет и намерих сайт, на който се предлагат устройства за изкачване на инвалидно колички по стълби. По-евтино решение е, а и ми се струва, че е по-универсално от рампата. Устройството е Liftkar PTR 130 и струва 5950 лв. Дано помогнат на жената. Много ми е мъчно за такива деца.
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заваряват се две релси на стълбите. Така направиха за свекър ми. Вярно, трудно е да се свали тежката количка по тях, но с още едно рамо за помощ - става и е по-добре, отколкото по стълбите. Мнооо странна работа... за 15 години да не намериш решение, най-малкото семейството може да се премести в по-удобен дом.п.п. на тези тесни стълби електрическа рампа е абсурд да се помести.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Със законите и тяхното спазване е батак. Защото по селата има земя, но има и черни хора. Не само с черна кожа, но и с черни сърца.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма закони, които да подпомагат благотворителността, защото пък веднага ще се намери "вратичка" в закона, с която всички фирми ще станата "благотворители" за да не плащат данъци. Но все пак трябва да има закон за спонсорството и благотворителността. А няма.Хората дават пари по някакви смс-и, по сметки и пр., а държавата не прави нищо за хората, които искат да даряват. Защото има много богати хора, които при един разумен закон могат да дарят много пари. А сега даряваме ние, а те си траят.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а тези,които са поставили ваксината,или даже по-точно 7 тези които са я произвели,защо не си поемат отговорността все пак?
5
10
 
5
 
! Отговори
Селянин преди 7 години
5 торби цимент и ще и направя полегат наклон ако иска, няма да е като рампа но ще може да си търкаля количката.
4
0
 
17
 
! Отговори
НТ преди 7 години
17000лева са немалко пари, но не бива този млад човек да живее в такава ситуация.Има и междинно решение, което е много по-евтино и бързо постижимо: инвалидната количка да се снабди с колела за стълби. Magnus Mobility Systems ги произвеждат и представляват блок от три малки колела, могат да се видят на rotacasters.Дано някой да може да посъветва тези хора и,по-важно, да им съдейства с купуването и монтажа!
3
15
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Ако смяташ, че фермерството не е работа,, а е по добре да работиш за 600 лв на някой вместо сам да си си шеф. А у градо като има медицински услуги нека и излекуват детето или да се мъчи, но защо всички да и плащаме за проблемите и като слагате минуси туй няма да помогне събирайте и дарения 17 000 трябват, айде почвайте.
2
0
 
25
 
! Отговори
До Селянин преди 7 години
А работа има ли по селата? А рехабилитация за деца с увреждания? А достъп до медицински специалисти каквито са нужни за хора в неравностоино положение. Не знам какво е положението на детето но съм сигурен че може да се намери по евтин (макар и не толкова удачен вариант. Да помогнат и хората от блока, ако просто една немеханизирана рампа да се направи за да улесни хората.
1
47
 
2
 
! Отговори
Селянин преди 7 години
По селата има много къщи продават се почти за без пари, но никой не иска на село и чист въздух. Искат у градо и ние да им плащаме рампите, нека си намери сама парите.

Спонсорирани публикации