Скандал около кандидатурата на Бокова за ООН

Проф. Калин Янакиев и Любомир Кючуков пред Bulgaria ON AIR
8 авг 2016 11:44, Анисия Иванова
77
Скандал около кандидатурата на Бокова за ООН
Снимка: Bulgaria On Air

Истински скандал се разрази около кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Бившият депутат Евгений Михайлов разпрати писмо срещу българския кандидат за поста до всички посланици на страните членки на Съвета за сигурност на ООН. След второто гласуване Ирина Бокова заема пета позиция.

Бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков и проф. Калин Янакиев гостуваха в "България сутрин" на телевизия Bulgaria ON AIR, за да коментират горещата тема, по която противопоставиха позициите си.

Още по темата

"В националния дебат липсва самото ООН. Избират се личности, но се съревновават държави. Това не е кандидатура на Ирина Бокова, а на България. Има всички шансове да спечели, защото са в сила неформалните изисквания кандидатът да е от Източна Европа и да бъде жена. Всички държави опитват да извадят своите кандидати извън конфронтацията Русия-САЩ, единствено България не го прави", коментира Кючуков.

Проф. Калин Янакиев се обяви против кандидатурата на Ирина Бокова заради семейния й произход, който според него принадлежи на "престъпен политически режим".

"Тя дължи целия си живот на своя баща, който принадлежи на комунистическия режим. Не ме интересува, че сегашното правителство се подведе по тази популистка вълна", категоричен бе гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев. Той добави, че не е небходимо непременно да я подкрепяме в надпреварата, само защото е българка.

Любомир Кючуков контрира, че професионално Ирина Боково не дължи нищо на произхода си. Гостът припомни, че тя бе избрана за генерален директор на ЮНЕСКО, което е с ранг зам.-председател на ООН, с ключовата подкрепа на САЩ.

"ЮНЕСКО охлади отношенията си с американците, а не Бокова. Тя успя да затопли тези отношения - обратното на това, което се опитва да се прокара като теза. Има всички шансове да спечели", настоя още дипломатът.

Проф. Янакиев акцентира, че Ирина Бокова избягва да даде оценка на анексията на Крим, тъй като очевидно зад нейната кандидатура стои и Русия.

"Няма да спечели, можете да бъдете убедени. Кандидатът трябва да е човек с чисти позиции пред обществото. Ирина Бокова ще отпадне много скоро", прогнозира Калин Янакиев. Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
4
 
! Отговори
пяпяпяпя преди 7 години
До АнонименСВЕТЪТ НЕ Е НАДЖИВЯЛ ФАШИЗМА И КОМУНИЗМА . СВЕТЪТ Е ОСЪДИЛ ФАШИЗМА И КОМУНИЦМА ЗА ДА НЯМА НИКОГА ВРЪЩАНЕ НАЗАД . РАЗБРАЛИ МЕ КРАТУНО КУХА.
53
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние сме си такива-гадове.Не искаме да сме добре,а другите да са зле.И ако някой го правят за пари,за много пари,ако продават Родината си,народът си и майка си дори то мнозинството го правят за кеф.Пре е би другаря си е любимата игра на повечето комплексирани българи.Болни защото са бедни и бедни защото са прости.Чалга,шльокавица и салата и си най-щастливият човек
52
7
 
10
 
! Отговори
Наблюдатеп преди 7 години
*** ДО МРЪСНИКА КАЛИН ЯНАКИЕВ
51
9
 
13
 
! Отговори
ЧичоТони преди 7 години
По какво е професор Янакиев? Щото религията е догма и както знаем ние не професорите, догмата няма нищо общо с науката - ама съвсем нищо. И като иска Бокова да даде "правилната" оценка за Крим, дали пък Русия няма да наложи вето на кандидатурата й? Как мисли "професора"? Някой трябва да подскаже на измислените професори и неизмислени професионални хейтъри, че ООН не е създадено за и не е място за конфронтация, а точно наобратното- за да търси съгласие.
50
1
 
16
 
! Отговори
до 34 преди 7 години
Меркел не е рaботилa зa службите нa ГДР! В обединенa Гермaния извършихa лустрaция, кaкто и в Чехия, Словения, Прибaлтийските републики. И сегa тaм се живее много по- добре от Бългaрия. Среднaтa рaб. зaплaтa в Чехия стaнa 1000 евро.
49
8
 
18
 
! Отговори
Тази жена лиБеше НАЙ преди 7 години
-достойният български гражданин, та я лансираха в ЮНЕСКО, а после се полакоми и за генерален секретар на ООН?Любомир Кючуков контрира, че професионално Ирина Бокова не дължи нищо на произхода си. Ами да! Дечицата на бащи като нейния си избираха да следват специалността Международни отношения и други подобни. И точно те биваха приемани! После се кандидатираха за благи длъжности и се оказваше, че точно те са най-подходящите. След това - светкавично кариерно издигане, пак те най-достойните!
48
2
 
