Защо българите емигрират?

Почти половината българи са в риск от бедност или социално изключване
6 авг 2016 21:36, Елка Василева
511
Защо българите емигрират?
Снимка: архив, Reuters

Защо младите и кадърните продължават да бягат в чужбина въпреки нарасналите възможности за по-добър живот и професионално развитие в България? Доклад на Световната банка хвърля светлина върху този много болезнен въпрос, пише Дойче веле.

Корупцията, липсата на реформи и на възможности за равен старт, използването на властта като средство за набавяне на лична облага и обсебването на държавата от елити и частни интереси са сред основните мотиви на младите българи с добра квалификация да напускат родината си. Това констатират експертите на Световната банка в обширен аналитичен доклад, чиято цел е да разкрие причините за слабия растеж и за крайно неравномерното разпределение на благата в България през последните 15 години. Същевременно в доклада е направен обширен анализ на ролята на бедността и социалното изключване като един от основните задържащи развитието на страната фактори.

Спасение от мизерията и безперспективността

„Осем години след присъединяването към Евросъюза почти половината от всички българи (3,5 млн. от общо 7,1 млн.) все още живеят в риск от бедност или социално изключване - най-високата стойност сред страните-членки на общността. През този период липсата на възможности - отчасти свързана с разпространеното схващане за обсебване на държавата - накара близо 100 хиляди българи, основно млади хора, да емигрират“, пише в новия доклад на Световната банка.

Нейните експерти напомнят, че в своята програма „България 2020“ българското правителство се е ангажирало да намали с 260 хил. души (до 2020 г.) броя на хората, намиращи се в риск от относителна парична бедност. Очакванията са били свързани най-вече с групите, които са и в най-голям риск от бедност или социално изключване: роми, деца, безработни, работещи бедни и възрастни хора, жители на селските райони. До този момент обаче напредъкът е противоречив, констатира докладът.

„България се нуждае от по-добри стимули за бизнеса да произвежда, инвестира и прави иновации, за да може да се подобрят икономическите перспективи и да бъде спряна (или по възможност обърната) емиграцията на младите българи. Само за някакви си три десетилетия България се превърна в третата най-силно застаряла държава в Европа, а прогнозите са до 2050 населението в трудоспособна възраст да спадне с 40%." Това би бил най-резкият спад по този показател в световен мащаб, алармират експертите.

При сегашните тенденции на развитие съвсем реална е прогнозата на банката, че към 2075 г. половината български пенсионери или ще получават минималната пенсия, или изобщо няма да имат пенсионни права.

Задълбочаващият се дефицит на млада и квалифицирана работна сила обезсмисля предишна прогноза на Световната банка, че България може да достигне средните показатели за благосъстоянието на гражданите на Европейския съюз към 2040-та година. Условието за постигането на подобен успех е било производителността на труда в българската икономика да нараства минимум с 4 % годишно (два-три пъти по-бързо от сегашните темпове – б.а). Това няма как да се случи със застаряваща и нискоквалифицирана работна сила, четем още в документа.

Има ли изход?

„При по-оптимистични икономически перспективи и по-добри възможности за работа ще се повиши вероятността младите хора да останат в България или да се върнат в нея. Това е важно, защото при младите хора е по-висока вероятността да допринесат към структурните промени в икономиката, като влязат в по-продуктивни сектори. В противен случай – дори и качеството на образованието и инфраструктурата да се подобрят – младите хора, и особено по-квалифицираните, вероятно ще напускат страната“, гласи една от ключовите констатации в доклада.

Експертите на Световната банка са категорични, че България незабавно трябва да пристъпи към изпълнението на три основни пакета от реформи: реорганизация на работата и структурата на държавната администрация, разбирай: да бъде премахната излишната бюрокрация по отношение на бизнеса и чуждите инвестиции; подобряване на качеството и достъпа до публични услуги като образованието и здравеопазването, в които се наливат големи средства; и на трето място трябва да се обновят транспортната и техническата инфраструктура. Защото независимо от рекламираните от българското правителство успехи в тяхното обновяване, качеството им остава далеч от желаното и продължава да бъде спирачка пред привличането на солидни чужди инвестиции в страната, констатират авторите на доклада на Световната банка за България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


511
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до uk 357Тоа....при "шведите"........?!Ами браво на теб.
266
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в 'прехвалената' Англия (без да я хваля), преди 3 години министърът на вътр. работи имаше тайландска чистачка, чиято виза изтичаше. само за това, че звъннал на подчинените си да й разгледат случая по-бързо, а не в последния ден на 6 месечния срок, го вдигнаха 'на балон', подаде оставка, напусна и партията си. Тук спираме проверки на данъчните, за да можем да играем футбол в неделя, синът на президента си купува хотели за милиони, а депутати и кметове бият обикновени хора и изнасилват ученички.
265
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бълга'раците емигрират защото за неквалифициран труд и скръстени ръце по цял ден никой не плаща много пари в Бг.Бълга'раците са неквалифицирани и неграмотни.За това и 90% от емигрантите берат маслини, ягоди, сменят памперси или просто поркат в градските паркове с парите от просия и социални помощи.Ето това е ИСТИНАТА в няколко реда.
264
4
 
