Защо българите емигрират?

Почти половината българи са в риск от бедност или социално изключване
6 авг 2016 21:36, Елка Василева
511
Защо българите емигрират?
Снимка: архив, Reuters

Защо младите и кадърните продължават да бягат в чужбина въпреки нарасналите възможности за по-добър живот и професионално развитие в България? Доклад на Световната банка хвърля светлина върху този много болезнен въпрос, пише Дойче веле.

Корупцията, липсата на реформи и на възможности за равен старт, използването на властта като средство за набавяне на лична облага и обсебването на държавата от елити и частни интереси са сред основните мотиви на младите българи с добра квалификация да напускат родината си. Това констатират експертите на Световната банка в обширен аналитичен доклад, чиято цел е да разкрие причините за слабия растеж и за крайно неравномерното разпределение на благата в България през последните 15 години. Същевременно в доклада е направен обширен анализ на ролята на бедността и социалното изключване като един от основните задържащи развитието на страната фактори.

Спасение от мизерията и безперспективността

„Осем години след присъединяването към Евросъюза почти половината от всички българи (3,5 млн. от общо 7,1 млн.) все още живеят в риск от бедност или социално изключване - най-високата стойност сред страните-членки на общността. През този период липсата на възможности - отчасти свързана с разпространеното схващане за обсебване на държавата - накара близо 100 хиляди българи, основно млади хора, да емигрират“, пише в новия доклад на Световната банка.

Нейните експерти напомнят, че в своята програма „България 2020“ българското правителство се е ангажирало да намали с 260 хил. души (до 2020 г.) броя на хората, намиращи се в риск от относителна парична бедност. Очакванията са били свързани най-вече с групите, които са и в най-голям риск от бедност или социално изключване: роми, деца, безработни, работещи бедни и възрастни хора, жители на селските райони. До този момент обаче напредъкът е противоречив, констатира докладът.

„България се нуждае от по-добри стимули за бизнеса да произвежда, инвестира и прави иновации, за да може да се подобрят икономическите перспективи и да бъде спряна (или по възможност обърната) емиграцията на младите българи. Само за някакви си три десетилетия България се превърна в третата най-силно застаряла държава в Европа, а прогнозите са до 2050 населението в трудоспособна възраст да спадне с 40%." Това би бил най-резкият спад по този показател в световен мащаб, алармират експертите.

При сегашните тенденции на развитие съвсем реална е прогнозата на банката, че към 2075 г. половината български пенсионери или ще получават минималната пенсия, или изобщо няма да имат пенсионни права.

Задълбочаващият се дефицит на млада и квалифицирана работна сила обезсмисля предишна прогноза на Световната банка, че България може да достигне средните показатели за благосъстоянието на гражданите на Европейския съюз към 2040-та година. Условието за постигането на подобен успех е било производителността на труда в българската икономика да нараства минимум с 4 % годишно (два-три пъти по-бързо от сегашните темпове – б.а). Това няма как да се случи със застаряваща и нискоквалифицирана работна сила, четем още в документа.

Има ли изход?

„При по-оптимистични икономически перспективи и по-добри възможности за работа ще се повиши вероятността младите хора да останат в България или да се върнат в нея. Това е важно, защото при младите хора е по-висока вероятността да допринесат към структурните промени в икономиката, като влязат в по-продуктивни сектори. В противен случай – дори и качеството на образованието и инфраструктурата да се подобрят – младите хора, и особено по-квалифицираните, вероятно ще напускат страната“, гласи една от ключовите констатации в доклада.

Експертите на Световната банка са категорични, че България незабавно трябва да пристъпи към изпълнението на три основни пакета от реформи: реорганизация на работата и структурата на държавната администрация, разбирай: да бъде премахната излишната бюрокрация по отношение на бизнеса и чуждите инвестиции; подобряване на качеството и достъпа до публични услуги като образованието и здравеопазването, в които се наливат големи средства; и на трето място трябва да се обновят транспортната и техническата инфраструктура. Защото независимо от рекламираните от българското правителство успехи в тяхното обновяване, качеството им остава далеч от желаното и продължава да бъде спирачка пред привличането на солидни чужди инвестиции в страната, констатират авторите на доклада на Световната банка за България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


511
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 380Ей ***, живея в едно от най-желаните места в Европа но с бул,гар,истанци НЕ ОБЩУВАМ!!!!Разни миризливи провинциални ДУДУЦИ не ме интересуват.Където и да отиде бграка все е НЕКАДЪРЕН и само това че ви плащат 30-40% от нормалните заплати е причина да наемат.За нищо не ставате.
286
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези които ви Оправят са огледален образ на самите вас.Не може една нация от простаци и крадци да има други Оправници освен Боко и Цоко.Не е трудно за разбиране но от умните а когато 90% от българите са завършени и.д.ио.ти..........няма какво да се коментира.
285
2
 
24
 
! Отговори
до 374 преди 7 години
Познавам санитарки, познавам и истински доктори, общи работници и фиксъри, дърводелци и т.н., това че не си излизал и не си се срещал с хората зад граница, защото според теб са луди да ходят да работят и живеят в развита страна с нормално функционираща система за мн добри пари, където простотиите са рядкост, вместо да стоят тук да преживяват творението на мутрите, ромите и разни хейтъри като теб, докато за труда си получават повече от тройно по-малко, не значи, че и аз съм ограничен като теб.
284
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото са бежанци.
283
1
 
