Близо 1 милион мечтаят за родно гражданство

Това са главно сънародници от Сърбия, Македония, Украйна и Албания
69
Близо 1 милион мечтаят за родно гражданство
Снимка: Булфото

Над 1 млн. българи, останали по исторически причини извън границите на родината, желаят да вземат родно гражданство. Напливът е най-голям от държави като Сърбия, Македония, Украйна и Албания, но на практика малка част от тях успяват да се сдобият с мечтания документ заради лоша координация в работата между отделни комисии, Министерството на правосъдието и Държавната агенция за българите в чужбина, съобщава “Труд”.

Така например в Украйна българското малцинство е около 250 000 – 300 000 души. За тях вземането на българско гражданство е свързано с много разходи и пътуване до България, което е проблем, а освен това страната не позволява дойно гражданство и това е допълнителен проблем.  Образователната система в България обаче позволява сънародниците ни зад граница да пристигнат и да получат безплатно висше, а за бесарабските българи това е шанс да се устроят  и да останат в България.

Освен от Украйна, все повече българи от Западните покрайнини в Сърбия искат да вземат българско гражданство. Процедурата обаче и тук е тромава. Отделно от това се иска доказване на български произход, въпреки че в акта за раждане пише, че родителите са българи.

Много са желаещите за гражданство, но се чака дълго, обясни шефът на ДАБЧ Борис Вангелов. Една от причините е липсата на доказателства за българския произход на кандидатите от страна на Съвета по гражданство при дирекция “Българско гражданство”. Случва се да не признават дори наши преписки, които са индивидуални административни актове, коментира пред “Труд”. Вангелов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...и 3 милиона избягаха от БГ-корумпираните бoклyци
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей така се върти бизнес. Как да се напълни нечий джоб, ако не направи една процедура засукана до безкрай.Нищо ново под слънцето.
42
1
 
6
 
! Отговори
до цирк преди 7 години
Даже и така да е,не е ли много по-добре да се дава българско гражданство на българи,отколкото на всякава ***,в голямата си част ислямска,която пристига на тумби и за която няма никакви пречки за даване на такова гражданство.***,за която са отворени широко вратите на държавните институции за даване на гражданство.***,която ще се влее в редиците на рушителите на държавата,отглеждаща бъдещите убийци на коренното българско население?!!!!
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мечтаят за документа, който ще им позволи да се установят в Западна Европа. Точно толкова би ги интересувал всеки друг паспорт който дава такава възможност.
40
3
 
5
 
! Отговори
цирк преди 7 години
Вижте от кои държави са желаещите. Нито една от тях не е член на ЕС за това им трябва бг гражданство.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те мечтаят ама чиновниците закърмени от партията майка не разрешават.
38
3
 
7
 
! Отговори
ДОБРЕ преди 7 години
НО,АКО НЕ СМЕ В ЕС,ЩЕ МЕЧТАЯТ НА КУКУВО ЛЯТО.ЗАЩО НЕ МЕЧТАЕХА ПО-РАНО-ОСОБЕНО МАКЕТАТА?!
37
1
 
6
 
! Отговори
Асдф преди 7 години
"мдада ще има лоша координация като сложили само дебели пенсионерки вместо да сложат някой млад образован с умения да работи с клиенти и екип"A ти как мислиш, младите и образованите ще им работят за 500 лв ли, аз за заплата под 1500лв няма да си мръдна пръста, ако не мога да си намеря, бягам?
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мдада ще има лоша координация като сложили само дебели пенсионерки вместо да сложат някой млад образован с умения да работи с клиенти и екип
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърби си купуват БГ-лични карти за 1500 бройката а ДАНС се правят на луди като че ли нищо не знаят
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
aloo
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом са българи трябва да има задължение да работят и живеят около5-10 години в страната и тогава гражданство
32
1
 
2
 
! Отговори
ТОНИ преди 7 години
ЗНАЧИ 1 МИЛИОН КАНДИДАТИТОВА Е РАВНО 700 000000 ИЛИ 800 000000 ПАРИ ЧИСТИ А МАГИСТРАЛА СОФИЕТО ВАРНА ОЩЕ НЕМОЖЕ ДА СЕ ДОВЪРШИ ,КОЛКО БАНДИТИ МИНАХА ЗА 27 ГОДИНКИ А ВИЕ РЕВЕТЕ РЕВЕТЕ КАТО МАГАРЕТА ХЕМ ГИ ИЗБИРАТЕ ХЕМ РЕВЕТЕ,ВЪРНЕТЕ ТАТО ДА ДОВЪРШИ МАГИСТРАЛАТА,И СЕ РАЗМНОЖАВАЙТЕ ДА НЕ ИЗЧЕНЕМ КАТО БЪЛГАРИ ПРАВЕТЕ ЛЮБОВ
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Български док. се продават от доста време насам
30
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че откога България не позволява двойно гражданство? Значи за турците може, дето бъкел български не знаят и обезкървяват социалната ни система и ни избират винаги разбойнически башибозушки депутати, а за истинските българи от Украйна не може?
29
0
 
10
 
! Отговори
EVROPOL преди 7 години
Красимире върви и виж в Германия колко от тези изброените съседски Държави имат български документи закупени за по 2000 Евро от Бьлгария , колко сърби и косовари имат от 2007 български документи
28
4
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Близо 1 милион мечтаят за родно гражданство-- или казано накратко)-- 1 милион желаят да емигрират в Европа и това е най лесният и възможен начин - като вземат БГ гражданство-
27
8
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
тези които останаха извьн родината отдавна измряха това са 3 и 4 поколение коетонито знае бьлг нито гласува по избори трябва им л карта за да ходят по европа и да вьршатпоразии когато техните дьржави влязат в ес ще ходят кьдето искаткатегорично сьм против
26
5
 
9
 
! Отговори
1 преди 7 години
като им дадат достъп до ЕС много бързо ще се откажат от българско гражданство
25
5
 
17
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Вземат българско гражданство и веднага се износят на запад.Защо ли ? Та нали капитализма е лошо нещо.КомуниЗи , дайте инфо защо никой не ви обича?

Спонсорирани публикации