19
 
! Отговори
друг един анонимен преди 7 години
До АнонименВ грешка сте другарю !? И ще ви обясня каква е тя ! в края на първото ти изречение казваш:"...защото не е от твоята партия..."В България има вече 45+27 г. само една партия БКП !Просто сегашните имитации на партии са различни крила на БКП, и всичките те, в различни посоки нагъзени - едни изток , други на запад..., а за доказатество , е ами вгледай се в ръководния състав на всяка партия , че нямат нито един който да не е от бкп или техен роднина ...а пък после пиши...
47
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бокова - Генерален секретар на ООН ?!Все едно Лаврентий Берия да вземе Нобелова награда за мир, след като затри милиони...
46
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лустрация трябва!Комунистите вън от всички структури. Да се махат в Сибир, но и Путин не иска некадърни хрантутници.Той достатъчно си ги има.
45
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
реформаторите ме изгубиха като гласоподавател окончателно - да има БЪЛГАРИН за висок пост - международен и ти да не го подкрепяш, защото не е от твоята партия. А че надежда михайлова гласуваше заедно със Станишев - нито дума. А калин янакиев да не се прави на света вода ненапита - ходеше да дава пари на студентите в СУ Климент охридски за да протестират срещу Орешарски. Защо не протестира сега срещу Бойко.
44
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От самото начало Кристалина Георгиева й подливаше вода. Бавеха кандидатурата й, въпреки че страни като Франция, Германия, португалия, русия, обявиха че ако кандидатурата на Бокова пъде пусната ще застанат зад нея. После Кристалина взе да търси втарички - да я обявята от друга държава, Барозу й ходатайстваше. От Франция й отказаха, от Португалия - също. Много нахална жена. Сега като не стана - герберите подливат вода на Бокова, въпреки че света я иска. А ДСБ им угажгда.
43
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да спечебли, защото се намелриха БЪЛГАРИ да и подливат водат и да и вадят кирливите ризи. Крайно недостойно. Срам ме е че съм Българин. Светът я оценява високо обаче ние викаме - НЕ , КОМУНИСТКА. Светът отдавна надживя тези понятия.
42
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кой няма минало? и как може да те съдят заради това какви са родителите ти? дайте да осъдим всички днешни политици - от Костов заради жена му, до Бойко заради единият дядо който е партизанин. Или цецка Цацачева - партийната секретарка. Или Кунева - заради свекъра . съдете по хората - Ст. данаилов няма нищо общо с баща си.
41
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако е толкова лоша - радвай се, че ще се отърваеш от нея, а не й пречи. Преди години ДСБ направиха същата грешка с Кунева - вместо да й помогнат да стане еврудепутат и да напусне ДСБ като председател, те й пречеха, пък сега се вайкат, че спъва Реформаторския блок - а вие защо не я изстреляхте в ЕС, а атигирахте за втория - Светослав Малинов. сега с Бокова същата история - неудобна им е, а искат да остане в ЮНЕСКО и да спира проекти, защото са в нарушение на еко-норми.
40
9
 
17
 
! Отговори
Че преди 7 години
Боково има много "мръсно" минало , по линията на баща си - избивал собствено ръчно маса народ. Същото би било и отношението към децата на Гешев... няма разлика!
39
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
как смее Евгени михайлов да повдига тази тема. Самият ЕВгени михайлов в автобиографията си е писал "произхождам от гордо комунистическо семейство". Клани Янокиев - специалистът по всичок на ДСБ. и той е пребоядисан комунист. Самоние българите нямаме пазач-дявол край казана, ето една успяла жена и веднага се намери кой да и завижда.
38
10
 
16
 
! Отговори
ЕВРОГРАЖДАНИН преди 7 години
ТОЯ ЕВГЕНИ МИХАЙЛОВ Е ЗАМЕСЕН В МНОГО МЪРСОТИИ, А ПЪК С КАЛИН ЯНАКИЕВ СА СИ ЛИКА-ПРИЛИКА! СЛЕД ИЗБУХВАНЕТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА СЕ НАРОИХА МНОГО ПРОФЕСОРИ КАТО ПОСЛЕДНИЯ БЕЗ НИКАКВИ КАЧЕСТВА!
37
6
 
15
 
! Отговори
до Шоп преди 7 години
Не половин България -7 % ***,реститути и нац. предатели.Но уви най гласовити са,дава им се най голяма гластност,всеки ден обикалят телевизиите нищо че почти нямат електорат.Нанизаха се 7-8 партии ,иначе ни парламент,ни нищо -безгласни букви са.И решиха ,че могат да управляват държавата-пълен провал и министрите им и депутатите им.Ама Борисов го е страх ,че са много устати,пък и парички им се подхвърлят от САЩ.
36
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой от тези посланици няма да обърне внимание на писмо от някакво си българско третокласно режисьорче. Повечето от тях едва ли са го чели. Всичко е организирано от задкулисни сили, на мekepeто Михайлов просто му е платено за мръсната работа. Има и медийна капмания, това е нормална демократична изборна борба, няма нищо общо с комунизъм, нацизъм, внучката на Гьобелс и другите простотии които разправя този пишман професор - Бокова е секретар на ЮНЕСКО, сравнението е смешно.
35
15
 
18
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
След като поне половин България не я харесва, какъв канддат може да бъде?