BG дума на годината: Мразя... роми, гейове, мигранти

Речта на омразата с рекордни нива, наказани – няма
13 юли 2016 07:00,
152
BG дума на годината: Мразя... роми, гейове, мигранти
Снимка: архив, Булфото

Речта на омразата се използва все по-често у нас, а обществото е станало по-толерантно към това явление. Това е основният извод от доклад на института "Отворено общество" за нагласите спрямо публичните изяви на неодобрение, омраза или агресия.

Проучването е направено между 22 април и 14 май чрез анкети на 1200 души. 58% са отговорили, че през последната година са чували изказвания, които могат да се окачествят като реч на омразата. Това е най-високото измерено ниво по този показател за проведените досега 3 изследвания - през 2013, 2014 и 2016 г.

Преди 2 г. процентът е 47. Най-често обект на агресия и омраза са ромите - в 92% от случаите. Следват мюсюлманите, турците, хомосексуалните и чужденците. Проучването, цитирано от "Сега", показва, че най-значително се е увеличило негативното говорене спрямо мюсюлманите - от 10.6% преди 2 г. до 38 на сто през 2016 г.

Най-често реч на омразата се чува от обикновените хора - 71%. Възможността за такъв отговор е включена за пръв път в изследването през т.г. заради все по-масовото разпространение на агресивно слово на обществени места: магазини, кафенета, ресторанти, обществен транспорт.

На второ място са журналистите - 46% са я чули от представители на медиите. Политиците заемат третото място - с 35 на сто. Значителна част от участвали в допитването - 63%, смятат, че държавата трябва да ограничи публичното финансиране на партии, чиито лидери говорят агресивно.

58 процента пък искат да не се предоставят обществени средства на медии, разпространяващи подобна реч.

Склонността за съобщаване на органите на властта за такива престъпления обаче остава доста ниска - само 23% от участниците в изследването биха подали лично сигнал в полицията, ако чуят някого да използва езика на омразата.

Изострят се негативните представи за различните изследвани групи. Най-често обидната квалификация "престъпник" се асоциира с "политик" - 33.2%, следван от "ром" - 32.5%.

През 2016 г. рязък скок има и при асоциацията на престъпник с бежанец/имигрант. Процентът на хората, които смятат, че тази група може да бъде подозирана в престъпни намерения и действия, рязко скача - от 5.6% до 19%.

В българския Наказателен кодекс речта на омразата не е квалифицирана като престъпление. Като престъпление обаче се третират различни действия, при които тя се проявява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много хора се опитват да пробутват тезата че омразата не е логична и не е нормална.Напротив омразата към злото е най-нормалното нещо. Тя е стимулиращ фактор и събира групи от хора с подобна цел.Ако не мразим и презираме злото няма как да обичаме доброто.
43
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лекарството против езика на омразата е просто: правила, които да важат за всички, без привилегировани групи или хора! Насърчаване на добрия пример и наказване на лошия!Наистина е просто и всяка държава би могла да го направи, ако има воля за това.
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като ги обичате ходете при тех бе, а не да идват тука. Никой не сме канили, тоя който ги принуди да бягат не иска да ги приема а плаща на *** като вас да шляпате . Златкооооо ще ти цъфнат халката някой ден.
41
2
 
8
 
! Отговори
. преди 7 години
ама няма какво да се чудим, че тия кен.ефи от Dnes.bg изписали България като BG та нали вчера имаше статия за удавеното момиче на "плажа във Върна".. така е.. като вземат на работа де що има недъгави, куци, кьорави и сакати журналета
40
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Езика на омразата е език на русофилията. Прочетете коментарите им за Плевнелиев, ЕС и НАТО и ще се убедите.
39
1
 
25
 
! Отговори
е преди 7 години
*** се събуди, закуси и сега почна трескаво да трие навсякъде, където види думата "Ц*и*г*а*н*и*н"...голям страх и ужас го гони, горкото...***, соросоидииии...
38
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мразят само слабите духом. Дори и да изчезнат мразените от теб няма да станеш нито по-умен нито по-богат, нито мацките ще ти връзват повече, докато не осъзнаеш, че причините за личния ти провал са изцяло лични. За мизерното положение в което се намираш си виновен само ти защото си неук мързелив и вечно мрънкаш как други са виновни за мизерията ти. Не са виновни лесбийките, че лъскаш, не са виновни мигрантите, че нямаш добра работа, нито ромите. От теб зависи в коя среда ще се конкурираш.
37
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"BG дума на годината: Мразя... роми, гейове, мигрантиРечта на омразата с рекордни нива, наказани няма---1. Престанете да пишете "BG" вместо Бъгария, български и т.н. 2. Щом са "рекордни нива", значи преобладаващата част от българският народ мисли така.3. Не можеш да "накажеш" 71% от хората! Не може една измислена НПО да ни дава тон в живота!4. Тия от "Отворено общество" да не се правят на отворковци, а да си затварят устата!5. Вие, продажните хуйналисти, престанете с тия платени статии!
36
5
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
нито сме по-добри, нито по-лоши от другите народи----------А защо тогава мразиш роми, иракчани, афганистанци и т.н., след като твърдиш, че българите не са по-добри от тях?!
35
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
обикновено мразещите така са лузъри, които за нищо не ста
34
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
по принцип българина най-много мрази себе си.
33
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато се толерират малцинствата и за тях всичко е простено, а за същите деяния се наказват българите, тази омраза ще нараства.
32
2
 
8
 
! Отговори
до 49 преди 7 години
Напълно си право, но за това е виновна държавата, а държавата я правим ние. Като гласуваме за *** и мутри. Т.е. нека да не обвиняваме тези, които ни казват истината, а да се опитаме да подобрим нещата. На първо време да не гласуваме за никой....блойкот на изборите докато не предложат партии по свесни хора. Бойкато до дупка!
31
4
 
5
 
! Отговори
до 45 преди 7 години
Явно ... Славейков-не сме народ , а ***....Левски---няароде, народе... също са комплексари, а отворко? Или всеки който критикува за теб е комплексар, всичко е розово и хубаво и ние сме най-великите, така ли , бе ***?
30
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Речта на омразата с рекордни нива"Може би защото битовата пестъпност от някой от посочените малцинства също е на РЕКОРДНИ нива. Там също няма наказани. Обикновенните хора се чувстват онеправдани.
29
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде там с техните хора лека полека към Сирия,Пакистан итн.Там да си се обичат.Защо те се мразят неистово помежду си?Пък нормалните са длъжни да се преструват колко ги обичат.Това е извратено и долно.Изобщо повечето НПО та са яко извратени като за камуфлаж са си сложили неква благородна цел.Тва е като да продаваш сода каустик вместо сол и захар.
28
1
 
1
 
! Отговори
до 44 преди 7 години
Не мога да схвана дълбочината на мисълта ти. Моля, преведи ми я!
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя т.нар. език на омразата се увеличава, щото политици, не правителствени организации и каква ли не *** твори гадост след гадост, а хората се чувстват беззащитни и се ядосват.
26
22
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Българинът мрази всичко и всички, и непрекъснато се оплаква, че живее зле. Е, няма как да мразиш и да живееш добре. Щом си избрал омразата, нямаш право да се оплакваш.
25
2
 
10
 
! Отговори
гтф преди 7 години
ей голема реклама им правите на тез, що не пише никъде, че съобщението е платено ?