11
 
! Отговори
гошо тъпото преди 7 години
какво се сравняваме с другите : Румъния Чаушеску е остави без никакви дългове докато ние имахме 10 милиарда $ , Хърватия при Тито имаше средна надница 800 $ , Словения до 1000? . Мечти ,мечти : ама няма кой да работи
282
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 365При Костов беше 10%,При Станишев НЯМАШЕ %,А при Тиквата е ....80%.Има ли още въпроси ***?
281
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто хората в управлението на страната нямат куража да постигнат условията за живот като Хърватска или Словения, Чехия или Словакия, Унгария или Румъния ако щете, те са си научени по един начин и така ще си го карат до края. Какви ще са последствията за страната от техните действия и ограничен начин на мислене? Това описаното в статията, само че ще е мн по-скоро от 2050-та, пенсии няма да има до 10 години.
280
3
 
11
 
! Отговори
Taralejic преди 7 години
Преди два месеца, тьрсих в моята фирма ВиК и електротехници. Заплатата над 1000 лева -не ги намерих)). Донесох от Русия.))((
279
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 372"Медици" ??Ти на санитарките медици ли им казваш??Общ работник на строежа квалифициран труд ли е?Ти си М.А.Л.О.У.м.ник който е отишъл да измизерува някой лев и да се върне в Бг за да си купи апартаментче в София и да се прави на сУфиянец с 10 годишно нафтово БиеИемВие.Плява....
278
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
навсякъде вероятно има връзкарщина, но никъде не е превърната в държавна политика. и повярвайте, не е причината в 'мързела на българина' - българите работят много здраво, ако им се плаща адекватно, единици са онези на помощи в чужбина. и същите тези българи, за разлика от доста 'западняци', стискат зъби, спестяват, купуват жилища и се грижат за децата си. много ви моля, не обвинявайте работещите българи за положението, в което се намира това жалко подобие на държава.
277
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи всички са евтини берачи, пък аз в Англия познавам лично само строителни работници, склададжии, медици, архитекти, поддръжка механик във фабрика за производство на авточасти, ИТ специалисти, социални работници, хора със собствен бизнес, и някой друг чистач на къщи, все българи, работещи над минималната надница от 7.2 паунда на час, която пак ти е достатъчна за да живееш и да спестиш, въпреки че плащаш наем.
276
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
едни хървати, които ги приеха в ЕС след нас, имат доста по-висок стандарт на живот, а морето им е в пъти по-добре уредено. румънците има да им дишаме праха, само за 5 години направиха онова които ние няма да можем за 20 години. емиграция има навсякъде, но ние вече се сравняваме с филипините, конго и венецуела. дори окървавена сирия изгуби 2 милиона население от общо 20, докато ние сме рекордьори с 25% за двадесетина години. без война и с 'шведски' прираст
275
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не разбрах защо ме изтрихте че съм успял аз и сега работя и си почивам като чета мъдрости
274
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
защо
273
3
 
35
 
! Отговори
Бачкатор преди 7 години
Здраейте. Работил съм за най-богатия човек в Стара Загора - Иван Ангелов. Собственк на Градус, Бисер Олива, Винарна, хотели, фуражни заводи, имения и какво ли още не.Същия се чуди как да плати на работниците си възможно най-малка заплата.....Е, как да стане? Едни ще трупат милиарди, други ще бачкат за 500лв при лоши условия на труд. Махнах се, много ясно!
272
0
 
19
 
! Отговори
Бaт Бaян преди 7 години
Държaвa без нaрод е кaто тяло без душa!!!!!
271
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
безумната икономическа среда не я създадоха герб, винаги е имало такава. сякаш при костов нямаше министър 10%, при виденов не фалираха 5 банки, при царя не се домъкнаха 10 недоносчета, които изкупиха черноморието, а съвсем доскоро се назначаваха 'КОЙ", Калинки и министърките ги прибираха от околовръстното. емиграцията не е спирала от 45г., макар че тогава трудно се е бягало навън. не разбирате ли, че трябва генерална промяна, смяната на едни с други мекерета нищо не помага?
270
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
безумната икономическа среда не я създадоха герб, винаги е имало такава. сякаш при костов нямаше министър 10%, при виденов не фалираха 5 банки, при царя не се домъкнаха 10 недоносчета, които изкупиха черноморието, а съвсем доскоро се назначаваха 'КОЙ", Калинки и министърките ги прибираха от околовръстното. емиграцията не е спирала от 45г., макар че тогава трудно се е бягало навън. не разбирате ли, че трябва генерална промяна, смяната на едни с други мекерета нищо не помага?
269
1
 
7
 
! Отговори
Фалит до 10 год преди 7 години
Такава държава изградиха агентите на ДС и лицата от ерата на комунизма - мутрите, да избягаш далече от нея. Толкова от тях, те не могат повече, няма никакъв шанс да се изгради нормална, поне средно развита държава от типа на Унгария, Чехия, Словакия, Хърватска, докато тези са окупирали, тях ги интересува само техният просперитет не и този на страната, не очаквайте, че заработените от вас пари, които сте дали на държавата под формата на данъци няма да отидат в някой чужд джоб, както винаги е било
268
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименБРАВО!!! Кратко, точно и ясно.