Над 100 души търсят стаж за пенсия всеки месец

Най-често пред този проблем се оказват тези, работили преди 1997 г.
16 сеп 2016 07:43,
11
Над 100 души търсят стаж за пенсия всеки месец
Снимка: Булфото

Над 100 човека всеки месец търсят липсващия им по документи осигурителен стаж за пенсия, показва проверка на "Монитор". 

"Средно по 8 човека месечно търсят помощта ми за намиране на документи. Това е най-сериозният проблем, с който се сблъскват бъдещите пенсионери заради липсата на архив на предприятието, в което са работили", обясни пенсионният консултант Марин Николов. Загубата на трудова книжка, липса на подпис и печат от някогашния работодател са сред честите причини за дупка в трудовото досие на кандидатите за заслужена почивка.

Практиката на Марин Николов показва, че най-често пред проблема с липсващ стаж за пенсия се оказват хората, работили преди 1997 г. Причината е, че част от предприятията, от които служителите трябва да имат документи, вече са закрити. Така кандидат-пенсионерите трябва да издирват правоприемниците на тези фирми, за да докажат, че са работили в съответната фирма.

"Понякога търсенето на стаж може да отнеме година. Затова доста хора с липсващ до 12 месеца осигурителен период се оказват от тази процедура", заяви и пенсионният консултант Милю Герганов.

В подобна ситуация е 44-годишният столичанин Йордан, който не може да се възползва от ранно излизане в заслужена почивка заради липсващ стаж.

"По документи ми се губят година и половина стаж за втора категория труд, без която не мога да изляза в пенсия", разказва Йордан. Мъжът обаче не мисли да търси липсващия му трудов стаж. "Времето и парите, които ще изразходя, не си струват. Надявам се да не остана без работа, докато ми дойде време за пенсия", казва софиянецът.

Намирането на липсващите документи, доказващи положения труд, варира между 50 и 150 лв. Срещу 50 лв. пенсионните консултанти ще осигурят възможно най-високата пенсия на кандидата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А къде са пенсиите на хиляди хора при въвеждането на точковата система? Пенсиите им потънаха. Къде? Първанов, Костов, и Нейков да кажат! Тогава още нямахме нищо общо с ЕС! Но и следващите правителства не поправиха това безумие. Всички са маскари!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чак сега се замислям дали и това не е било хватка - да се пускат слухове, та будалите да пълнят гушките на адвокати, за да им оформят документи за регистрация на фирми. А също и за да пълнят касите на НОИ, от страх, че ако не си внасяш осигуровки току виж ти закрили кухата фирма, дето и ти не знаеш какво ще правиш с нея, ако наистина останеш без работа.
8
0
 
5
 
! Отговори
И аз помня преди 7 години
През първите години след промените имаше такъв период, в който и по медиите се разискваше дали е законно човек да се осигурява на две места. Заговори се, че не било законно, чак след години се прие друг закон.Хората в началото на 90-те г. наистина си регистрираха фирми за всеки случай, от страх да не останат безработни и тогава да се окаже, че нямат пари за такава регистрация. Някои внасяха и осигуровки. Зевзеци се подиграваха Всеки българин - с фирма.Така изгоряха пари, откъснати от залъка
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kalfin komunista ot bkp islaga bg pensioneri sa po visoki pensii. Satlastja 4ervenia komunist i to falschiv otida i s gerb samo da e na vlas komunjagata bojadjija masnik i nagada4
6
1
 
6
 
! Отговори
Та значи, преди 7 години
НОИ е глътнал паричките, които моята близка е внасяла за осигуряване в продължение на година и половина, докато паралелно с това си е била осигурявана и в бюджетното учреждение, в което е работила над 30 г. Тези пари за втора осигуровка нямало как да й бъдат върнати, но и върху пенсията й нямало да се отразят!А когато става въпрос за допълнителни данъци, тогава закон може да действа с обратна дата, като новия закон Уикенд!Това май само у нас го има!
5
0
 
6
 
! Отговори
После бе приет закон преди 7 години
признаващ паралелната осигуровка, която да се има предвид при пенсиониране - но само тези осигуровки, които са направени след приемането на този закон.Така, през 2014 г. моя близка, на която целият трудов стаж е в една и съща бюджетна институция, представи документ, че през 1990/1991 г. е била осигурявана и във фирмата на своя приятелка, а през 1998 г. наистина е работила паралелно 6 месеца и на друго място и се е осигурявала. Казаха й, че това няма да й се зачете за увеличаване на пенсията.
4
1
 
8
 
! Отговори
В началото наПрехода преди 7 години
много българи си регистрираха фирми, защото вече се знаеше, че се очаква масова безработица, плъзнаха и слухове, че в скоро време таксите за регистрацията на еднолична фирма ще станат чудовищни - тази дума употребяваха някои медии. Повечето от тези новоизлюпени фирмаджии така и не започнаха работа като частници и регистрирането на фирмите им си остана формално, но по 1-2 години се самоосигуряваха за всеки случай. После се разбра, че втората осигуровка няма да се признава и си закриха фирмите
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А как да комантираме практиката, че тези консултанти са бивши служители на НОИ с познати там? Да, чудесно е, че вде пак ги има за да не лилават хората от пенсия заради административни пропуски, но не е ли работа на самия НОИ да орави тези консултации? Нали те са хем администратор хем определят по какви правила ще работят? Плащане заплати на тях, плащаме на консултанти, купуваме стаж.. В името на едни 400лв за 5-6 години после (при продължителност на живота около 70 и пенсионна възраст 64)
2
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква пенсия бе. Пенсии имаше при комунистите. При ГРОБ - работа до гроб.
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А черните братя дирят само социал..........