Споделеното пътуване – на прицел? Фенове готвят протест...

Шефът на транспортната комисия в НС ще иска разяснение
28 юни 2016 12:37,
76
Споделеното пътуване – на прицел? Фенове готвят протест...
Снимка: архив Булфото

Привърженици на идеята за споделено пътуване се готвят за организиран протест, ако парламентът приеме предложението на правителството за промени в Закона за автомобилните превози.

Както Dnes.bg писа, кабинетът предлага на инспекторите на ДАИ да се дадат специални правомощия, с които да могат да разпитват пътниците в автомобилите дали са платили или не за превоза си. Същността на така нареченото споделено пътуване е хора, които пътуват в една посока, да го направят заедно и да разделят разходите си за него.

Според председателя на Либертарианското общество Стоян Панчев предложението на правителството е нелогично.

Още по темата

"Ако единственият начин на властта да се бори със сивия сектор, е да се отнемат такива огромни парчета от нашата свобода, не го приемаме", каза Панчев пред БНР. Според него е безумие да се смята, че за да се спипат компаниите в сивия сектор, трябва да се даде право на ДАИ да спира всеки, който се е разбрал да пътува с някой нанякъде във Facebook.

Те казват: "Дайте ни безкрайна власт, ние обещаваме да хванем само лошите. Ясно е, че това не става така", допълни Панчев и прогнозира, че ако тези текстове от закона за автомобилните превози влязат в сила, ще се появи поредната свръховластена част от държавната администрация.

"И тя ще тероризира хората, които са решили да спестят част от сумата, която биха дали на картела на автобусните превози", каза още шефът на Либертарианското общество.

На въпроса дали хората, които организират споделени пътувания, трябва да плащат данъци и осигуровки, Панчев отвърна с въпрос: "Ако дам заем на съседа си, аз банка ли съм? Ако се разбера със съучениците си да пътувам до Бургас, аз превозваческа фирма ли съм?".

Шефът на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев призна, че в текстовете, предложени от кабинета, има много неизяснени въпроси и съобщи, че ще изпрати писмо до ДАИ за подробности около внесените изменения.

"Разбирам, че се опитват да се борят с нелегалния бизнес, но аз не съм сигурен, че точно това предложение решава точно това", каза Ананиев и допълни: "Има прекалено много въпроси към момента".

Шефът на транспортната комисия обясни, че според него целта на кабинета не е да спира споделените пътувания. Той допълни, че по принцип инспекторите на ДАИ нямат право да спират автомобили на шофьори с книжка категория "В".

Според него конкректното предложение ДАИ да изисква сведения, "тоест да разпитва пътниците", няма как да бъде задействано.

"Контролните органи не могат да разпитват, а само да съставят акт", каза още Ананиев. Освен това, според него, хората, които са разпитвани, имат право да не отговарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
6
 
! Отговори
Плоско преди 7 години
До Анонимен 42--Много ти е плоска схемата ве, бакшиш! Има ли участие "фонд", значи Мафията е вътре и пак иска да печели - този път от "споделено пътуване"
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще викажа как ще се кротнат тея автобусаджии непрокопсани бездарни. Почваме национален протест, отваряме национален фонд за безплатни превози, чакаме с колите до автогарите и им взимаме пътниците без пари да ги превозваме. А който иска разходите да си ги тегли от фонда.
29
0
 
6
 
! Отговори
нещо като ленин преди 7 години
Властта се опитва да наказва тези ,които не желаят да използват казионните форми на транспорт,така примерно нежелаещите да ползват БДЖ може да бъдат преследвани в скоро време,а бе БДЖ като БКП ,все тая
28
0
 
19
 
! Отговори
:D преди 7 години
Аз на ДАИ не спирам . Точка . ДАИ не е орган с полицейски правомощия , не може и да стане , пък те да си разпитват арменския поп .
27
0
 
20
 
! Отговори
Abaris13 преди 7 години
На пук нека всички возим безплатно всеки който можем и ни е симпатичен. Да го духат тея изедници. Те ще ни казват как да си ползваме колите... да го духат!
26
0
 
23
 
! Отговори
Така ще е вече преди 7 години
Мафията е в паника - "бакшишите" и са пред фалит, и затова задейства цялата и подчинена Машина, т.е. "държавата"
25
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами то и семейно като пътуваме пак е вид споделено пътуване, тъй като и двамата внасяме пари в семейния бюджет .... и двамата плащаме за пътя
24
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
mi kak 6te proverqvat dai kato vidqt 5 4oveka v kolata i ako ne sa rodnini zna4i sa nelegalni taka li
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато започнат да превозват с нормални автобус т.е. техн. изправни,отговарящи на ЕВРО-стандарти, чисти с климатизация с WiFi и без чалга и др. с нормални цени на билетите отговарящи на мин.заплата и стандарта на живот в БГ и изчезнат пазачите по спирките които се появяват 10-15 минути преди да минат автобусите на съответният превозвач, тогава ще спра на ДАИ.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А не е ли по просто всеки да обясни от къде идват средствата с които разполага.
21
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ ще спечели отново изборите, колкото и да се напъвате.
20
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хей, хора, виждате ли какви закони се гласуват или се готвят да гласуват? Оня ден решиха да гласуват онова безобразие, дето ще даде в ръцете на адвокатите инструмент за пладнешки грабеж и ще трябва едва ли не и до обществена тоалетна да се ходи с адвокат. Сега това безумие! Това си е жестоко погазване на човешки права! Как ще ми забранят да пътувам с някого и да сме решили да си поделим разходите? Що за пр-остаци битуват в тоя парламент? И как сме го избрали да издевателстват с народа?????
19
2
 
10
 
! Отговори
OK преди 7 години
До СократисТо не се отнася, ама ако приемат ще се отнесе до всички пътувания! Или искаш да могат, ако сте двама души в колата да те спират да те питат накъде си и дали другия ти плаща?!!! Щото това ще стане!
18
0
 
11
 
! Отговори
Кушаров преди 7 години
Най-важното - МПС категория Б нямат право да спират. Леки коли и бусове до 12 места могат да джиткат без да сипрат на даито.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тука става въпрос за "бизнесмените" по шосетата.четирима приятели като отиваме към морето - винаги се дели.
16
0
 
38
 
! Отговори
Елена преди 7 години
Това предложение е ограничаване на свободата на избор. Никой не може да ми забрани да пътувам с когото си поискам. Това предложение е престъпление . Да се разследват тези, които са го внесли. Защо да не пътуват колеги заедно за работа, или защо да не отидем приятели с една кола заедно на море, или защо да не си поделим разходите за транспорт, а обезателно трябва да ги даваме на лицензирани фирми и таксита. Кой може да ми забрани да правя това. Изметете я най-после тази *** от управлението, ама
15
0
 
12
 
! Отговори
Балтона преди 7 години
Айде сега даяджията дето предлага *** текстове да се понижи до чистач в администрацията.
14
0
 
0
 
! Отговори
SA преди 7 години
До ЖороТоя направо Белене го зовеше!!И сигурно е млад човек,което е още по-жалко!!
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато пътуваме по един в кола, замърсяаме 4 пъти повече средата си в сравнение със споделеното пътуване между четирима съседи/приятели/колеги. Хайде да помисли законодателят и за тази страна на медала. Сивият сектор в транспорта се явява алтернатива на високите цени и лошото обслужване от обществения транспорт - дали частна фирма и общинска няма значение.
12
0
 
34
 
! Отговори
нещо като ленин преди 7 години
Властта не може да преглътне факта ,че хората могат да се обединяват дори само в рамките на едно МПС срещу нея и някакви нейни копои остават на сухо