Като няма кръводарители, цената на рядката "стока" скача

Проблемът е и в системата - няма реклама на кръводаряването
47
Като няма кръводарители, цената на рядката "стока" скача
Снимка: Булфото, архив

В световният ден на доброволното кръводаряване се оказва, че в България то е все по-малко доброволно и все по-малко безвъзмездно.

Още по темата

От години търговията с кръв в страната просперира.

Търговците дебнат пред вратите на кръвните центрове и се възползват от безизходицата на хората в беда. Цената се определя от търсенето.

"Мисля, че 150, 200, 250. Казваш, че има нужда от кръв и съответно имаш кръвта след половин час на съответната цена, това е. До колкото зная, колкото по-рядка кръвна група имаш, толкова по-скъпа цена“, обясни пред БНТ Калоян Костадинов от Велико Търново, който е сред малкото редовни кръводарители.

Масово обаче хората са категорични, че ако техен близък се нуждае от преливане, ще са принудени да купят кръв от търговците.

"В кръвните центрове не произвеждаме кръв, за съжаление”, каза д-р Николай Андреев, директор на Националния център по трансфузиционна хематология.

"В България все още доброволното и безвъзмездно кръводаряване не достига желаните проценти, заложени от СЗО. До 2020 година СЗО е поставило задача пред всички здравни системи в света добороволното кръводаряване да стане 100%. У нас е между 65 и 80%, защото не се отзовават достатъчен брой кръводарители и неминуемо се стига до това близките да бъдат помолени да даряват кръв", обясни той.

Д-р Андреев коментира, че нямаме изградена цялостна стратегия за реклама на безвъзмездното кръводаряване.

"Да даряваш доброволно и безвъзмездно, е лесно и дори здравословн"о, каза Николай Тодоров.

Той  дарява кръв за първи път преди 30 години. Тогава осъзнава колко важна помощ е това. Вече 6 години помага в акциите на Българския червен кръст, за да стигне тази идея до повече хора.

“Много трудно е човек да бъде убеден в нещо, което той не иска или по начин по който той не мисли. Всеки един от нас може би ако се налага за негов роднина ще даде кръв, и естествено това е безвъзмездно, но не е доброволно – това се налага. Доброволният кръводарител е друга порода човек”, смята Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
16
 
! Отговори
www преди 7 години
Второ, когато даряваш кръв за близък човек, то това общо-взето НЕ Е ДОБРОВОЛНО. Ако не се намери кръводарител, или няколко кръводарителя, то може да се отложи операция. Да, в кръвния център подписваш декларация за ДОБРОВОЛНОСТ и това. Но така е само на лист хартия. В този ред на мисли не можем да броим това огромно множество кръводарители като доброволци.Друг отвратителен проблем е, че ако дариш кръв наистина доброволно и след това ти трябва, те не тия зачитат. Тогава... плащаш на някой!!!
14
0
 
12
 
! Отговори
Елемаг преди 7 години
Кръводарители има,ама не искате да плащате!!Навсякъде в Европа е официално и нормално.И няма да е зле една прилична сума на 3 месеца за човек с малки доходи!!И е полезно наистина!!
13
1
 
8
 
! Отговори
www преди 7 години
Да ме прощава авторката на статията и така нареченият "редовен" кръводарител, но написаното е много далеч от истината. Ще се опитам да поизправя нещата в статията.Първо, доброволното кръводаряване се осъществява сутрин в кръвните центрове. Обикновено това е кръв от младежи, които са по двама-трима, максимум пет-шест на ден. Тогава (сутринта) е по-чисто! Рядкост са по-възрастни кръводарители. Има отвращение у по-старите кръводарители, поради малоумията на Министерството на здравеопазването.
12
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами как да има кръводарители, като масово кръвта се използва за спасяването на бандюги като Митьо Зъркелите. Е, извинявайте, ама аз дарявам кръв за да се спасяват нормални хора, а не мутри. А в последните дни, половината кръв на държавата отиде за спасяването на този. Та дали е съвпадение, че точно днес пускате тази новина, че има недостиг на кръв? И преди 2 месеца е имало същия проблем, ама защо пишете за него сега?
11
0
 
22
 
! Отговори
Разумен преди 7 години
А защо няма легално и официално платено кръводаряване на пазарна цена и безплатно за близки хора ?Това би пресякло спекулата , но на някои не им е изгодно.
10
0
 
33
 
! Отговори
?!? преди 7 години
Дарявал съм достатъчно пъти. Не за да се хваля, а за да помогна на хора в нужда. След 100те банки кръв за онзи бандит, това повече няма да стане. Когато някой близък му трябва, отивам и дарявам само за него. Това е.
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как да няма нали само на Димитър Желязков тръбеше пресата ,че му преляли 300-400 банки за 2 дни.И още две бъчви плазма.
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е стига глупости, "неговите хора" нали на опашка дариха кръв. Като даряваш кръв не избираш за кого е. По принцип малко са кръводарителите. Това е лошото. Ромите даряват само срещу заплащане. Казарма няма. Студентите и те не даряват вече...затова стана само приятели, роднини и пари.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Давайте кръв, че на мутрите ще им трябва много.
6
2
 
15
 
! Отговори
Митю комбалите преди 7 години
Хайде дарявайте, че ако гушна букета, що народ ще остане гладен и с непосилни кредити. Как ще се оправят с едната заплата.
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Онези яки мутри около Очите могат да дадат по кило кръв-няма да им стане нищо.
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако няма кръв за очите, идете в парламента и ще намерите доброволци.
3
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подиграхте се с хората, дали доброволно от кръвта си да помогнат на човешко същество в нужда. Колко пъти Очите е дарил кръв, колко пъти е дарил нещо? На най-големите престъпници с кофите приливате кръв, а за обикновените хора , да ходят да си купят
2
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Със стоте банки кръв за Митьо Очите си направихте страхотна анти реклама.
1
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дари кръв - спаси наркобос!