13
 
! Отговори
Бaт Бaян преди 7 години
Бълaгaрия отиде нa кино,вече нямa тaкaвa държaвa
263
4
 
14
 
! Отговори
до uk преди 7 години
само не знам защо реши, че трябва точно в България да ходят на море хората??? 200 паунда (450 лв.) е 7 дневна почивка със самолет и закуска на Канарските острови от Острова, а за 2000 лв. можеш да изкараш 10 дни в Гоа, ако запазиш по-рано. доста българи плащат почивки у нас през немски и британски сайтове, защото излиза в пъти по-евтино, а и отношението на персонала е друго. и въобще за каква 'почивка' се говори? мутри, 'шведи', стрелба, мръсотия, чалга, зарази, нула качество?
262
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 353Определено си от крадците на Боко.Аз не познавам човек с бизнес който да не е в затруднение в Бг.Само крадците по евро-програмите които не произвеждат нищо са добре.Не проблем данъка а безумната икономическа среда създадена от ГРОБ.Но така си го иска българа, така и ще бъде.Не ми ревете че сте бедни защото сте супер прости провинциални мамути.
261
2
 
23
 
! Отговори
имигрант преди 7 години
аз имигрирах не защото много исках обичам и тъгувам по родината си и близки но годините си минаха аз работех в България работа която харесвах но за 9 години заплатата се дигна с 17.00лв а имам толкова недовършени неща с тази заплата само преживявам и нищо друго а годините минават човек не живее само за сметки и храна ами мечтите му те си отиват с него нямам думи
260
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слушайте ме, братя и сестри, българи! Бягайте от България, докато сте млади си оправете живота. Бягайте! Плюйте на мутрите, на тях не им пука за вас. Спестете си едни 60 - 70 хиляди евро, оправете си живота и плюйте на мутрите, батките и престъпниците в България, които ни съсипаха живота!
259
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как смятате че германската икономика е конкурентна на китайската -висока ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ и висока ДОБАВЕНА стойност. В България производителността е на нивото на занаятчийството -само вижте ремонтите по пътищата - преди години работих в Мадрид и за една вечер преасфалтират улиците ,не със седмици.
258
3
 
5
 
! Отговори
Клъопач преди 7 години
Аре бе!?Емигрират ли?И що?Не ги е срам!Пууууу......
257
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Избгал 345Джагали които говорят на турски да коментират Бг е порнография.
256
2
 
7
 
! Отговори
Taralejic преди 7 години
Путиноиды не може да се успокои, че България живее по-добре, отколкото Русия. Българите живеят по-добре, отколкото Руснаците. Много по-добре!!!
255
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До митко 339Ами стани и ти "бизнеЗмен" бе селчо и плащай по "20лв надник" и БОГАТЕЙ.....Ааааа, ама ти си *** селянин.Ами тогава какво искаш бе ***?
254
1
 
14
 
! Отговори
Шано преди 7 години
В чужбина СЪЩО не е цвете ,особено последните години -много зависи къде си. До АНГЕЛ - в Германия също мислеха ,че ще им вдигнат заплатите като няма работници , а те първо им вкараха хора от Турция ,после присъединиха ГДР ,вкараха източно-европейци и сега сирийци.
253
3
 
20
 
! Отговори
uk преди 7 години
вече никъде не е лесно човек да направи добри пари,света не е същия! И в прехвалена Англия да си скъсвате задните части от бачкане ще имате колкото да си платите ужасно високите разходи на живот и едни 2000 лв да дойдете лятото на море в Бг , и да се хвалите колко е куул живота там !
252
5
 
0
 
! Отговори
Избгал преди 7 години
До 343. Машаллла,от близо 400 коментара това е наи- просташкото,евалла.
251
3
 
16
 
! Отговори
le6tan преди 7 години
и какво - в Англия няма връзкарщина ли :Д Там, където за да станеш политик, трябва почти задължително да си завършил правилната гимназия и Оксфорд. И всички в Англия се оплакват от това. Но това не пречи на хората да са инициативни и да бачкат здраво, а не по цял ден да се оплакват със скръстени ръце. Добре ви научи комунизма на мързел - и сега учите децата си на същото. Да очакват, без дават. И стига с тея дипломи - дипломата е само предпоставката - тя не гарантира успех в живота.
250
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С Борисов и ГРОБ ви чака мизерия безкрай.Темата е безмислена.Това е все едно да се поливаш с вода и да очакваш да си сух.
249
1
 
3
 
! Отговори
Иван преди 7 години
До Гигов 329.А нма ли кой да ги сложи на мстото им тия самозабравили се....Сами сте си виновни, такива сме си ние робска и търпелива нация.
248
0
 
13
 
! Отговори
наско преди 7 години
на хората дето са строили пирамидите в Гиза са им предоставяли храна и бира на корем,даже и платен отпуск. А е било преди 2000 години. Чудя се сега кои ли са робите?